04 de setembre 2010

Cervesa i salut 8.4 Efectes negatius de l'abús d'alcohol. 17 LA LARINGE

17. LARINGE

Des dels pulmons emetem aire, que en passar per la laringe i d'acord amb el so que volem pronunciar, agita les cordes vocals, que en adoptar diferents posicions, provoquen sons. Les cordes s'acosten o se separen segons el so que vulguem emetre. Després, la caixa de ressonància de la boca, el modula amb més detall. Cal tenir present que, pel que fa a la veu, som com un instrument de vent.

La laringectomia és la intervenció quirúrgica en la qual s'extirpa la laringe per eliminar d'arrel algun procés cancerós. El pacient en general es queda sense veu després d'aquest tipus d'intervencions, encara que la cirurgia actualment permet conservar la veu sense apel•lar a cap artefacte fonador. Els individus sotmesos a aquesta cirurgia aprenen a parlar mitjançant l'esòfag.

El perfecte mecanisme de la nostra fonació està sotmès a moltes agressions. El tabac amb el seu efecte d'irritació constant és el primer. Si a més hi unim la toxicitat de l'alcohol, l'efecte es multiplica. Tampoc es pot oblidar la contaminació de l'aire i alguns ambients laborals (i no parlem ací del mal rotllo d’alguns col•legues...).

Els signes més característics que es manifesten en individus amb aquesta patologia són: la ronquera prolongada, estossec constant, canvi en el to de la veu i expectoració amb una mica de sang. Cal saber que avui en dia, la incidència del càncer de laringe augmenta. I més amb la incorporació de la dona als mals hàbits masculins del consum del tabac i l'alcohol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada