21 de febr. 2013

Estils: Imperial IPAIPA Imperial (Imperial IPA) 
traducció de l'article del BJCP (14.C.)
Aromes:
Aroma de llúpol entre dominant i intens que pot procedir de varietats de llúpols americans, anglesos i/o nobles (tot i que hi hagi gairebé sempre un perfil cítric). La majoria dels exemplars presenten llúpol en sec i també ofereixen aromes resinoses i d'herba , no essent aquestes dues darreres característiques de requeriment absolut. alguna dolçor neta del malt en el rerefons. En algunes versions, es poden detectar fruitats que poden procedir tant dels èsters com dels llúpols tot i que és més típic un caràcter neutre de la fermentació. Habitualment, es nota alguna cosa d'alcohol però no hauria de donar sensació de "calent".

Aspecte:
Color entre ambre daurat fins a coure mig vermell. Algunes versions poden presentar un color carabassa. Hauria de ser transparent tot i que algunes versions amb llúpol en sec sense filtrar puguin ésser una mica tèrboles. Bon cap d'escuma de color blanquinós i persistent.

Aromes i olors en boca:
Aromes de llúpol poderoses i complexes que poden reflectir l'ús de llúpols americans, anglesos i/o nobles. Amargor alta fins a absurdament alta que habitualment serà sostinguda i compensada per una generalment bona columna vertebral de malt. Aromes i gustos de malt entre baixos i mitjans, generalment net i maltós tot i que serien acceptables notes torrades o de caramel en baixes intensitats. No hi ha Diacetil. Són acceptables però no indispensables notes fruitades més aviat baixes. Habitualment, l'amargor és llarga i persistent però no hauria de ser massa seca. Final entre mig sec a sec. Sensació neta i agradable d'alcohol.
Aromes de roure no són apropiades a aquest estil. Hi podria haver una nota sulfurosa però la majoria dels exemplars no la presenten.

Còrpora
Cos suau, entre mig lleuger i cos mitjà. No hi ha d'haver cap astringència derivada del llúpol tot i que una carbonatació entre moderada i mitjanament alta pot donar una sensació general seca en presència de la dolçor del malt. Escalfor de l'alcohol suau.

Impressions generals:
Una Pale ale forta intensament llupolitzada sense la força del malt ni les més profundes i complexes característiques d'un Barley Wine americana. Fortament llupolitzada però neta, sense sequedat extrema. Un tribut a les IPA històriques. La bevibilitat és una característica important; no hauria de ser una cervesa difícil d'empassar. No hauria tampoc de presentar gaire dolçor residual ni cap poderós caràcter de gra.

Comentaris:
Més consistents que les IPA angleses o americanes en els perfils de l'alcohol i del nivell general de llúpol (amargor i acabat). Menys aspectes de malt, menys cos i amb un caràcter general de llúpol més fort que una Barley Wine americana. Típicament amb menys densitat i menys alcohol que un Barley Wine donat que els nivells alts d'alcohol i uns perfils poderosos de malt limiten la bevibilitat. Un mostrador per a llúpols.

Història:
Una innovació americana recent que reflecteix la tendència dels brouaters artesans americans de complaure la franja d'afeccionats que demana productes cada cop més potents. L'adjectiu "imperial" és arbitrari i simplement implica una versió més forta d'una IPA. També es fan servir els adjectius "doble", "extra", "extrem" i qualsevol altre adjectiu en aquesta línia convindria perfectament.

Ingredients:
Malt Pale ale (ben modificat adequat en maceracions d'infusió en una sola etapa); es poden usar una àmplia gama de varietats de llúpols (anglesos, americans i nobles). Ferment americà que pugui donar un perfil net o lleugerament fruitat. Generalment tot malts però macerats a baixes temperatures per a aconseguir una alta atenuació. Aigües entre "toves" a moderadament sulfuroses.

Característiques tècniques:
D.I. 1,070 - 1,090
D.F. 1,010 - 1,020
EBU/IBU: 60 - 120
Color: 16 - 30 EBC (SRM: 8 – 15)
Alcohol en volum: 7,5 - 10%

Exemples comercials: 
Russian River Pliny the Elder, Three Floyd’s Dreadnaught, Avery Majaraja, Bell’s Hop Slam, Stone Ruination IPA, Great Divide Hercules Double IPA, Surly Furious, Rogue I2PA, Moylan’s Hopsickle Imperial India Pale Ale, Stoudt’s Double IPA, Dogfish Head 90-minute IPA, Victory Hop Wallop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada