05 de juliol 2017

Estils - STOUT - Capítol 8 - Oatmeal Stout - BJCP 16B

Descripció BJCP

16B. OATMEAL STOUT

Stout d'avena

Impressió general

Una cervesa d’alta fermentació, torrefacta, molt fosca, de cos ple, amb sabor complementari d’avena. L’equilibri de la dolçor amb la sensació de farina d’avena poden variar considerablement. 

Aromes

Aromes suaus de cereals torrefactes, normalment amb un caràcter semblant al cafè. Lleugera dolçor del malt que pot donar la impressió de cafè amb crema [cafè amb llet]. L’afruitat hauria de ser entre baix i mig-alt. Diacetil de mig-baix a gens. Aroma terrosa o floral del llúpol de mig-baixa a gens. Una aroma suau d’avena/nous es opcional. 

Aspecte

De color negre a marró mitjà. Cap d’escuma de colrat a marró, dens, cremós i persistent. Pot ser opaca (sinó hauria de ser transparent). 

Aromes en Boca

Similar a les aromes en nas, amb un sabor suaument torrefacte semblant al cafè o al cafè amb crema [cafè amb llet] amb un afruitat de baix a moderadament alt. L’avena i els grans foscos torrefactes aporten complexitat al sabor; l’avena pot afegir sabors de nous, cereals o terrosos. Els cereals foscos poden combinar-se amb la dolçor per donar la impressió de xocolata amb llet o cafè amb crema [cafè amb llet]. Amargor mitjana del llúpol. Equilibri decantat cap al malt. Final de mig-sec a mig-dolç. Diacetil entre mig-baix i res. Sabor del llúpol de mig-baix a gens amb tocs típicament terrosos o florals. 

Còrpora

Cos de mig-ple a ple, amb una viscositat fina, sedosa, vellutada i a vegades oliosa degut a l’avena. Cremosa. Carbonatació de mitjana a mig-alta. 

Comentaris

Generalment entre les Sweet i les Irish Stout pel que fa a la dolçor. Existeixen variacions, des de versions tirant a dolces fins a interpretacions prou seques, així com versions angleses i d’altres americanes (les versions nord-americanes tendeixen a ser més llupolades, menys dolces, i menys afruitades). El nivell d'amargor també varia, talment com la sensació d’avena. Un ús lleuger de l’avena pot donar certa sedositat al cos i riquesa en el sabor, mentre que l'ús intensiu pot donar un sabor bastant intens amb una sensació en boca gairebé oliosa, un final sec i una lleugera astringència del cereal. A l’hora d’avaluar cal preveure i permetre diferències d'interpretació. 

Història

Una variant de les Stouts per a invàlids i de les Stouts més nutritives de finals del segle XIX, utilitzant la farina d’avena en l’engranada. Desenvolupament similar al de la Sweet Stout que utilitzà la lactosa. Una versió original escocesa introduïa una quantitat significativa de malt d’avena. Més tard, [la stout d'avena] va passar per una fase d'ombra en la que alguns brouaters anglesos tot just incloïen un grapat d’avena en les seves Stouts [fetes amb la tècnica anomenada parti-gyling], per produir legalment una Oatmeal Stout "saludable" amb finalitats de màrqueting. [La stout d'avena] va ser molt popular a Anglaterra entre les guerres mundials, i reviscuda en l'època de la cervesa artesanal per a l'exportació, cosa que va conduir a la seva adopció com a estil de cervesa nord-americà, popular i modern que utilitza una (no simbòlica) quantitat d’avena notable. 

Ingredients Característics

Malts Pale, Caramel i Dark Roasted (fosc torrefacte) (sovint Chocolate Malt) i cereals. La farina d’avena o el malt d’avena (entre 5 i 20% o més) s'utilitzen per promoure la plenitud de cos i la complexitat de sabor. Llúpol principalment per amargor. Es poden fer servir sucres cervesers o xarops. Llevat Ale anglès. 

Comparació Estilística

La majoria [d'exemplars] són com un encreuament entre un Irish Extra Stout i una Sweet Stout amb avena afegida. Existeixen diverses variants, essent les versions més dolces més semblants a la Sweet Stout amb avena en lloc de lactosa, mentre que les versions més seques s’assemblen més a la Irish Extra Stout amb més nou i més aromàtica. Totes dues tendeixen a posar l'accent en el cos i la sensació en boca. 

Dades tècniues

DI: 1.045 – 1.065
DF: 1.010 – 1.018
IBUs: 25 – 40
EBC: 44-80
Alc.: 4.2 – 5.9%Vol. 

Exemples Comercials

Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout, Broughton Scottish Oatmeal Stout, Figueroa Mountain Stagecoach Stout, St-Ambroise Oatmeal Stout, Samuel Smith Oatmeal Stout, Young's Oatmeal Stout.

Etiquetes

Graduació estàndard, color fosc, alta fermentació, illes britàniques, estil tradicional, stouts, equilibrada, torrada. 

Trad. 

Marc Corominas& Albert Barrachina



Capítol 01. La qüestió lingüística
Capítol 02. Condicionants històrics
Capítol 03. De guerres, de salut i d'impostos
Capítol 04. Taxonomia
Capítol 05. Irish Stout BJCP 15B
Capítol 06. Irish Extra Stout BJCP 15C
Capítol 07. Sweet Stout BJCP 16A

Capítol 09. Tropical Stout BJCP 16C
Capítol 10. Foreign Extra Stout BJCP 16D
Capítol 11. Imperial Stout BJCP 

2 comentaris:

  1. Avena en català no es civada? O també es pot dir avena?

    ResponElimina
  2. Hola Miquel,
    En realitat, en Català es pot dir de les dues maneres però ho dic d'aquesta manera per dos motius:
    1.- Perquè en llatí és "avena"
    2.- Per evitar confusió a aquelles que, erròniament, li diuen civada a l'ordi.
    Salut

    ResponElimina