8 de des. 2013

BJCP CATALUNYA

BJCP CATALUNYA
I curs de preparació de jutges aspirants.
Organització: 2D2Dspuma i cervesaencatala.blogspot.com


Presentació del curs:


2D2Despuma i cervesaencatala han posat en marxa un projecte per permetre l'obtenció de títol de Jutge BJCP a Catalunya i a la resta de l'Estat.


En què consisteix això?

El BJCP és una institució privada amb seu als EEUU que promou la difusió de la cultura de la cervesa i, sobre tot, la formació de persones a fi i efecte que puguin avaluar la cervesa d'una forma seriosa, amb tècniques correctes.

Per això, el BJCP promou cursos i, sobre tot, exàmens de capacitació.

Quan algú ha aprovat un dels exàmens del BJCP, aquesta institució certifica que aquesta persona ofereix garanties de coneixements, experiència i tècniques per a avaluar seriosament i en coneixement de causa la cervesa.

Al nostre país, aquesta certificació encara no existeix. I creiem que cal que aconseguim formar alguns jutges que després en podran formar d'altres.

De moment, estem en contacte amb el BJCP per tal que ens assessori sobre el que hem de fer per a preparar aquests exàmens.

Cal que formem al menys un grup de 10 persones seriosament interessades en aquest projecte.

Els organitzadors podran aportar tots els coneixements que tinguin, però no seran tots els coneixements necessaris. Per tant, l'adquisició de coneixements s'haurà de fer de forma col·legiada: tothom haurà de participar en la traducció i revisió del material disponible en Anglès i en Castellà i sobre tot, tothom haurà de preparar parts de la teoria que s'haurà de comunicar als altres participants. En especial, s'hauran de preparar les degustacions.

En principi, se solen preveure unes 10 sessions de preparació teòrica i pràctica, però sospitem que seran més, possiblement unes 15. En aquestes sessions, haurem d'exposar la part teòrica i procedir a degustacions i experiments d'entrenament amb preparats, degustacions a cegues, degustacions comparades i tots els experiments didàctics que els mateixos participants podran proposar.

Les sessions es podran fer mensuals o bi-mensuals i tindran lloc a 2D2. Cal que tinguem temps de preparar bé les coses.

Lògicament, aquest aprenentatge te un preu perquè cal fer-lo en un local (despeses de llum, lloguer, etc.) i sobre tot, farem servir uns materials que valen diners (kit d'aromes preparades, cerveses, gots, etc.). El preu està per establir però creiem que es trobarà entre 10 i 20 euros per sessió.

L'examen per internet costa 10.- euros.

De moment, no sabem on es farà el primer examen, però hi ha moltes possibilitats per que s'hagi de fer a l'estranger. Si som molts, pot ser que ens surti més barat fer venir els jutges... Un cop tinguem els primers jutges d'ací, aquest problema ja no hi serà.
De moment, estem penjant material d'estudi al blog: 
http://cervesaencatala.blogspot.com.es/p/blog-page.html
Si algú vol participar en la traducció dels materials, només cal que contacti amb mi.2D2Dspuma y Cervesaencatala han puesto en marcha un proyecto pedagógico que debería culminar con la obtención del título de Juez BJCP. El proyecto consiste en un programa formativo y de entrenamiento para la evaluación técnica de la cerveza.

¿En qué consiste dicho proyecto?
El BJCP (Beer Judge Certification Program) es una institución privada con sede en los EEUU que promueve la difusión de la cultura de la cerveza en todas sus vertientes. Dentro de sus actividades está la formación de Beer Judge.

Con el certificado de BJCP, dicha institución garantiza la formación técnica necesaria para evaluar con solvencia una cerveza. La obtención de este certificado pasa por superar unos exámenes.

Nuestra propuesta

Nuestra propuesta consiste en prepararnos en grupo para presentarnos al examen y obtener el título.

Para ello, contamos con el asesoramiento directo de BJCP.

La dinámica consistiría en la constitución de un grupo de trabajo de unos 10 miembros para llevar a cabo entre 10 y 15 sesiones de entrenamiento de periodicidad mensual o bimensual teórico-prácticas: degustaciones a ciegas, degustaciones comparadas y todos los experimentos didácticos. El desarrollo del entrenamiento dependerá directamente de la implicación de los participantes, ya que participarán en la traducción y revisión del material disponible en inglés y en castellano y se le asignará a cada uno un tema correspondiente a una parte de la teoría para su desarrollo y exposición al resto.

Para participar en este proyecto, son requisitos imprescindibles interés y compromiso reales, continuidad, generosidad con los propios conocimientos y muchas ganas de aprender.

Por supuesto, no es obligatorio presentarse al examen de obtención del título, aunque se le exigirá el mismo compromiso a todo el mundo.


Esta actividad no tiene ánimo de lucro, sin embargo, deben cubrirse los gastos de su desarrollo: cervezas, kit de aromas, luz, utillería, etc., por lo cual, la sesión tendrá un coste de entre 10 y 15€.

El examen por internet cuesta 10.- euros.

De momento, no sabemos donde se hará el primer examen, pero hay muchas posibilidades de que se tenga que hacer en el extranjero. Es posible que salga más económico costear el desplazamiento de un juez.


4 comentaris:

 1. ¿Se hará algún tipo de preselección de los candidatos?

  ResponElimina
 2. En principi cal entendre alguns punts imortants:
  -Entenem que els que venen volen aprendre, per tant també entenem que seria ridícul demanar-los coneixements previs.
  -També cal veure que hi ha places limitades i s'ompliran per rigorós ordre d'inscripció.
  -L'ordre d'inscripció només s'altera en funció del compromís de cadascú.
  -Cal veure que nosaltres no ho sabem tot i que, per tant, els participants no són simples espectadors. Hauran de currar alguna cosa (tarduccions etc). Per tant, el que tingui clar que no vol participar activament, s'exclou per si sol.
  -Si creus que hi ha d'haver pre-selecció, també ens pots dir en què s'hauria de basar. Potser no hi hem pensat...
  Espero haver rspost a les teves inquietuds.

  ResponElimina
 3. i on ens em d'apuntar els interessats???

  ResponElimina
 4. Molt bona pregunta. Suggereixo que contactis amb 2d2dspuma:
  2D2Dspuma
  C/ Manigua 4-6 y 8-10 08027 Barcelona
  Tel. 661230209 y 654241581
  Contacto general: general @ 2d2dspuma.com
  Pedidos particulares: pedidos @ 2d2dspuma.com
  Contacto profesional: comercial @ 2d2dspuma.com
  Si quieres información sobre lo que hacemos, escríbenos con el asunto LISTA DE CORREOS
  Millors salutacions

  ResponElimina