Pàgines

20 de juny 2015

Fitxes de degustació - Hort del Barret - GLOBALE



Hort del Barret

Globale

Del WEB de l?hort del Barret:

La GlobAle és una Amber Ale nascuda d’un projecte col·laboratiu proposat per la GACBB i en el que hem participat set cervesers de tot el món, consistent en una elaboració en la que la fórmula, el procediment i els ingredients han estat els mateixos per a tots els elaboradors, però en la que cada un de nosaltres ha triat un llevat diferent per fermentar la cervesa. Amb un temps de maduració de 6 setmanes després de la fermentació i amb una extraordinària selecció de mals i llúpols.

Nota sobre l'associació


La Global Association of Craft Beer Brewers  (GACBB) és la creació d'uns brouaters inspirats i independents d'una petita broueria de Berlín. Després de reunir-amb uns col·legues danesos en un viatge per carretera a través de Dinamarca, van trobar un terreny comú a través de l'experimentació amb una nova cervesa comuna. A partir de l'experiència d'elaboració de la cervesa, van guanyar no només una deliciosa nova beguda, sinó un sentiment de companyonia fins i tot malgrat els seus diferents orígens en matèria d'elaboració de la cervesa.
El GACBB es troba en aquest esperit de col·laboració i intercanvi. Creiem que aquesta nova generació de brouaters no només comparteixen una actitud i una passió per l'elaboració de la cervesa, sinó que comparteixen també un interès en treballar junts en lloc de sempre trobar-nos en competició.

Dades tècniques:

Estil: Amber Ale

BJCP 2015:

Un estil de cervesa artesanal americana de color ambre, llupolada, de graduació moderada amb gustos de malt caramel. L'equilibri pot variar bastant: algunes versions es decanten clarament cap al malt mentre que d'altres són agressivament dirigides cap al llúpol. Les versions llupolades i amargues no haurien d'aportar caràcters que xoquessin amb el perfil de malt caramel.
Gust de llúpol entre moderat i alt amb característiques típiques de les varietats americanes o del Nou Món hop (cítrics, florals, pi, resina, especiat, fruita tropical, fruita de pinyol, baies o meló). Un caràcter cítric és comú, però no és obligatori. Els sabors de malt són de moderats a forts, i en general mostren una dolçor de malt inicial seguida d'un gust de caramel moderat (i de vegades altres malts adjunts en menor quantitat). El malt i l'amargor del llúpol solen ser equilibrats i es donen mútuament suport, però aquest equilibri pot variar de qualsevol manera. Els èsters fruitats poden ser de moderatos a nuls. La dolçor del caramel i el gust de llúpol així com la seva amargor poden persistir una mica entre mig camí del final fins al final.

El ferment:

Mauribrew draught:
A altes temperatures amb un most d'alta gravetat, Mauribrew Draught realça el caràcter afruitat de la cervesa. A baixes temperatures aquest llevat produeix un acabat net, amb un perfil baix d'èsters, el que permet als caràcters del llúpol i del malt de sortir amb més claredat. (Brouwland)
Alcohol: 6,5%Vol.
Malts:
Pils, Carared, Melanoïdina, Abbey
Llúpols:
Summit, Simcoe, Cascade, Citra.
Envasat: 01-2015
Caducitat: 01-2016
Presentació: ampolla 330mL
Elaborador: RSIPAC 30.05486/Cat
Lot: 68140001

Contactes:

Josep M de Sagarra, 70, 4t 2a
08402 - Granollers
Barcelona
Tel: 667 091 817

Descripció:

En destapar

Toc lleugerament cremat, resines, herba, caramels molt fets.

Aspecte:

Escuma densa de color de bronze clar, persistent, fins i tot rocosa i formant garlandes mitjanes.
La cervesa és transparent fins allà on es pot apreciar, de color de caoba molt fosc amb tons robí.

Nas 1

En primer lloc, apareixen clares olors de melanoïdines com crosta de pa molt torrada i quelcom de SO2. Acte seguit descriuríem resines i aspectes perfumats de moment poc definits.
Es nota bastant l'alcohol que, barrejat amb els aspectes perfumats dóna una lleu sensació d'aigua de colònia. Dins mateix d'aquest aspecte, podem trobar una nota balsàmica que podria recordar la menta.
L'aspecte d'alcohol és més present del que podríem haver esperat amb el títol oficial de 6,5. No es nota cap aspecte de dissolvent i, si haguéssim de parlar d'especiats, potser citaríem la canyella i el macís.
Els caramels no són especialment evidents mentre que les melanoïdines (torrats no caramel·litzats) són molt més evidents i, fins i tot prou invasores. Podem fins i tot citar tocs de melassa de canya.
Els fruitats queden una mica dissimulats i difícils de discernir. Així i tot, parlaríem de figa seca, potser de dàtil i quelcom de pera.

Boca 1

Els aspectes torrats es troben al límit de cremats.
L'efervescència és moderada, un pèl picantona.
El cos és entre mitjà i fort.
L'entrada és entre àcida i refrescant. L'acidesa va baixant amb el temps mentre que l'aspecte fresc es manté i augmenta progressivament la presència de melasses. Aquest aspecte, a més d'introduir un perfil molt poderós, inclou també un fons dolç bastant intens, gens secundari.
L'amargor queda discreta (l'acidesa és més important), resulta un pèl metàl·lica, un no-res seca, és ben refrescant i diria que gens punyent. La dolçor i les melasses la compensen amb escreix.
El perfil general del malt és un pèl embafador (cloying) i tapa o impedeix una mica la percepció dels fruitats. Malgrat això, tornem a citar la figa seca i la pera. Potser també ribes roges molt madures.
L'entrada en boca és fresca, àcida i dolça. Però ràpidament l'aspecte dolç pren la iniciativa i es converteix en embafador. L'acidesa ajuda a mitigar aquest efecte.
El conjunt es resisteix una mica en empassar.
L'alcohol és molt més present que el títol indicat. En boca, NO es nota el SO2.

Nas 2

Amb molta escuma, NO es nota cap compost del sofre. Al contrari: apareixen notes d'herba fresca, de xiprer, de llimona i d'alguna fruita tropical (maracujà). En matèria de fruites, citaríem a més, la melmelada de préssec.
Però ràpidament, tot aquest ric perfil es troba subjugat pel perfil de les melanoïdines.
Sense escuma, tornem a parlar de llimona i hi hem d'afegir aranja. Tot plegat es torna a amagar darrera d'una forta pantalla de melanoïdines, bastant SO2 i alcohol i també quelcom de cafè.
Cal a més citar un perfil netament distingible de canyella.

Boca 2

L'efervescència és molt encertada, moderada i fina.
El cos és entre mig-fort i fort.
Ràpidament, l'acidesa marca el pas i introdueix amb ella llimona i aranja.
L'amargor és discreta, un pèl astringent. És més consistent que en el primer tast. Inclou notes resinoses.
El fons general és fortament dolç, més aviat embafador. L'acidesa no aconsegueix compensar-lo.
Apareix algun aspecte discret de cafè.
El segon tast és menys amè que el primer. En concret, apareixen aspectes aspres que combinen malament amb l'acidesa. En canvi, l'entrada és relativament còmoda tot i que el conjunt s'acaba desmuntant una mica al temps que l'amargor perd qualitat per acabar seca i una mica picant.
En aquesta fase, les espècies són més evidents i podem descriure pebre i canyella. Altre cop, res de dissolvent.

Impressió general:

La cervesa és molt llarga i evolutiva. Comença bastant bé però presenta un final moderadament sec gairebé alcalí. Així, l'amargor comença en discreció però acaba dominant, especialment en la persistència general.
L'equilibri s'inicia decantat fortament cap al malt, amb domini absolut de les melanoïdines però progressivament es dirigeix cap a un fort domini del llúpol en tot el llarg final.
La combinació comença prometent amb una sensació inicial bastant harmoniosa, rica i complexa però es va desconjuntant primer amb el to embafador i després amb el final que descrivim més amunt.

M'hagués encantat provar les altres cerveses fetes amb la mateixa base però amb ferments diferents. Sempre és una experiència molt didàctica i divertida.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada