Cerveses DeHum
Josep i Jesús.
PHILOSCOPUS
Viena experimental.
Fa temps que intento fer una
Viena. També feia molt de temps que no en feia cap. Un dia vam fer un curs de
preparació per a jutges BJCP a 2d2dspuma i vaig presentar la Philoscopus per
il·lustrar la necessitat de saber generar una recepta al marge dels programes
ad hoc, que permeten meravelles però oculten la cara divertida i comprensiva de
la cosa.
També feia temps que volia
experimentar amb el mètode antic del Vordewürzekochen (First Wort Hopping - Llúpol en pre cocció).
Així que havia previst el següent:
Estil: Viena (BF). DI: 1,050
kg/L. Amargor: 20 EBU. Volum 30 L.
Malt: Pils: = 1,073 kg. Viena: =
5,58 kg Cara-Red: = 0,59 kg Cara-Aroma: = 0,148 kg.
Color: 27,38 EBC. Alcohol: 4,91º
vol.
Llúpols:
1.-Hersbrucker (4%), 90 min.
51,86g o 38,9g
2.-Hersbrucker (4%), 15 min
16,78g o 12,59g
3.-Spalt (4,5%), 12 min. 11,71g o
8,78g
Cocció: 1h30min. (90 min.)
Volum inicial d’aigua: 43,28
Litres. Ràtio empastatge: 19,22 litres d'aigua per 7,391 kg de gra.
De fet es tracta d'una antiga
recepta i algunes coses no s'adien del tot. Per exemple, volia fer un
monovarietal de Spalt. D'altra banda, és complicat arribar al color "oficial"
de la Viena només amb aquest malt. Suposo que en temps antics se li devien
clavar unes coccions més llargues que 90 minuts i que avui en dia li deuen
afegir malts adjunts per enfosquir com ho he fet jo. En qualsevol cas, un 76%
de Viena havia de donar-nos les aromes d'aquest gra. Al menys és el que jo
pensava.
D'altra banda, vaig preveure unes
addicions de llúpol des d'abans de la cocció fins al final. De quantitat
variable atès que volia arribar a 20 EBU. Això per fer una primera prova amb el
llúpol en pre-cocció.
Estil Viena.
D’ambre rogenc pàl·lid a color coure. Cristal·lina, brillant. Escuma voluminosa de color blanc trencat i persistent.
Complexitat elegant i suau del malt en primer pla, amb suficient amargor ferma del llúpol per crear un sabor final equilibrat. Un punt de caràcter torrat per l’ús del malt Viena. Sense sabor torrat de malts foscos o caramel. Final més aviat sec, amb retrogust de malt i amargor del llúpol. El sabor del llúpol noble pot ser baix o absent.
Cos entre mitjà-lleuger i mitjà, amb cremositat amable. Carbonatació moderada. Suau. Final moderadament vivaç. Pot presentar un toc d'escalfor de l’alcohol.
D.I.: 1.046 – 1.052. EBU: 18 – 30. D.F.: 1.010 – 1.014. Color: 19,7 – 31,5 EBC. Alc: 4.5 – 5.5% vol.
Teòricament, complia amb tots els
requisits.
L'amic Josep, un dels alumnes del
curs i reconegut brouater casolà, persona minuciosa, detallista, ordenada i,
d'altra banda de molt bon tracte, em va oferir elaborar aquesta cervesa. I,
evidentment, tenint en compte que encara no tenia els mitjans de fer una
cervesa de baixa fermentació, vaig acceptar amb molt de gust. I ell i el seu
col·lega Jesús, amb qui s'han muntat una broueria casolana de primer ordre a
Cabrils (crec), feta completament per ells, van procedir a elaborar la cervesa.
Lògicament van resoldre ells els detalls de la recepta que no havien estat
calculats com ara la composició de l'aigua.
La cervesa va ser elaborada el 20
de Març de 2014 i envasada el 19 de Maig següent. La idea era també de fer una
segona fermentació dilatada per tal d'arribar naturalment a la transparència
adequada. Això era el més complicat donat que no podia exigir al Josep i al
Jesús que tinguessin un fermentador ocupat durant mesos!
He mig resolt la qüestió guardant
les ampolles tres mesos a la nevera. Tot plegat són 5 mesos de maduració. Hauria
de donar un resultat correcte.
Anem doncs a tastar-la i
desconstruir-la sensorialment per veure si hem aconseguit el que volíem.
Descripció:
En destapar:
Olors de pa i de galeta. Puntet
cítric.
Aspecte:
Escuma d'un blanc lleugerament
trencat, mitjanament densa, persistent i formant garlandes.
Aquesta foto és l'única que permet veure bé el color de la cervesa. |
Cervesa quasi perfectament
transparent, de color d'ambre. Les fotos no fan justícia a l'aspecte que és
molt i molt atractiu.
Nas 1
Olors dominants de galeta, de pa
de pessic i potser quelcom semblant al donut.
Rerefons una mica dolç que fa
pensar en quelcom fruitat però no apareix cap fruita.
Tal vegada puguem descriure un
lleuger to floral (rosa o llessamí), però crec que em passo: m'agrada el
Spalt...;)
Buscant més encara, podríem
parlar de pebre.
L'entrada general de forneria és
molt aromàtica, amable i atractiva.
Boca 1
Efervescència fina i justa.
Amargor excessiva per l'estil i
pel meu gust. La seva qualitat és dubtosa. No és rodona ni ben acabada. Més
aviat te un desagradable component "elèctric". No sé si és el que en
Alemany, s'anomena "kratzig", que rasca, però és una cosa
excessivament punyent gens benvinguda. És una amargor que es pot associar amb
alguna forma d'acidesa. Em recorda una mica l'amargor punyent de la Bitburger.
El cos és mitjà, bona viscositat
per una Viena.
Les aromes de malt que esperàvem
trobar queden dissimulades pel perfil de llúpol. Les promeses de l'etapa en nas
no es compleixen gens.
L'amargor, a més és llarga, amb
un excés d'aspectes punyents. Ja sé que són formes de dir el mateix, però és
que, quina llàstima de Spalt!
Aquesta cervesa acaba en llúpol,
cosa que no hauria de passar gens.
Nas 2
El perfil aromàtic torna a ser
molt acollidor: les olors de galeta, de crosta de pastís i de dònut són
típiques del malt Viena.
També hi ha un important perfil
refrescant que recorda una mica l'eucaliptus que s'acompanya de possibles notes
florals sense definir. Potser llessamí.
En nas, mana el malt mentre que
el llúpol fa un bon contrapunt.
...amb fons blanc... |
Boca 2
Efervescència fina. Ok.
Acidesa excessiva. Cítric.
Amargor menys intensa però
igualment dominant, excessiva.
El malt es nota una mica amb
pasta brisa, galeta i crosta de pa de pessic. Però és molt poc.
En boca mana l'amargor, una
amargor de mala qualitat, acidulada, punxeguda, quasi elèctrica. L'efecte
balsàmic està bé però queda molt dissimulat.
Val a dir que la fermentació s'ha
conduit molt bé i que la cervesa, si bé presenta un cert to dolç en nas, està
molt ben atenuada.
Impressions generals.
No es tracta d'una cervesa fàcil
de beure. Però és fàcil de pair. A més passa bé la set.
En nas, domina el malt mentre que
en boca el llúpol ho arrasa tot.
Complexitat modesta, com ja ha de
ser, però podria ser més expressiva si l'amargor no ho tapés tot en boca.
Conclusions
En una altra partida, haurem de
revisar dues coses:
-Caldrà reveure les addicions de
llúpol, quan i com les fem per que quedin rodones.
-Possiblement haurem de revisar
el perfil del malt per que doni més guerra.
-Hauré de demanar al Josep i al
Jesús quina composició d'aigua han fet servir per veure si també podem corregir
per aquesta banda.
Agraïments
No puc acabar aquesta avaluació
sense donar les gràcies al Josep i al Jesús per tenir l'amabilitat i la
paciència d'elaborar aquesta recepta que, si ha quedat dubtosa, és
exclusivament i íntegrament per culpa meva.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada