07.DIABETIS
Definició
- Interferir amb la fabricació i emmagatzematge de glicogen (la forma en què s'emmagatzema la glucosa), resultant en una reducció de la capacitat d'emmagatzemar els sucres. En no haver-hi glucosa emmagatzemada per al seu ús per l'organisme, segons la demanda, pot aparèixer la hipoglucèmia.
- Augmentar la producció dels greixos del cos, especialment els triglicèrids i el colesterol.
- Provocar l'acumulació de greixos al fetge, interferint amb la seva funció normal.
- Estimular la descomposició dels greixos en forma de cossos cetònics (procés que s'anomena cetosi).
- Augmentar la producció d'àcid làctic (un procés conegut com acidosi làctica). Com els cossos cetònics, una quantitat excessiva d'àcid làctic en el cos és tòxica.
L'alcohol és una font concentrada de calories 'buides': conté set calories per gram, de manera que proveeix energia, però cap nutrient. Una mesura d'alcohol conté només al voltant de 100 calories en l'alcohol.
Addicionalment, els vins dolços i la cervesa també contenen hidrats de carboni, els quals aporten calories addicionals. En aquest cas, el risc que s'associa amb les begudes alcohòliques dolces o "preparats" és que s'elevi el nivell de glucosa sanguínia.
L'alcohol no requereix insulina per a ser metabolitzat (processat). No obstant això, l'alcohol pot ser usat com a energia. Quan les calories provinents de l'alcohol no són usades immediatament com a energia, es converteixen en greixos com triglicèrids, que sí que requereixen insulina per a ser metabolitzats.
Recomanacions si sou, com jo, diabètics:
- Preneu alcohol només si la vostra diabetis està controlada, en cas contrari, l'alcohol pot empitjorar la seva situació.
- Si vostè té sobrepès, recordeu comptar les calories de l'alcohol en el vostre pla d'alimentació. Mai prengui alcohol després d'haver realitzat una jornada rigorosa d'exercicis, perquè pot contribuir a baixar el seu sucre.
- Recordeu que l'alcohol també promou hipoglucèmia encara al dia següent-si és que pensa beure a la nit-, de manera que assegureu-vos d'ajustar el vostre despertador abans d'anar a dormir per no quedar-vos adormit.
- Si consumiu alcohol, begueu a poc a poc i feu "durar" la beguda. Com que els símptomes d'embriaguesa i hipoglucèmia són similars, recordeu que les persones que estan al seu costat en aquest moment, poden pensar que vostè està embriac i no hipoglucèmic, i no li parin l'atenció ni li aportin els auxilis necessaris. Això podria posar la seva vida en perill.
- Eviteu vins o licors dolços i també mescles que continguin una gran quantitat de carbohidrats, la qual cosa contribuiria a augmentar la seva glucèmia.
- Porteu sempre algun tipus d'identificació (per exemple, un braçalet mèdic) que indiqui que és diabètic, per a casos d'emergència.
- L'alcohol pot afectar el seu judici i posar en risc el seu autocontrol respecte a quins aliments menjar, com i quan prendre els seus medicaments, i fer-li oblidar de controlar la seva glucèmia. És bona idea estar acompanyat per un amic si decideix prendre alcohol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada