01 de setembre 2010

Cervesa i salut 8.4 Efectes negatius de l'abús d'alcohol. 07 DIABETIS

07.DIABETIS 

Definició

Malaltia produïda per una alteració del metabolisme dels carbohidrats en la que apareix una quantitat excessiva de sucre en la sang i en l'orina. Afecta un 2% de la població, encara que, en el 50% dels casos no s'arriba al diagnòstic.
És una malaltia multi orgànica ja que pot lesionar els ulls, ronyons, el cor i les extremitats. També pot produir alteracions en l’embaràs. 
Es distingeixen dues formes de diabetis.
La tipus I, o diabetis mellitus insulino-dependent o, també diabetis infantil.
I la tipus II o diabetis mellitus no insulino-dependent, també anomenat diabetis d'adult. Moltes vegades no produeixen símptomes i el diagnòstic es realitza per la elevació dels nivells de glucosa en una anàlisi de sang o orina. 
 
Un organisme normal metabolitza uns 7 gr. d'alcohol a l'hora. Si se supera aquesta taxa d'ingesta, ja que no es pot emmagatzemar, l'excés d'alcohol passa a la sang augmentant-hi la seva concentració.
 
El fetge és l'encarregat de metabolitzar l'alcohol. Quan una persona amb diabetis té una baixada de glucosa o n'estan baixant els nivells, el fetge és l'encarregat de formar glucosa, provinent d'aquest dipòsit de carbohidrats que té emmagatzemat en forma de glucogen.
 
Quan l'alcohol entra a la sang, es converteix en un tòxic que el fetge intenta eliminar i aclarir. I quan està metabolitzant (eliminant) l'alcohol deixa de metabolitzar glucosa de manera que una persona amb diabetis que està bevent alcohol pot entrar en hipoglucèmia severa. Si, a més, es fa exercici i es beu alcohol, els riscos de tenir una baixada s'incrementen, donat que l'exercici també baixa els nivells de glucosa.  
 
Consumir begudes alcohòliques no és necessari, però si en vol gaudir pot beure amb moderació, sempre que tant el nivell de glucosa com de lípids de la seva sang estiguin sota control.
L'alcohol és absorbit des de l'estómac i l'intestí prim i passa al torrent sanguini ràpidament. Si es pren alcohol durant els àpats, aquest procés d'absorció és més lent.
L’ alcohol interfereix amb el funcionament normal del fetge i retarda l’ activitat digestiva normal, un perill per a les persones que tenen diabetis.
Quan el nivell de sucre és massa baix, el fetge normalment fabrica glucosa (sucre). El consum d'alcohol pot alentir aquest procés, causant una hipoglucèmia (descens dels nivells de glucosa sanguínia) greu. Els símptomes de la hipoglucèmia poden aparèixer poc després d'haver begut i persistir fins 08/12 hores després del consum de les begudes alcohòliques. El consum de begudes alcohòliques pot, en síntesi, generar les següents conseqüències:
  • Interferir amb la fabricació i emmagatzematge de glicogen (la forma en què s'emmagatzema la glucosa), resultant en una reducció de la capacitat d'emmagatzemar els sucres. En no haver-hi glucosa emmagatzemada per al seu ús per l'organisme, segons la demanda, pot aparèixer la hipoglucèmia.
  • Augmentar la producció dels greixos del cos, especialment els triglicèrids i el colesterol.
  • Provocar l'acumulació de greixos al fetge, interferint amb la seva funció normal.
  • Estimular la descomposició dels greixos en forma de cossos cetònics (procés que s'anomena cetosi).
  • Augmentar la producció d'àcid làctic (un procés conegut com acidosi làctica). Com els cossos cetònics, una quantitat excessiva d'àcid làctic en el cos és tòxica.

L'alcohol és una font concentrada de calories 'buides': conté set calories per gram, de manera que proveeix energia, però cap nutrient. Una mesura d'alcohol conté només al voltant de 100 calories en l'alcohol.

Addicionalment, els vins dolços i la cervesa també contenen hidrats de carboni, els quals aporten calories addicionals. En aquest cas, el risc que s'associa amb les begudes alcohòliques dolces o "preparats" és que s'elevi el nivell de glucosa sanguínia.

L'alcohol no requereix insulina per a ser metabolitzat (processat). No obstant això, l'alcohol pot ser usat com a energia. Quan les calories provinents de l'alcohol no són usades immediatament com a energia, es converteixen en greixos com triglicèrids, que sí que requereixen insulina per a ser metabolitzats.

Recomanacions si sou, com jo, diabètics:

  • Preneu alcohol només si la vostra diabetis està controlada, en cas contrari, l'alcohol pot empitjorar la seva situació.
  • Si vostè té sobrepès, recordeu comptar les calories de l'alcohol en el vostre pla d'alimentació. Mai prengui alcohol després d'haver realitzat una jornada rigorosa d'exercicis, perquè pot contribuir a baixar el seu sucre.
  • Recordeu que l'alcohol també promou hipoglucèmia encara al dia següent-si és que pensa beure a la nit-, de manera que assegureu-vos d'ajustar el vostre despertador abans d'anar a dormir per no quedar-vos adormit.
  • Si consumiu alcohol, begueu a poc a poc i feu "durar" la beguda. Com que els símptomes d'embriaguesa i hipoglucèmia són similars, recordeu que les persones que estan al seu costat en aquest moment, poden pensar que vostè està embriac i no hipoglucèmic, i no li parin l'atenció ni li aportin els auxilis necessaris. Això podria posar la seva vida en perill.
  • Eviteu vins o licors dolços i també mescles que continguin una gran quantitat de carbohidrats, la qual cosa contribuiria a augmentar la seva glucèmia.
  • Porteu sempre algun tipus d'identificació (per exemple, un braçalet mèdic) que indiqui que és diabètic, per a casos d'emergència.
  • L'alcohol pot afectar el seu judici i posar en risc el seu autocontrol respecte a quins aliments menjar, com i quan prendre els seus medicaments, i fer-li oblidar de controlar la seva glucèmia. És bona idea estar acompanyat per un amic si decideix prendre alcohol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada