07 de febrer 2013

CERVESA I FORMATGE


Aquests darrers temps, s'està escrivint molt sobre cervesa i formatge. Tothom coneixia la combinació normalment bastant "resultona" entre vi i formatge. Alguns fins i tot havien apuntat que aquesta combinació afavoria sempre el vi cosa que permetia fer passar un vi mediocre per bo, servint-lo amb algun formatge. La combinació però és bastant bona i dóna alegries.

Però poca gent fins fa pocs anys havia parlat de formatge i cervesa. I és ben curiós perquè durant centenars d'anys, ha estat una combinació habitual i normal en molts monestirs del centre d'Europa: formatge, pa i cervesa. Sembla que, un cop més, la beguda noble sigui el vi i que la combinació amb formatge sigui de poca categoria.

Però la gent s'ha cansat de tòpics i investiga. I s'han donat molts investigadors de la cosa gastronòmica, especialment Garrett Oliver, que han demostrat que la combinació de formatge i cervesa és més complex, més variat i més matisat que la que es fa amb el vi. Entre formatge i cervesa, hi ha una relació molt antiga que s'ha fet tan consuetudinària que ja no ens hi fixem. I això passa perquè cal fixar s'hi una mica, cal para esment, no és un fenomen que esclati a la boca: requereix una mica d'esforç.

Nosaltres (els meus fills i jo) ens proposem fer una investigació teòrica i pràctica de la cosa i us anirem oferint aquí els resultats de les nostres recerques. Si voleu proposar coses, només cal que ens ho feu saber per mail i publicarem les vostres pròpies investigacions.

Nota:
Fem una diferència lleugera entre combinació i maridatge perquè no volem enganyar ningú.

Combinació:
Una combinació (en Anglès, pairing) és molt fàcil de plantejar. Agafem un formatge, una cervesa i intentem veure què és el que passa quan els ajuntem. La combinació pot ser encertada, en el qual cas, ens produirà sensacions positives, agradables i divertides o es pot revelar poc agraciada, sense interès o francament dolenta. Però en una combinació, bona o dolenta, el resultat és una interacció entre els elements de la cervesa i els del formatge però mantenint les característiques de cadascú.

Maridatge
Un maridatge és una altra història molt complicada d'aconseguir. Consisteix en ajuntar cervesa i formatge i obtenir un resultat diferent, una cosa nova, un tercer gust que no te res a veure amb els dos primers. Un exemple de maridatge, consistiria en sucar neules en una copa de Trippel Karmeliet. Si les neules són bones i la Trippel es troba en bon estat, apareix un gust de pera que no es trobava en cap dels dos primers elements. Doncs això, per mi és un maridatge i això és molt complicat d'aconseguir.

Cuina amb cervesa.
També es pot cuinar amb cervesa. És i no és un maridatge en la mesura que ajuntem dos elements i mirem de veure si n'apareix un tercer com per art de màgia. Però forcem bastant: modifiquem molt tant la cervesa com allò que estem guisant. Bé, és el principi de guisar i per tant li podrem dir maridatge. En realitat però, algun cop és maridatge i altres és combinació. Depèn del resultat.

Però no ens preocupem. Anem a provar coses. Aquí anirem doncs publicant els nostres tastos i les nostres impressions. Altrament, també anirem traduïnt alguns articles que anirem trobant per la xarxa i que ajuden a clarificar idees.

-Samuel Adams Noble Pils + Mozzarel·la fresca.
-Möchshof Bockbier + Bleu de Bresse + Feta 
-Fosca (Art cervesers)+Blau de vaca (tipus Roquefort)

1 comentari:

  1. Es pot cuinar amb cervesa sense modificar-la, sobretot en les postres i vinagretes. Per exemple aquí tens un Birramisú on he substituir el cafè per una stout o porter adequada http://cervesaencatala.blogspot.com.es/2013/02/cervesa-i-formatge.html
    També dona bon resultat amb aques tipus de cervesa amb gelat de vainilla i fer una mena de batut

    En els plats salats pots fer vinagretes amb unes gotes de cervesa que donen un toc diferent en funció del tipus de cervesa i oli que barregis.

    Felicitats pel blog, resulta molt interessant i hi ha molta informació molt útil

    ResponElimina