La primera cervesa que farem com a CERVESERIA ILURO d'AMPOSTA, es dirà, com bé ho diu el títol:
CORVUS MONEDULA, a petició del Toni Cruanyes.
Corvus monedula és el nom taxonomic de la gralla, un ocell de muntanya de color fosc, gairebé negre. Però també és un instrument que se sol utilitzar en la musica tradicional de Catalunya.
La cervesa serà una Schwarzbier, o sigui una cervesa negra de tipus alemany.
Però la particularitat residirà en que la farem en alta fermentació que és segurament (o gairebé) com se la prenia GOETHE quan va anar a curar-se a BAD-KÖSTRITZ. Tenia entès que Goethe i Beethoven es trobaven davant d'aquesta cervesa, però no ho puc afirmar donat que no he trobat cap referència que vinculés el compositor i la cervesa de Goethe. No sé d'on ho vaig treure.
Brouarem 25 litres de cervesa amb els malts següents:
a)base Pils
b)Munic
3)Vienna
4)Caramel fosc
5)Negre
El llúpol serà monovarietal (Hallertau-Hersbrucker) i voldríem que fos discret.
Més o menys, la cosa ha de tenir aquest aspecte:
Si aconseguim fer-la aquesta setmana, la podrem tastar pels volts del 20 de Setembre com a més aviat.
Quan estigui al punt, podreu passar a provar-la a l'Iluro d'Amposta i publicarem aquí les votres opinions.
Darreres noves: la Corvus Monedula està fermentant i la posarem en ampolla la setmana que ve (entre el 22 i el 28 d'Agost).
Ai amics, una mala notícia: l'aixeta del fermentador estava trencada i se'ns ha escampat tota la cervesa per la cuina (més de dues hores netejant!).
N'hem salvat una mica i l'hem provada. Ens ha semblat acostar-se molt al que volíem tot i que hi havia massa "cremat" i, potser, el perfil del llúpol era encara massa fort. La tornarem a fer, amb les correccions pertinents.
Bé, doncs, la setmana passada, concretament Diumenge, vam tornar a brouar la Corvus i avui Diumenge següent (16/10/2011) l'hem canviada de fermentador. No sé on l'he cagat amb els càlculs, però dels 20 litres que volia fer, me'n han sortit 14,5... He de tornar a estudiar la qüestió de l'aigua...
23/10/2011: Hem posat la Corvus en ampolla, de moment la olor promet.
04-01-2012: Hem fet el tast més d'un cop i crec que val la pena fer-lo seriosament:
Aspecte:
Bonic color marró, roig, coure brunyit (amb un curiós toc de groc). Escuma espessa molt persistent amb garlandes.
En destapar:
Espàrrec, xocolata, herba fresca, ferment fresc.
Aromes 1:
Xocolata, cafè, herba fresca, ferment. Caramel, llimona i maduixa.
Tast 1:
Xocolata. Molt poc amarg. Ferment fresc, DMS, caramel, floral i més xocolata.
Massa poc efervescent, aromes molt persistents. L'amargor apareix amb el temps. En un primer temps es nota molt poc. Al final torna a desaparèixer deixant pas a la xocolata.
Aromes 2:
Mel (cera d'abella), crosta de pa molt torrada. Notable sensació de densitat.
Tast 2:
Mel i caramel. Amargor del cremat. Dolçor discreta i amable que compensa la també discreta amargor. No s'aprecia cap astringència ni diacetil.
Altre cop cera d'abella i desaparició de la xocolata.
Aromes molt persistents, gustos forts però bastant equilibrats. Molt al final, l'amargor es resol en sequedat.
Un puntet de llimona (?). També ruibarbre (Rheum), potser.
Aromes 3:
Herba i llimona, fort de xocolata, poma madura i potser codonyat.
Tast 3:
Xocolata. Cos consistent, efervescència picant però insuficient. Lleugera acidesa a la llarga. Grosella roja. Amargor molt limitada.
Trobo que és prou equilibrada.
Persistència de gustos cremats/torrats però no predominància.
Es nota prou l'alcohol però no sabem quant n'hi ha (per allò de no controlar bé els càlculs de quantitats).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada