31 de juliol 2011

8.4.22. Cervesa i Salut - Gota

Més de 500.000 persones pateixen cada any els símptomes de la gota.

La gota és causada per la incapacitat del cos per eliminar l'excés d'àcid úric per mitjà dels ronyons. L'àcid úric pot precipitar-se en forma de cristalls en les articulacions, provocant en el cos una reacció inflamatòria molt forta i dolorosa, també anomenada atac de gota.

La gota pot donar-se en forma aguda, i prendre posteriorment una forma crònica, en la qual la inflamació és permanent. La gota és comuna en homes entre els 40 i 50 anys. Les dones també es poden veure afectades per aquest mal, però amb menys freqüència que els homes. Això es deu al fet que les dones eliminen amb la menstruació molts residus àcids, incloent l'àcid úric. Després de la menopausa, aquesta opció desapareix i el nivell d'àcid úric és generalment similar al dels homes.

La gota sol manifestar-se en un peu o en ambdós. En cas que els cristalls d'àcid úric es dipositin en moments diferents, en diferents articulacions del cos (braços, orelles, mans, dits), parlem d'una 'reumatisme articular agut'

L'àcid úric en el cos es pot produir per:
→Combustió incompleta dels aliments. Sobretot cal esmentar els aliments que contenen una substància anomenada purina i que, en conseqüència, tenen àcid úric (carn, peix, vi).
(La purina és un compost orgànic bicíclic -format per dos anells units entre sí-. S'anomenen purines als compostos derivats de la purina.)( http://ca.wikipedia.org/wiki/Purina)
→Ús de medicaments. Molts medicaments contenen àcid úric com producte de degradació
→Un alt nivell d'estrès
→Dieta de pes rica en proteïnes, amb les quals es perden ràpidament molts quilos.

Segons un estudi, la cervesa augmenta el risc de gota. (?)

El consum d'alcohol, incloent cervesa, pot duplicar el risc de patir gota, una malaltia caracteritzada per l'excés d'àcid úric en la sang, segons un estudi publicat recentment a la revista mèdica The Lancet .
Aquesta malaltia, una de les més antigues malalties humanes és la principal causa de l'artritis en els homes.
La relació amb les begudes alcohòliques es coneix des de fa dècades, però el nou estudi estableix per primera vegada l'evidència i demostra que fins i tot una petita quantitat d’alcohòl augmenta el risc de contraure gota.

Sembla ser que el principal responsable sigui la cervesa. La segueixen els espirituosos. No obstant això, l'estudi assegura que beure una quantitat moderada de vi és segur. Tot i així, alguns experts comenten que aquests estudis es van fer sobre molt pocs els homes que beuen més de dues begudes al dia per assegurar-se que el vi és una alternativa més segura. (O sigui que l’estudi és una enquesta i, com ho hem denunciat en altres llocs, les conclusions d’aquesta mena d’estudis és sovint la que es plantejaven originalment els patrocinadors de l’estudi. NDT.)
En l'estudi realitzat per científics de l’hospital general de Brigham (Massachusetts) i per dues escoles de medecina de Harvard (Boston), s’analitzaven les dades de 47 150 homes que no havien tingut gota durant al menys 12 anys.

Al final de l'experiment, en 1998, 730 homes, aproximadament el 2%, havien desenvolupat la gota.

Com més alt era el consum diari d’ alcohol, més gran era la probabilitat de contraure la malaltia. A més, la malaltia tenia dues vegades més de possibilitats de desenvolupar-se en els homes que bevien alcohol que entre els que no en bevien.
La relació més estreta es va establir amb la cervesa, el consum diari de la qual duplica el risc de desenvolupar gota. Per als espirituosos, el consum diari augmenta el risc en un 15%. En canvi, sembla que no hi ha major risc entre els bevedors de vi (cal esmentar que només el 18% dels homes en l'estudi prenien més de dos gots de vi al dia...).

Conclusions personals:
Aquesta notícia farà les delícies dels nombrosos activistes anti-alcohol (cosa que entenem molt bé) i també alegrarà la vida de tots aquells que intenten convèncer-nos que el vi és més sa, més bo i més noble que la cervesa.
De moment, no s’ha fet un estudi seriós que permeti concloure que la cervesa és més letal o que produeix més gota que qualsevol altra beguda fermentada. Està clar que si fem un estudi dins d’una població on principalment es beu cervesa, difícilment podrem concloure alguna cosa seriosa.
Per altra banda, de moment, no he trobat res sobre el mecanisme que faria que els compostos de la cervesa fossin responsables de l’aparició de gota.
Per acabar, direm que el que sembla que tingui purines és especialment el llevat de cervesa: 1810mg per 100g.
En canvi, una cervesa de baixa fermentació normal en conté 13mg per cada 100g. Una proporció realment baixa. Menys que qualsevol carn. Com la poma, menys que el plàtan!!! Llavors a què ve aquesta aixecada d’escuts contra la cervesa???

Fonts:
http://www.alkalife.es/gota.html?gclid=CIW8wZurq6oCFQIt3wodWS70Vw
http://www.houblon.net/spip.php?article997
http://www.acumedico.com/purine.htm

Dedico aquest article a l'amic Oscar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada