Winter Welcome Ale
Samuel Smith
La brouateria:
La brouateria Samuel Smith va ser fundada en 1758 a
Tadcaster.
(Tadcaster al comtat de North Yorkshire, Anglaterra:
ciutat fundada pels romans amb el nom de Calcaria. Aquest nom és especialment
interessant per a nosaltres perquè ens indica quina podrà ser la qualitat de
les seves aigües.
Tadcaster Old Brewery |
Es tracta de la brouateria més antiga de Tadcaster. Actualment,
hi ha 3 brouateries en aquest poble, i la de Samuel Smith és la més petita (amb
un 5% de la producció del poble). Aquesta brouateria ha apostat pel manteniment
de tradicions bastant antigues. Especialment, la fermentació d'algunes
varietats es fa en cubs rectangulars de pissarra (Stone Yorkshire Squares), els
ferments són els mateixos des del segle XIX, les cerveses de barril són
condicionades en barrils de roure que la mateixa empresa manté i restaura, i
fins i tot, el lliurament als pubs de la regió es fa en carros estirats per
cavalls.
Les cerveses Samuel Smith estan fetes amb ingredients
purs sense afegit de cap mena de química. L'aigua procedeix des de sempre d'un
mateix pou que extreu l'aigua a uns 25 metres de fondària.
Samuel Smith també elabora cidra.
Samuel Smith Old Brewery
High Street
Tadcaster
North Yorkshire
LS24 9SB UK
By telephone (8.30am-5.00pm Mon-Fri): 0044 1937
832225
La cervesa:
Winter Welcome Ale és una cervesa
de temporada: no s'elabora tot l'any. Com ho diu el seu nom, només es broua per
a l'hivern.
L'etiqueta d'aquesta cervesa és
col·leccionable: cada any canvia la imatge del centre. Alguns exemples:
Fitxa tècnica:
Alcohol: 6% vol
Contingut: 550 ml.
Partida: 11209
Caducitat: Agost 2012
Temperatura de tast: de 10ºC en
amunt.
Ingredients coneguts: llúpols
Fuggle i Golding. Algues (?).
Possiblement, malts Pale i Crystal.
Descripció:
En destapar:
fortes olors de malt amb un notable toc de cirera negra.
fortes olors de malt amb un notable toc de cirera negra.
Aspecte:
Bon cap d'escuma lleugerament beix.
Mida de les bombolles majoritàriament mitjana. Baixa persistència. Color de la
cervesa, ambre/coure o mel. Perfectament transparent.
En nas 1:
Olors de caramel i de cirera
(cirera negra madura o pruna negra, per exemple). Sensació olfactiva de dolçor.
Olors secundàries d'herba amb un puntet de sota-bosc. Potser quelcom de resina.
Cireres negretes cassola |
En boca 1:
Efervescència més aviat baixa.
Olors de pa, de mel i de caramel. Herba i fulla amb un pèl de fusta. Cos sòlid
i rodó. Combinació equilibrada malgrat el domini del malt, també persistent.
Retorn amb una mica de fruita i de fum. Amargor metàl·lica.
Notable nota de dolçor que
reapareix en el retorn.
Aspecte 2:
Aquest cop aconseguim un millor cap
d'escuma però igualment amb poca durada.
En nas 2:
Olor de ferment fresc, cirera i
caramel. alguna cosa d'herba, potser ortiga. També apareix un toc especiat
(pebre?). Altre cop una nota quasi nul·la de fusta. Fruita: cirera negra i
pruna negra, tot plegat bastant madur. Toc de resina discret però insistent.
Pruna negra |
En Boca 2:
Amargor discreta, exactament al seu
punt d'equilibri amb la dolçor, perfectament compensat tot plegat. Caramel,
pruna negra (seca) i herba. No es pot definir el tipus d'herba. Una mica de
resina de Pi. altrament, un toc de bescuit.
Bescuit |
Cos molt poderós però sense
estridències, no gens pesat.
Molt al final, el toc de ferment en
forma d'olor d'escopinyes.
En nas 3:
A la tercera passada, el llúpol es
fa notar més però seguim sense identificar res en concret. Les olors de fruites
roges (cirera i gerd aquest cop) componen molt bé amb el toc de caramel.
Gerd |
Insistiria en la resina. També trobem alguna cosa floral però sense
identificar.
A temperatures més elevades, més
ortiga.
Ortigues |
En boca 3:
Ortiga i ferment fresc. Un punt de
no-res de DMS. Caramel, cirera i gerd. I més fruites que s'escapen. Poca
efervescència. Persistència, la justa, ni massa ni massa poc. Retorn en amargor
poc persistent.
Impressions generals.
No es tracta d'una cervesa
especialment complexa però sí que podem dir que s'ha aconseguit un cru
equilibrat malgrat el domini del perfil del malt. Al final, una cosa agradable,
fina i elegant. Una cervesa massa consistent per beure de qualsevol manera, no
és precisament un producte frívol d'estiu sinó un cru poderós per a beure, com
diu el web, a la vora del foc, al pic de l'hivern.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada