St Peter's Suffolk Smokey
Peated beer
El lloc:
Suffolk es troba al Nord-Est de Londres en una mena de
península que hi ha al davant d'Holanda. Concretant una mica, el lloc es troba
entre Norwich i Ipswich, una zona visitada per
P.D. James a "intrigues i desitjos" (Devices and desires).
Adreces:
St. Peter’s Brewery Co. Ltd., St. Peter’s Hall,
St. Peter South Elmham, Bungay, Suffolk NR35 1NQ
+44 (0) 1986 782322
St. Peter South Elmham, Bungay, Suffolk NR35 1NQ
+44 (0) 1986 782322
Email: beers@stpetersbrewery.co.uk
La brouateria:
Va ser fundada en 1996 a l'adreça indicada en un barri
amb moltes cases de la ruralia antiga a South Elham prop de Bungary.
El lloc és especialment adient atès que la qualitat de les
aigua del pou propi és ideal. També permet l'abastiment d'ordis locals i
llúpols de Kent per a l'elaboració de receptes tradicionals angleses.
Es produeixen doncs "ales" tradicionals
angleses i també, una bona varietat d'estils menys comuns, de temporada o
aromatitzats com se'n feien en el segle XIX.
Segons el seu web, a St Peters, tenen com a objectiu
mantenir antigues pràctiques de brouat tot intentant mantenir l'interès de les
produccions noves. Volen "introduir cerveses angleses delicioses, d'alta
qualitat, interessants en el mercat mundial".
Les ampolles de 500ml són la còpia d'una ampolla que data
de ca. 1770 de Gibbstown, prop de Philadelphia. Va ser produïda per a Thomas
Gerrard que tenia un hotel sobre el riu Delaware.
La cervesa:
Característiques tècniques:
No en sabem gaire cosa: està
feta amb malts de whisky (assecats i torrats amb foc de torba)( peat →torba).
Els malts que han estat sotmesos al foc de la torba i que s'han impregnat
d'aquesta olor presenten una olor fumada menys intensa i menys punyent que els
malts que han estat elaborats amb foc de fusta com els d'Alemanya.
Alcohol: 4,8%Vol.
Cap: 500ml
Caducitat: 01-01-2013
Temperatura: de 12ºC en amunt.
Torbera |
Descripció:
En destapar:
Lògicament, el primer que
podem trobar és fum, terra, fusta i flaira de whisky.
Aspecte:
Escuma molt fina i bastant
persistent de color blanc. Cervesa de color daurat/coure gairebé completament
transparent.
En nas 1:
En primer lloc, es nota molt
bé el fum. Però aquest deixa passar amb certa comoditat olors de poma i de
pera. També apareix una nota floral però sense identificar.
En boca 1:
Notes de fusta, terra i
cremat. Altrament també apareix una lleugera nota cítrica. Al final pot ser que
aparegui alguna cosa de farina.
El cos és mitjà amb el característic
toquet lleugerament oliós de les cerveses fumades.
El fum és lleugerament
amargant i persistent així com lleugerament punyent. El retorn es manifesta amb fum i una mica de
poma verda.
Llar alimentada amb torba |
En Nas 2:
Olors fruitades sense
identificar darrere del fum. Tal vegada
alguna cosa com ara saüc o mora, molt discret. També quelcom d'herba i de
llimona.
Saüc, fruits |
En boca 2:
Aquesta cervesa te un bon glop
que omple bé la boca. Olors fruitades del tipus grosella amb tocs de saüc poc
madur. Tacte sedós però gens pesat. Amargor quasi nul·la, tot just la que
aporta el cremat.
Final de fusta i fum robust i
elegant alhora. Astringència, quasi res i d'acidesa, tot just citaríem les
notes cítriques ja esmentades.
Efervescència, justa i equilibrada,
un pèl per sota del que estem acostumats en aquests verals nostres. L'alcohol
no es fa notar.
El retorn és d'amargor i de
fum amb una curiosa nota de pinya (!).
En nas 3:
En tercera instància, el fum
es barreja amb altres coses per donar fruitats poc identificables però que
recorden fruites del bosc. També es nota bé la fusta.
En boca 3:
Aquest cop es nota més la
fusta que el fum. Fruites, especialment alguna cosa semblant a l'albercoc (?)
tot i que segueixen dominant els fenols del fum.
Impressions generals.
Sóc un fan incondicional de
les coses fumades i, per tant, aquesta cervesa m'encanta. així de clar. Potser
requereix d'una degustació un pèl més fresqueta que 12ºC per que el fum no es
faci tant present però llavors no hauríem trobat les altres coses.
Dins del que cap i malgrat el
domini clar del fum, podem dir que es tracta d'una cervesa prou complexa, tot i
que sense sofisticacions, i bastant equilibrada. Ho dic perquè es poden provar
cerveses que NOMÉS tenen gust de fum. Aquesta es queda en una zona robusta però
moderada.
Potser casaria bé amb carns a
la brasa. És un tòpic. Tal vegada caldria provar la combinació amb algun Sushi
o alguna cosa ben especiada.
Un salmó amb una salsa alçadeta podria també
casar.
Saumon à l'oseille |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada