Pàgines

17 de setembre 2015

Fitxes de degustació - Segarreta - MILIET

Segarreta

MILIET


Cervesa de la Segarreta S.L
T+34 637 433 031
c/Anselm Clavé 9.
43420 Santa Coloma de Queralt

Dades tècniques

Presentació: ampolla de 33cl
Ingredients normals a part de blat.
Caducitat: 01-2016
Data evaluació: 16-08-2015
Alcohol: 6%vol
Amargor: 30 IBU

Descripció:

En destapar:

Aromes de caramel, herba fresca, grosella i pa.

Aspecte

Escuma de densitat mitjana, poc persistent i de color blanc.
Cervesa de color groc palla a daurada, mitjanament tèrbola. No s'aprecia cap pòsit.

Nas 1

Bones olors de farina, de pa poc fet, de massa crua de pa (o pasta brisa).
Apareix gairebé immediatament un fort perfil de plàtan seguit d'alguna cosa d'acetat d'etil.
També podem descriure poma bastant madura i llimona.
L'acetat d'etil no és massa fort de manera que l'entrada general és bastant aromàtica i acollidora.
De moment, el perfil del blat i de la fermentació són dominants.
En fred podem descriure alguna cosa de vainilla (i/o xiclet) així com pebre negre però són extrems que queden per confirmar. És possible que el pebre negre sigui una aportació del llúpol.
Altrament, no es troben olors de llúpol. Queden molt dissimulades darrere del perfil de plàtan. Buscant bé, trobaríem alguna cosa d'herba fresca (no tallada) i potser algun toc floral sense definir.
Val a dir que amb l'augment de temperatura, l'acetat d'isoamil (plàtan) domina molt fortament.
No trobo clau d'espècia.

Boca 1

Important nota dolça, tal vegada massa important. Perfil una mica embafador. Parlaríem de possible atenuació insuficient.
L'efervescència està ben calculada però tenint en compte el fort perfil dolç, no li estaria gens malament ser més intensa.
El cos és mitjà.
Apareix una lleugera nota salada típica de la presència de blat.
L'alcohol es nota una mica. Diria que en el tacte: escalfa.
El malt apareix com pastós i/o viscós i dóna un suplement de cos.
Olors de pa, de farina i també de galeta digestiva.
El plàtan al cap d'una estona.
L'amargor és pràcticament insignificant cosa que fa dubtar seriosament dels 30 IBU de l'etiqueta. Jo diria que, sensorialment, ens trobem pels volts de 10 IBU a tot estirar.
El final i la persistència es confonen i aporten una certa nota assecant d'intensitat discreta. També s'hi manifesta una lleugera acidesa de llimona.
Sinó, sorprèn al final una nota de poma molt madura.
El retorn és bastant actiu i aporta clau d'espècia.
A la llarga, i al marge de la temperatura, la cervesa refresca bastant. Es tracta d'una nota balsàmica que es podria associar amb aspectes d'eucaliptus. Una sensació que es reparteix molt bé dins de la boca.

Nas 2

Diria que s'aprecia la presència d'alguna forma de fenol que s'assembla a quelcom de plàstic re-escalfat. Però pot ser que no sigui cap fenol i que es tracti d'una impressió relacionada amb els perfils de malt. He intentat descompondre aquesta olor i podria conduir a una composició de malts curiosa i desconcertant, amb notes torrades.
Altrament, en aquesta passada, la cervesa és més generosa i ofereix aromes de plàtan, de poma molt madura, de pera i de poma (la pera és més tardana).
Podem descriure aromes de pa, de gra i de farina.
Tot plegat és molt semblant al primer tast, però també és bastant més intens.
En matèria d'espècies, podríem parlar de pebre i potser de clau. Però en ambdós casos es tracta potser més del que voldria trobar que del que trobo realment.
Sinó, cal descriure un aspecte floral lleuger però sense definició. Floral i prou. És molt poc intens.
En aquesta passada, ni es nota l'alcohol ni l'acetat d'etil. De manera que podem dir que el descans obert de 20 minuts li ha anat bé a la cervesa. Guanya en descansar una mica.
Del llúpol amb prou feines en parlaríem. Potser herba fresca sense tallar i potser també quelcom de mandarina.

Boca 2

Primer apareixen el gra, la palla i el blat amb el seu toc salat. També galeta digestiva d'avena.
El cos és mitjà mentre que l'efervescència ha perdut bastanta força (cosa d'altra banda normal).
L'amargor és testimonial, quasi res. Potser és més forta l'acidesa i és tot just present...
Aquesta segona passada es fa més còmoda d'avaluar. Ofereix fruitats més intensos, plàtan acompanyat de notes de pera i quelcom de poma.
Els especiats són més evidents també tot i que es mantenen en intensitats força discretes. Especialment pebre i canyella. No trobo clau per molt que m'esforci.
El fons dolç persisteix. Ara és menys intens però segueix essent molt més fort del compte. L'acidesa que es manifesta a la llarga quan mantenim la cervesa molta estona en boca compensa una mica aquest aspecte, però qui guarda la cervesa 3 minuts en boca abans d'empassar?
Com dèiem, l'aspecte dolç segueix essent una mica embafador.
En el retorn la poma es precisa i és poma molt madura, gairebé al forn com si hi hagués espelta en l'engranada.
El final és cítric i molt al final, quan ja abandono, trobo un retorn de clau d'espècia, sense voler!

Impressió general

Perfil general dominat pel plàtan i per la nota dolça sobredimensionada.
Aquesta dolçor lleugerament embafadora restringeix una mica la bevibilitat i també la digestibilitat. També limita el fet de passar la set.
Cervesa de blat de complexitat mitjana, mitjanament persistent amb un final curiós i interessant amb notes balsàmiques barrejades amb aspectes de poma molt madura.
Aquesta cervesa no té 30 IBU ni en broma!
Una composició general molt evolutiva que guanya amb la paciència.
El domini del plàtan és potser exagerat però és una opció sensorial perfectament lícita.
Menys acceptables són les notes d'acetat d'etil del principi i el caràcter embafador, ambdues coses senyals d'una fermentació que s'hauria de corregir.

Una combinació que ha resultat molt i molt avantatjosa: Miliet+arròs del Maresme (ben rossejadet i amb xurriscaet...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada