Àcid Isovalèric.
L’Àcid isovalèric és
conegut també amb els noms de
Àcid 3-metilbutanoic (nom sistemàtic)
Àcid Delfínic
Àcid 3-metilbutiric
Àcid Isopentanoic
És un isòmer de l’àcid
valèric. En efecte, té la mateixa fórmula química (C5H10O2) però te una estructura diferent.
Veieu sinó:
Àcid Valèric |
Àcid Isovalèric |
Llindar de percepció: 1ppm.
Aquest llindar és, com sempre, força variable de persona a persona i segons les
circumstàncies.
La principal font d’àcid
isovalèric en la cervesa és l’ús de llúpols en mal estat. En la natura, es pot trobar també en el tabac.
En detall: els llúpols
contenen al menys cinc tipus principals d’àcids alfa. Humulona, Adhumulona,
Cohumulona, Posthumulona i Prehumulona. Aquests àcids són molt semblants.
Humulona |
Cohumulona |
Posthumulona |
Un d’aquests àcids, la
humulona, té un grup anomenat isovaleril, que quan s’oxida pel temps o l’emmagatzematge
impropi, s’aïlla de la molècula i esdevé sensorialment actiu aportant les
esmentades pudors de formatge, ranci, pudor de peus, etc.
Una altra forma que podria tenir l’Àcid Isovalèric
d’introduir-se en la cervesa és la via bacteriana. Concretament, infeccions per
Brettanomyces. Aquest ja el coneixem perquè sol ser també responsable de la
presència d’Àcid Acètic (vinagre), de 4-etilfenol (desinfectant) i de 4-etilguaiacol
(fum).
En aquest segon supòsit, la
solució està molt clara: extremar les mesures de prevenció d’infeccions. O
sigui netejar i netejar.
Brettanomyces |
Fonts:
http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=10430
http://chemconnections.org/Smells/Isovaleric_acid.html
http://chemconnections.org/Smells/Isovaleric_acid.html
Article precedent: Àcid Valèric
Article següent: Àcid Caproic
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada