24 de juny 2012

Defectes - 05 - Àcid Valeric


Àcid Valèric

L’Àcid Valèric també és conegut amb el nom sistemàtic
d’Àcid Pentanoic,
però he recollit altres denominacions:
Àcid propilacètic, 
 i
d’Àcid Butane-1-carboxílic.

La seva fórmula abreujada és C5H10O2, però el seu aspecte pot ser:
Àcid Valeric

Com tots els àcids grassos de cadena curta, la seva olor no és agradable. El seu nom procedeix de la Valeriana (Valeriana Officinalis) on se’n troba bastant. Si heu pres infusió pura de valariana alguna vegada, sabreu el pa que s’hi dóna. Es descriu sovint com a suor pebrada... Si heu treballat a l'estiu amb algú que tenia poca tirada cap a l'aigua, sabreu de què parlem.
Arrel de valeriana
Com en el cas dels altres àcids grassos pudents, els èsters que en procedeixen (etil valerat, pentil valerat) són agaradables i són usats en perfumeria i en l’alimentació per mor de les seves olors fruitades que solen recordar la poma i la pinya entre altres.
Aquest cop veiem que no es parla ben bé de formatge, però ho repeteixo, l'Àcid valèric es pot trobar en quantitats discernibles en la cervesa i pot aportar flaires molt poc afalagadores que poden presentar alguna semblança amb les olors de formatge...
Valeriana, planta

Capítol precedent: Àcid isobutiric
Capítol següent: Àcid isovaleric

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada