08 de juny 2023

BJCP - 23E Gueuze

23E Gueuze

Impressió general

Una cervesa de blat belga de fermentació espontània, complexa, agradablement àcida però compensada, altament carbonatada i molt refrescant. La fermentació espontània pot donar una complexitat molt interessant, amb una ampla varietat de característiques com quadra, manta de cavall o cuir que interactuen amb notes fruitades-cítriques i acidesa.

Aromes

Una aroma moderadament àcida que es barreja amb olors descrites com quadra, cuir, terra, cabra, fenc, cavall i manta de cavall. Mentre que algunes són marcadament àcides, les millors Gueuze són equilibrades. Habitualment fruitades, amb aromes cítriques (sovint aranja), de poma o altres fruites clares, ruibarbre o mel. Es considera favorable una molt lleugera olor de roure. Olors entèriques, fumades, de cigar o de formatge són desfavorables. Aroma de llúpol, no.

Aspecte

De color daurat amb una transparència excel·lent i un cap d'escuma rocós, com una "mousse" de color blanc que sembla perdurar per sempre. Sempre efervescent.

Aromes en boca

Un caràcter moderadament àcid es troba clàssicament en equilibri amb les notes de malt, blat i quadra. Es pot percebre una dolçor lleu complementària, però a nivells alts no seria tradicional. Mentre que en algunes domina l'acidesa, l'equilibri és la clau que denota la millor Gueuze. Són comunes les aromes variades de fruita i pot tenir un caràcter de mel. Ocasionalment, es pot notar un caràcter de vainilla i/o de roure. El malt és generalment baix i recorda el pa i el gra. Uns caràcters entèrics, de fum o de cigar no són desitjables. Normalment, no hi ha amargor del llúpol, tanmateix, se'n pot percebre ocasionalment una mica. L'acidesa proporciona la part més important de l'equilibri. Final incisiu, sec i àcid. Cap aroma de llúpol.

Còrpora

Cos entre lleuger i mig-lleuger. Malgrat la baixa densitat final, les aromes "omplidores" eviten que es descrigui la cervesa com a aigualida. Presenta una acidesa entre baixa i alta alhora que intensa que no arriba a ser punyentment astringent. Algunes versions tenen un  lleuger caràcter escalfant. Alta carbonatació.

Comentaris

La Gueuze tradicionalment s'elabora barrejant Làmbics d'un, dos i tres anys. El Làmbic "jove" conté sucres fermentables mentre que el Làmbic vell té el perfil "salvatge" característic de la vall del Senne. Un caràcter notablement avinagrat o de sidra és considerat un error pels brouaters belgues. Una bona Gueuze no és la més punyent sinó la que presenta un "bouquet" ple i temptador, una aroma forta i un sabor suau i vellutat. El Làmbic se serveix sense gas mentre que la Gueuze se serveix efervescent. Els productes etiquetats OUD o VIEILLE es consideren més tradicionals.

NDT: OUD o VIEILLE: Hem corregit l'error de l'original

Història

Les cerveses de fermentació espontània de la zona al voltant de Brussel·les (Vall del Senne) tenen el seu origen en les cerveses de fabricació rústica que s'elaboraven fa uns quants segles. El nombre de productors disminueix constantment i alguns productors estan endolcint (en la post fermentació) els seus productes, en contradicció amb la tradició, per tal de fer-los més agradables a una més gran part de la possible clientela. Aquesta guia descriu el producte tradicional sense endolcir.

Ingredients característics

Blat sense maltar (30-40%), Malt Pils i llúpols passats (3 anys). Els llúpols passats es fan més servir per les seves qualitats bacteriostàtiques que per la seva amargor. Això fa que l'estimació real dels nivells d'amargor sigui difícil d'estimar.
Tradicionalment, aquestes cerveses són fermentades espontàniament amb llevats i bacteris naturals que es troben predominantment en la fusta de roure dels barrils. Els barrils que es fan servir són vells i aporten poc caràcter de roure de manera que no haurem d'esperar-nos a percebre aromes de roure fresc o dominant. Aquests aspectes solen ser més neutres. Les versions casolanes i artesanals es fan més típicament amb cultius purs de llevats que normalment inclouen Sacaromices, Brettanomices, Pediococ i Lactobacils en un intent de recrear els efectes de la fauna microbiana de Brussel·les i de la zona rural del voltant de la vall del riu Senne. A vegades es recullen cultius de les ampolles, però no hi ha una forma simple de saber quins organismes encara són viables.

Comparació estilística

Més complexa i més carbonatada que un Làmbic. L'acidesa no és necessàriament més alta, però sol tenir un caràcter salvatge més ben desenvolupat

Dades tècniques

DI: 1.040 – 1.060
DF: 1.000 – 1.006
IBUs: 0 – 10
EBC: 6 - 14 (SRM: 3 – 7)
Alc.: 5 – 8 %Vol.

Exemples comercials

Boon Oude Gueuze, Boon Oude Gueuze Mariage Parfait, Cantillon Gueuze, De Cam Gueuze, De Cam/Drie Fonteinen Millennium Gueuze, Drie Fonteinen Oud Gueuze, Girardin Gueuze (Black Label), Hanssens Oude Gueuze, Lindemans Gueuze Cuvée René, Mort Subite (Sense filtrar) Gueuze, Oud Beersel Oude Gueuze.

Etiquetes

Alta_graduació, color_pàl·lid, fermentació_alternativa, Oest_Europa, estil_tradicional, família_blat, madurada, àcid.

Traducció

Albert Barrachina Robert 

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada