08 de juny 2023

BJCP - 23G Gose

 23G Gose

Impressions generals

Una cervesa de blat històrica d'Europa central, àcida i lleugerament amarga, amb un caràcter salat i de coriandre característics però moderats. Molt refrescant, amb un final sec, alta carbonatació i sabors brillants.

Aromes

Lleugeres a moderades aromes afruitades de fruites com la poma i/o la pera. Lleugera acidesa, un pèl punyent. S'ha de notar el coriandre que pot aportar una qualitat cítrica d'intensitat fins a moderada. Caràcters lleugers de pa, de massa crua de pa i de llevat com un pa cru de massa àcida. L'acidesa i el coriandre poden suscitar una impressió clara i vivaç. El salat es pot notar molt discretament, com un caràcter net i lleuger de brisa de mar, o tot just com una frescor general, suposant que es noti.

Aspecte

No filtrada, amb una terbolesa moderada a completa. Cap d'escuma blanc, moderat a generós, amb petites bombolles i una bona retenció. Efervescent, de color groc.

Aromes en boca

Acidesa notable, entre mig-baixa i mig-alta. Aromes moderades de pa i de massa crua de pa. Caràcter de lleuger a moderat de fruites com poma o pera, fruites de pinyol o cítric. Caràcter salat de lleuger a moderat, per sobre del llindar de percepció. El salat hauria de ser perceptible (particularment a l'inici del tast) però no hauria de ser obertament salat. Molt baixa amargor. Sense aromes de llúpol. Seca, final completament atenuat. L'acidesa compensa els malts, en lloc dels llúpols. L'acidesa es pot notar encara més cap al final i hauria de realçar la qualitat refrescant de la cervesa. L'acidesa hauria de ser ajustada, no hauria de ser dominant (tot i que les versions històriques devien ser molt àcides). Sense THP.

Còrpora

Carbonatació entre alta i molt alta. Efervescent. Cos entre mig-lleuger i mig-ple. El salat hauria de donar una lleugera qualitat de formigueig i humidificador de la boca, així com una còrpora més rodona i més densa. El llevat i el blat també poden donar una mica de cos, però no hauria de ser un sentiment pesat gràcies a l’efecte “aprimador de l’acidesa”.

Comentaris

Les versions històriques devien ser més àcides que els exemplars moderns a causa de la fermentació espontània i és possible que es barregessin amb xarops tal com es fa amb la Berliner Weisse o amb licor de comí (Caraway-Kümmel). Els exemplars moderns poden ser inoculats amb lactobacil i són millor compensats i, generalment, no necessiten ser endolcits. El nom es pronuncia Go-ze[(ˈɡoːzə].

Història

Estil menor associat a Leipzig, però que té el seu origen a l'Edat Mitjana en el poble de Goslar sobre el riu Gose. Es documenta a Leipzig a partir de 1740. Es diu que hi havia a Leipzig 80 «cases de Gose» en 1900. La producció va declinar significativament després de la Segona Guerra Mundial i va cessar completament en 1966. La producció moderna ha estat reviscuda en els anys 80 a Alemanya, però aquesta cervesa no era gaire accessible. S’ha fet més popular fora d’Alemanya recentment com a estil ressuscitat. Es fa sovint servir com a estil de base per brouar cerveses àcides amb fruita i altres cerveses de tipus especial.

Ingredients característics

Malt Pils i malt de blat. Ús restringit de llavors de coriandre i de sal. Lactobacils. El coriandre hauria de tenir una nota clara, fresca i cítrica (llimona o taronja amarga), però no hauria de ser vegetal, d'arrel d'api ni de pernil dolç. El salat hauria de tenir un caràcter fresc de sal marina, no cap nota metàl·lica ni iodada.

Dades tècniques

DI: 1,036 – 1,056;  DF: 1,006 – 1,010; IBUs: 5 – 12; EBC: 6–8 (3–4 SRM); Alc.: 4,2 – 4,8%Vol.

Exemples comercials

Bayerisch Bahnhof Leipziger Gose, Döllnitzer Ritterguts Gose, Anderson Valley Gose, Original Ritterguts Gose, Westbrook Gose

Etiquetes

graduació-estàndard, color-clar, alta-fermentació, AF, Europa-central, estil-històric, família-cerveses-blat, àcida, especiada

Traducció

ABR

Nota

THP: Tetrahidropiridines: responsable de les olors descrites com a "ratolí", "cavall" o com els orins de gat en concentracions baixes, i com les xips de truita o Cheerios en concentracions més altes. (NDT).

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada