08 de juny 2023

BJCP - 23F - Làmbic de fruites

 23F Làmbic de fruites

Impressió general

Una cervesa d'AF complexa, fruitada, agradablement àcida, de fermentació espontània i de blat, fermentada amb microorganismes belgues i posant en evidència les contribucions de les fruites barrejades amb el caràcter «alternatiu».  El tipus de fruita, alguna vegada és difícil d'identificar atès que les característiques de les fruites fermentades i madurades poden ser diferents d'aquestes aportacions en fresc.

NDT. Alternatiu: hem optat per traduir «wild» per «alternatiu» referint-se a la fermentació. Sense aquesta darrera especificació «alternatiu» adquiria un sentit massa general. Per això avisem.

Aromes

La fruita específica hauria de ser l'aroma dominant. Un caràcter àcid entre baix i moderat es barreja amb aromes descrites com a quadra, terra, cabra, fenc, cavall i manta de cavall (i d'aquesta manera s'hauria de reconèixer el Làmbic). L'aroma de fruita habitualment es barreja amb les altres aromes. Aromes entèriques, de fum, de cigar o de formatge són desfavorables. Cap aroma de llúpol.

Aspecte

La varietat de fruita determina habitualment el color, tot i que les fruites més clares no solen aportar massa canvis en aquest sentit. La intensitat del color de la fruita sol baixar amb el temps. Sovint, la transparència és bona tot i que algunes fruites no acaben de decantar. El cap d'escuma és espès, rocós amb alguna vegada tocs [del color de la] de fruita. Normalment persistent (segons la carbonatació). La carbonatació és típicament alta, però s'ha d'especificar.

Aromes en boca

La varietat de fruita hauria de ser evident. Acidesa de baixa a moderada, sovint amb un final més aviat punyent. Les característiques típiques de quadra haurien de ser entre baixes i fortes. Quan és jove, la cervesa ofereix les aromes de fruita en la seva plenitud. A mesura que madura, el gust Làmbic es fa dominant en detriment del gust de fruita. Per això els Làmbic de fruita no estan fets per a envellir. El final és sovint sec i àcid, però es pot donar una lleu dolçor complementària. Uns nivells més alts de dolçor no són tradicionals, així i tot, es poden incloure com a preferència personal (s'ha d'especificar el nivell de dolçor). Ocasionalment, es pot notar un lleu perfil de vainilla i/o de roure. Aspectes entèrics, de fum, de cigar o de formatge són indesitjables. Generalment, no hi ha amargor del llúpol. L'acidesa proporciona la compensació necessària. Cap aroma de llúpol.

«NDT. Punyent: «acidic bite», literalment «mossegada àcida», una sensació entre seca, punyent i picant.
 

Còrpora

Cos entre lleuger i mig-lleuger. Malgrat la baixa DF final, les aromes «omplidores» eviten que la cervesa presenti un aspecte aigualit. Presenta una qualitat àcida entre baixa i alta, aguda, sense ser massa astringent. Algunes versions tenen un caràcter escalfant. La carbonatació pot ser entre vivaç i gairebé nul·la (s'ha d'especificar).

Comentaris

Cerveses Làmbic basades en la fruita sovint produïts com una Gueuze barrejant Làmbic d'un, dos i tres anys. Els Làmbic «joves» contenen sucres fermentables mentre que els vells solen presentar el característic caràcter «alternatiu» de la Vall del Senne. La fruita sovint s'afegeix a mitja maduració i els bacteris i els llevats fermentaran tots els sucres de la fruita. La fruita també es pot afegir en un Làmbic sense barrejar. Els estils de Làmbic de fruita més tradicionals inclouen la Kriek (cirera), Frambozen (gerd) i Druivenlambiek (raïm Moscatell). Els IBU són aproximatius atès que es fan servir llúpols passats. En els Làmbic, els belgues fan servir aquests llúpols amb finalitat antibacteriana més que pel seu aroma.

NDT.  Alternatiu: vegeu nota sota «impressió general»

Història

Les cerveses de fermentació espontània de la zona al voltant de Brussel·les (Vall del Senne) procedeixen d'una tradició de brouat i «barrejat» rural d'uns quants segles. El nombre de productors disminueix constantment i alguns endolceixen els seus productes en contra de la tradició, en la postfermentació, amb sucres o fruites dolces per fer aquestes cerveses més accessibles a un més gran públic. Tradicionalment, la fruita s'afegia al Làmbic o a la Gueuze pel productor o per la mateixa persona que els servia en el seu establiment per a augmentar la varietat de cerveses en els seus cafès locals.

NDT. Barrejat: blend.
NDT. Cafès: l’equivalent dels nostres bars.

Ingredients característics

Blat sense maltar (30-40%), Malt Pils i llúpols passats (3 anys). Es fan servir aquests llúpols amb finalitat anti-bacteriana més que per les seves qualitats amargues o pel seu aroma. Això fa difícil el càlcul d'IBUs. Els productes tradicionals fan servir 10-30% de fruita (25% si és cirera). Entre les fruites, cal esmentar les tradicionals cireres àcides (amb pinyol), gerds o raïm Moscatell. Exemples més recents inclouen el préssec, els albercocs o el raïm Merlot. Les addicions de fruites àcides no estan destinades a compensar l'acidesa de la cervesa sinó a afegir una nova dimensió. Tradicionalment, aquestes cerveses resulten d'una fermentació espontània amb llevats i bacteris naturals que es troben principalment en bótes de roure. Les bótes que es fan servir són velles, de manera que aporten poc caràcter de roure. Així que no cal esperar cap aroma fresca ni evolucionada de roure. És més típic un caràcter neutre en aquest sentit. Les versions casolanes i artesanals es fan més típicament amb cultius purs de llevats que normalment inclouen Sacaromices, Brettanomices, Pediococ i Lactobacil en un intent de recrear els efectes de la fauna microbiana de Brussel·les i de la zona rural del voltant de la vall del riu Senne. A vegades es recullen cultius de les ampolles, però no hi ha una forma simple de saber quins organismes encara són viables.

Comparació estilística

Un Làmbic amb fruita, no simplement una cervesa amb fruita. El caràcter "alternatiu" del Lambic ha de ser evident.

Instruccions d'adscripció

El tipus de fruita ha de ser especificat. El brouater ha d'especificar el nivell de carbonatació (baix, mitjà, alt) així com un nivell de dolçor (baix/nul, mitjà, alt).

Dades tècniques

DI: 1.040 – 1.060; DF: 1.000 – 1.010; IBUs: 00 – 10; EBC: 6 - 14 (SRM: 3 – 7); Alc.: 5 – 7 %Vol.

Exemples comercials

Boon Framboise Marriage Parfait, Boon Kriek Mariage Parfait, Boon Oude Kriek, Cantillon Fou’Foune, Cantillon Kriek, Cantillon Lou Pepe Kriek, Cantillon Lou Pepe Framboise, Cantillon Rose de Gambrinus, Cantillon St. Lamvinus, Cantillon Vigneronne, De Cam Oude Kriek, Drie Fonteinen Kriek, Girardin Kriek, Hanssens Oude Kriek, Oud Beersel Kriek, Mort Subite Kriek.

Etiquetes

Graduació_estàndard, color_pàl·lid, fermentació_alternativa, Oest_Europa, estil_tradicional, família_blat, àcid, fruita

Traducció

ABR

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada