08 de juny 2023

BJCP - 27 - Cerveses històriques - Lichtenhainer

 27. Cerveses històriques 

Lichtenhainer

Impressions generals

Una cervesa històrica de blat, àcida, fumada i de baixa graduació. Complexa tot i que refrescant gràcies a la seva alta atenuació i carbonatació, alhora que amb una baixa amargor i una moderada acidesa.

Aromes

Aroma fresca de fumat moderadament forta, lleugers tocs d’acidesa. Èsters afruitats mig-baixos, possiblement poma o llimones. Malt moderat amb notes de pa i de gra. El caràcter fumat és més fort que les notes de pa, i el fumat té un caràcter «sec», com les restes d'un vell foc, no un fumat «greixós».

Aspecte

Cap d'escuma gran i de blanc trencat, rocós i persistent. Color [de la cervesa] de groc a daurat lleuger. Bona transparència, pot ser una mica tèrbola.

Aromes en boca

Aromes afruitades moderadament fortes, possiblement de llimones o pomes. Acidesa làctica neta, moderadament intensa, sense aspectes «funky». Aroma i gust de fumat semblants (foc sec de fusta) de mitjana intensitat. Final sec, amb acidesa i fumat en el retrogust. Baixa amargor; l'acidesa forneix la contrapartida [als perfils del malt], no els llúpols. Fresca, paladar net i amb un retrogust que «arronsa» [NDT: «puckery» a l’original] lleument. El caràcter de blat es manifesta en la part baixa [de la intensitat]; l'acidesa i el fumat són més dominants en l'equilibri. L'aroma acidesa-llimona/poma-verda és el més fort en el final amb el fum just al darrere. Complexa.

Còrpora

Acidesa notable. Alta carbonatació. Cos entre mitjà i mig-baix.

Comentaris

Se serveix jove. El fumat i l'acidesa solen ser una combinació poc habitual que no és del gust de tothom.

Història

Originària de Lichtenhain a Turíngia (Alemanya central). El moment àlgid de la seva popularitat va ser al final dels 1800 i es trobava per tot Turíngia. Semblant a una Berliner Weisse d'abans de 1840.

Ingredients característics

Malt fumat d'ordi, malt de blat, lactobacil, llevat d'alta fermentació. L'engranada varia, però el blat n'hauria d'ocupar típicament entre el 30 i el 50%.

Comparació estilística

En la mateixa família centreeuropea de cerveses històriques de blat amb baixa graduació alcohòlica i d'alta fermentació com la Gose, la Grätzer/Grodziskie i la Berliner Weisse. Té elements de totes elles, però ofereix una única combinació àcid-fumat que no es troba en cap de les altres. No tan àcida com la Berliner Weisse, possiblement més com una Gose fumada sense coriandre ni sal, o com una Grätzer/Grodziskie amb una acidesa de Gose.

Dades tècniques

DI: 1,032 – 1,040; DF: 1,004 – 1,008; IBUs: 5 – 12; EBC: 6–12 (3–6 SRM); Alc.: 3,5 – 4,7%Vol.

Exemples comercials

Live Oak Lichtenhainer, Wöllnitzer Weissbier.

Etiquetes

graduació_estàndard, color_pàl·lid, alta_fermentació, AF, Europa_central, estil_històric, família_cerveses_blat, àcid, fumat

Traducció

ABR

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada