15 de juny 2023

Avaluació - Reptilian + Steel City Brewing - PAINETTONE

Reptilian + Steel City Brewing

PAINETTONE

Dades de l’avaluació

Avaluació feta el 16-06-2023
Referències
Lot: L22014
Cad: 19/12/2025

Dades tècniques

Alcohol: 12%vol
Color... negre
Amargor: 20 IBU
Cap indicació en Català.

Ingredients (varietats)

Malt d’ordi, malt de sègol, flocs d’avena, flocs de blat, sucre Mascavat, suposem que llúpol, i llevats.
Sucre Mascavat

Estil declarat

Pastry Stout. Al final de l’article definim l’estil per mitjà de la traducció de l’article sobre aquest estil de la Brewer’s Association (BA). El BJCP no ha encara sancionat aquesta «novetat».
Per a aquells que ho han passat per alt, la cervesa es diu Painettone en lloc de Panettone. Es fa un joc de mots entre «pane» (pa en Italià) i «pain» (dolor en Anglès). No sé massa com ho hem d’entendre, però diria que és en clau humorística.

Avaluació sensorial

Aspecte

Escuma generosa, de color d’ivori molt fosc, densa però molt poc persistent. No forma adherències, possiblement perquè la graduació alcohòlica no ho permet.
Cervesa gairebé completament negra, amb alguna transparència de color ambre-marró molt fosc.

Aromes en nas

Massa aromàtica poderosa, amb, d’entrada, aspectes cremats (no fumats), alcohol, notes sabonoses, melasses i caramels.
La primera fase ha estat una mica problemàtica, de manera que passo directament a descriure la segona:
En aquesta segona fase, la sensació aromàtica de sabó és molt menys forta. Podríem parlar més aviat de saponària.
Es poden percebre olors de fruites madures, principalment, compota de poma i pa de figues.
 
Ja des de bon principi, podem descriure una discreta però eficaç nota refrescant que es combina amb la de saponària.
Altrament, percebem clarament xocolata, cacau i notes cremades (no fumades).
També resulta relativament còmode destriar tons de canyella, anís estrellat i vainilla.
Molt al fons, apareixen aromes de cafè no gaire torrat.
En nas, ja es pot parlar d’un aspecte general considerablement dolçant que envolta tot el que anem descrivint, com una mena de boira espessa càlida i confortable.
El to de saponària, que ja hem indicat que refresca una mica el conjunt (si es pot!) inclou també notes cítriques. Com un iogurt de llimona. Altrament, creiem que potser podem descriure notes de maduixa i de gerd. A la llarga, també nabius.
El joc va clarament de torrats i torrefactes, molt poc cremats, envoltats d’una forta sensació vellutada dolçant.

Boca

Efervescència limitada, cos enorme i textura extremament suau i vellutada.
Sensació general tàctil «massiva», amb bones notes aromàtiques de xocolata i cacau. Potser es pot descriure també algun regust lleugerament astringent.
L’alcohol marca fortament des de l’inici. Amb aquesta graduació, resultarà gairebé impossible dissimular-lo; tot just es pot minimitzar el seu impacte que, d’altra banda, no arrossega cap mena d’olor de dissolvent.
Apareixen notes de llaminadura, molt concretament, de regalèssia.
No cal dir (o si) que, gustativament, predomina el gust dolç. Fortament dolç. Però sense l'exageració que podria implicar sensacions roents a la gorja.
L’amargor no s’expressa conscientment a menys que se li pugui atribuir una lleugera nota balsàmica que ja hem assenyalat de bon principi. Potser, si insistiu, podria parlar, sense gaire convicció, d’alguna cosa herbosa i/o floral, tot plegat molt poc definit.
Molt interessant i divertida l’evocació de porridge que es fa patent a la llarga. Se’n pot percebre l’olor de flocs d’avena.

Continuem descrivint aroma de figues seques.
A la llarga, podem descriure especiats com ara, vainilla, canyella. Potser també anís.
El conjunt persisteix molt en boca.

Còrpora

Efervescència molt fina.
Cos, com dèiem, enorme. Textura envoltant i molt vellutada. Té una consistència tirant a xaroposa. Una cervesa gairebé per mastegar.
Alcohol molt present però prou integrat.
Molt lleugera astringència.

Gustos

Bàsicament i fonamentalment, molt dolça. Però val la pena matisar. Aquesta dolçor, que a més, perdura molt, no és res que molesti excessivament. És molt present, ho embolcalla tot, però no obstaculitza la percepció dels altres aspectes de la cervesa.

Aspectes generals

Curiosament, tot i ser espessa i extrema, la seva bevibilitat és més aviat mitjana.
No tinc ni idea de com és la digestibilitat. De moment, no em pesa a l’estómac.
No passa la set ni de broma! Està clar que tampoc és la seva funció.

Complexitat no exagerada. Simplement notable. És molt més important l’impacte general que és enorme i massiu.
No té cap mena de sentit parlar d’equilibris. Aquesta cervesa està completament i a consciència decantada cap a les tonalitats de pastisseria i llaminadura. Tot just parlaríem d’una lleugera nota fresca balsàmica que no pretén ni tan sols compensar res, possiblement perquè a aquestes altures, no es pot.
Podem afegir que la cervesa és força persistent en boca i en la ment. Serà fàcil de recordar. És el que té fer una cervesa gairebé xaroposa volgudament impactant.

Conclusions

Sincerament, l’entrada se m’ha fet complicada. Però a mesura que he anat tastant, l’he trobat cada cop més amable. La textura i la dolçor embolcallen i acaben impartint una sensació de molt suau confortabilitat.
Una cervesa per mastegar, no necessàriament xarrupar perquè permet una bona glopada.
Aquesta cervesa resulta més accessible i comprensible en boca que en nas.
En acabat, una cervesa seductora, afalagadora i amorosida al mateix temps que curiosa.
La seva estructura general funciona molt bé. Tal vegada, sobrin una mica els tons cremats que no acaben de quadrar en el conjunt, però per sort, són molt discrets.

L’estil a la Brewer’s Association

Dessert Stout or Pastry Stout

Stout de Postre o Stout de pastisseria

Color

Entre molt fosca i negra.

Transparència

Opaca

Aromes

Típicament, aromes i sabors de malts extremament riques. Olors de cafè, caramel, mats torrefactes i xocolates solen ser evidents.
Aromes de llúpol molt baixes si n’hi ha.
Amargor, entre baixa i nul·la.

Còrpora

Cos ple.

Notes addicionals:

Les cerveses d'aquesta categoria es construeixen sobre una base forta de cervesa fosca i incorporen ingredients culinaris per crear perfils de sabor rics i dolços que imiten el caràcter de les postres, pastissos o dolços. Alguns exemples d'ingredients culinaris utilitzats en aquestes cerveses inclouen, entre d'altres, xocolata, cafè, coco, vainilla, xarop d'auró, mantega de cacauet i marshmellow, així com fruites, fruits secs i espècies. L'addició de sucres de qualsevol font pot contribuir a la dolçor pronunciada d'aquestes cerveses.
Tot i que aquesta categoria pot superposar-se a diversos altres estils definits en aquestes directrius, com ara les cerveses de xocolata o de cacau, les cerveses de camp i altres, la combinació d'una base de cervesa fosca, un contingut alcohòlic elevat i uns perfils de sabor rics, dolços i semblants a les postres estableix aquest estil com a entitat única.

Dades tècniques:

D.I.: 1,080-1,120 (19,3-28,0 ºP)
Extracte aparent (DF): 1,020-1,060 (5,1-15,0 °Plato)
Alcohol: 7,0%-13,0%Vol.
Amargor: 20 – 65 IBU
Color: 70+ EBC
 
Traducció ABR

Nota final

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons. Una part d'aquest text és una traducció al Català dels originals que són propietat de la Brewer's Association [BA]. La BA difon la seva Guia dels estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.

PER TANT:

NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

 Albert Barrachina Robert 15-06-2023
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Membre redactor del Bars & Beers
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada