28 de juliol 2010

Noms d'estils-02-Pils-Kölsch

Per continuar en la designació d’estils, seguirem repassant els de baixa fermentació.
Com la majoria ja ho saben, existeixen unes denominacions d’estils protegides que no es poden fer servir més que per a designar productes que responen estrictament als requisits establerts per la protecció.

Una d’aquestes denominacions és la PILS o PILSEN. Actualment, fins on jo sé, aquesta denominació queda estrictament reservada a la Pilsen Urquell. Em sembla del tot incorrecte i fins i tot poc intel•ligent que això sigui així: no trobo adequat que una marca acapari una designació d’estil.
Per tant, si volem brouar una PILS, no tenim més remei que designar-la de forma indirecta. Haurem de recórrer a locucions del tipus “ESTIL PILS” o “MÈTODE PILS” si volem conservar la referència a l’estil original. A Alemanya, s’ha pogut conservar el nom de Pils, sempre que se li afegeixi l’orígen: Pils del Nord d’Alemanya o Pils Alemanya. Parafrasant aquesta opció, podem imaginar una Pils Catalana o una Pils de l’Hospitalet... No sé però l’abast legal d’aquesta proposta. Només sé que cal ser prudent. En el món de la cervesa, poden ploure pedres...

També podem imaginar que prescindim de la referència a la Pils i la podem anomenar LAGER SECA... Personalment, prefereixo aquesta darrera opció.

Un altre estil que tampoc es pot anomenar com l’original és la KÖLSCH. Per que una cervesa sigui una KÖLSCH, cal que es faci a KÖLN (Colònia), principalment. També li cal formar part de la llista de les brouateries que tenen dret a la denominació. Sabrem doncs què és una KÖLSCH, la podrem provar, però si en fem, no la podrem anomenar així. De manera que, en cas de voler-la imitar o clonar, haurem de recórrer a una altra denominació d’estil. Tenint en compte que es tracta d’una ALE, li podríem dir ALE de COLÒNIA, però no és una designació gaire afortunada per la referència que fa a l’aigua de Colònia.
D’altra banda, Colònia es troba en el Land de Nord-Renània-Westfàlia. Una ALE “nord-renana-westfàlia” seria massa complicada. Ja no li poso ni les majúscules.
En acabat, potser ens haurem de limitar a parlar de “ALE tipus KÖLSCH”, solució més simple i clara.

Resumint:

Si volem fer una PILS, haurem de fer una LAGER D’ESTILS PILS, una LAGER TIPUS PILS, una LAGER MÈTODE PILS o una LAGER SECA.

Si volem brouar una KÖLSCH, haurem de denominar-la ALE TIPUS KÖLSCH o quelcom semblant.

Espero els vostres comentaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada