2 de jul. 2019

Fitxes de degustació - 9HORES - Art Cervesers

Art Cervesers

9HORES 

Saison de pa amb tarongina i marialluïsa
Lot: 17-04-20
Avaluació: 21-06-2019


En destapar: 

Gra, fruita i herba. Conjunt vegetal verd.

Aspecte: 

Escuma blanca, no molt densa i mitjanament persistent.
Cervesa de color daurat, mitjanament transparent. Una mica de pòsit.

Aromes en nas 1 

Notes dolces i àcides alhora.
Les notes dolces són agradables, afruitades, amb tocs de llaminadura, de pinya, de poma i de pera.
Més enrere, es poden detectar aromes de pebre i/o de clau d'espècia. També podem descriure un toc discret de vainilla. Amb aquesta darrera, també venen aspectes de forneria dolça, o millor, brioixeria, especialment ensaïmada i crema pastissera.
Les notes àcides passen per agrella i llimona.
Els altres afruitats passen sobre tot per fruites de pinyol com préssec o albercoc però no queda del tot definit. Amb el temps, em decanto pel préssec ben madur.

Boca 1 

Notable nota de llaminadura, fins i tot bastant dominant.
Aromes de farina i de gra. També massa crua de pa. Al final d'aquesta fase és potser el que acaba dominant.
Efervescència fina, lleugerament picant.
Molt lleuger punt salat.
Toc de dolçor discret molt acceptable.
Amargor molt discreta, especialment lenta alhora que fortament balsàmica. També és llarga, lleugerament secant. Està molt ben calculada perquè no arriba en cap moment a molestar ni incomodar. Diria que és un punt molt just d'intensitat.
El perfil «Saison» necessita una bona estona per manifestar-se però a la llarga, fins i tot acaba constituint-se en un teló de fons força consistent.
No aprecio cap defecte que conegui.

Aromes 2 

En aquesta passada comencem amb aspectes «verds» o «vegetals» refrescants. Es nota primer i més intensament la Marialluïsa, més cítrica i punyent. Posteriorment es nota la Tarongina, més rodona, un pèl més «verda». També ens sembla poder parlar de grosella blanca madura acompanyada d'un toc lleugerament dolç afruitat que pot recordar la pinya i el préssec ben madur.
Els tocs cítrics imparteixen una agradable sensació de frescor.
Altre cop es poden percebre notes difuses de llaminadura indefinida i alguna cosa perfumada que recorda la flor de Magnòlia però sense arribar a ser embafosa no pesada.
En matèria d'espècies, em quedo amb vainilla i, al darrere, quelcom de pebre blanc.

Boca 2 

En aquesta fase, confirmem un fort perfil de llaminadura.
Acte seguit notem el caràcter Saison que esperàvem amb notes de pebre i algun altre fenol molt discret.
Per als curiosos: estem a punt d'olor de goma, però no hi arribem.
Afruitats molt madurs alhora que donen sensació de fresc. Parlarem de préssec i de pinya.
Es poden trobar també notes de farina, de molla de pa i de massa crua.

L'efervescència és fina, elegant i alegre. Entre les dues fases, ha perdut molt poca intensitat.
L'amargor és lenta, discreta, lleugerament secant i molt balsàmica. Malgrat no ser gaire intensa, aquesta amargor és molt llarga. El secant és just suficient com per convidar a un altre glop.
La textura és força sedosa mentre que el cos és més aviat mitjà, potser un pèl per sobre.

Criteris generals 

Fàcil de beure i de pair. Passa bé la set.
L'impacte general és més aviat alt però està lluny de ser extrem o excessiu.
Persistència general de caràcter fresc i molt llarga.
Complexitat bastant alta i ben repartida entre els diversos perfils.
En general, podem dir que la cervesa és força equilibrada.
El final de la cervesa es fa sobre tot en fenols com toca en una Saison.
No detecto defectes coneguts tret de l'escuma que es queda una mica curta.
Combinació molt harmònica.

Nota final 

Entenc que alguns de vosaltres direu: aquest paio està descrivint una recepta en la que ha participat activament. I tindreu raó. Però per a mi és el repte de l'avaluador: intentar descriure un producte propi com si fos una cervesa feta per un brouater completament desconegut. Afegiré que aquesta cervesa ens ha costat suor i llàgrimes. Aquí trobareu l'historial de la creació d'aquesta recepta. Però al mateix temps, allò que t'ha costat més també pot arribar a ser el que més valores, potser, no?
En aquest enllaç també trobareu el perquè del nom.

Apa, salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada