Scone
TRIPEL
Dades tècniques conegudes
Estil: BJCP 26C - Monastic Tripel
Data de l'avaluació: 2024-03-05
Productor:
Cervecera Scone SL. C/Michel Faraday, 2; Nave 2, 33211 Gijón (Astúries)
Ingredients:
Malt d’ordi, malt de sègol. Llúpols i llevats.
Alcohol: 8,5%Vol.
Notes
Nota 1: Aquesta avaluació s’ha fet en comú, entre 7 persones i completament a cegues. Formava part de l’examen final del curs d’avaluació sensorial de la URV, 2024 - 2025.
Nota 2: Des del moment que la vaig rebre fins ara, aquesta cervesa NO ha sortit de la nevera, la qual es troba permanentment al voltant de 8℃.
Nota 3: Aquestes cerveses em van ser entregades dins del seu espai temporal de consum preferencial. Ha passat que mai no em resolia a obrir-les. Em passa sempre el mateix: em reservo les cerveses que sé que em costarà tornar a trobar, i espero el moment adequat per a fer aquest tast. I al final, me n'oblido una mica. Així i tot, m’ha semblat que l’examen, en acabat, era una bona ocasió. Demano altre cop (tercera vegada) disculpes al Carlos, al mateix temps que li agraeixo la confiança i l’amistat de fer-me-les a mà.
Avaluació
Aspecte
― Escuma de color blanc trencat, densa, poc persistent i formant alguna adherència.
― Cervesa lleugerament tèrbola, de color d’ambre o daurat fosc. Amb sedimentació.

Aromes
Es poden definir bones olors de gra, amb farina, galeta Maria i pa de pessic. També s’ha citat mel fresca, pa, mare de pa.
En rerefons es pot descriure una nota fresca, poc definida, potser herba tallada.
Entre aquestes dues famílies aromàtiques, apareixen notes especiades i de fusta. Pebre, albercoc. Tal vegada, també plàtan. Melmelada de préssec.
També es descriuen toffee, melassa i fruita confitada (pansa, pruna) o seca (avellana).
Per damunt de tot plegat, plana un núvol dolçant que augmenta amb el temps.
En boca
Còrpora
Efervescència molt (potser massa) fina. (Pensem que aquest exemplar té entre 2 i 3 anys!)
Cos mitjà (a baix) i textura bastant sedosa.
Es nota la calidesa de l’alcohol, però no es percep en aroma.
S’aprecia un lleuger toc d’astringència.
Final mig-sec.
Dolçor general de feble intensitat però ben present. Es combina molt bé amb l’amargor. Sembla que es compensen mútuament.
El professor no ha trobat cap amargor, però TOTS els alumnes discrepen. Per tant, haurem d’incloure-la en el perfil tot i que en una intensitat relativament discreta, persistent però no molesta. S’afegeix «de bona qualitat». També es diu que l’amargor té algun deix secant i que convida a beure més.
Aromes
Es repeteixen les olors de brioixeria mentre que les notes d’herba es queden més en rerefons.

Criteris generals
És moderadament bevible i passa mitjanament la set.
No és gaire impactant. Especialment, la falta d’efervescència desguarneix el conjunt, el fa «pla».
No és equilibrada, es decanta clarament cap al perfil del malt.
D’un alumne a l’altre, l’exemplar no sembla gaire complex, però si ajuntem totes les impressions, acabem trobant una cervesa bastant complexa.
[Podem entendre que els efectes especiats que esperem d’una Tripel s’han esvaït per l’extrema guarda que ha sofert aquest exemplar.]
En general, apareix com una estructura sensorial harmoniosa a pesar de la falta d’efervescència.
Nota 4:
L’examen no és precisament un moment que permeti fer fotos ni res d’aquesta mena: les imatges d’aquest article han estat robades descaradament per internet. Per si de cas, n’hem especificat la procedència.
Nota 5:
Els participants són
→ Fabiola Juárez
→ Fernando Rodríguez
→ Alejandro Caraveo
→ Cándida Garcia
→ Mauricio Mendoza
→ Octavio Sandoval
12-03-2025
Albert Barrachina Robert
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Ex-membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020
Nota final
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons.
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada