Scone
BARLEY WINE
https://ciderwijnbier.com/shop/scone-barley-wine-33-cl/
Dades tècniques conegudes
Estil: BJCP 17D English Barley WineData de l'avaluació: 2024-03-05
Productor: Cervecera Scone SL. C/Michel Faraday, 2; Nave 2, 33211 Gijón (Astúries)
Ingredients: Malt d’ordi, malt de blat, flocs d’avena. Llúpols i llevats.
Alcohol: 10%Vol.
Lot: L 96
Consum preferent: 04/28 (no es llegeix bé).
Notes
Nota 1:
Aquesta avaluació s’ha fet en comú, entre 7 persones i completament a cegues. Formava part de l’examen final del curs d’avaluació sensorial de la URV, 2024 - 2025.
Nota 2:
No sé si he llegit bé la data de consum preferent. Si és del 2023, ens hem passat, més o menys, d’un any, mentre que si és del 2028, estem perfectament dins del temps preferencial. Sigui com sigui, com en la cervesa anterior (Mary Hoppins), des del moment que la vaig rebre fins ara, aquesta cervesa NO ha sortit de la nevera, la qual es troba permanentment al voltant de 8℃.
Nota 3:
Aquestes cerveses em van ser entregades dins del seu espai temporal de consum preferencial. Ha passat que mai no em resolia a obrir-les. Em passa sempre el mateix: em reservo les cerveses que sé que em costarà tornar a trobar, i espero el moment adequat per a fer aquest tast. I al final, me n'oblido una mica. Així i tot, m’ha semblat que l’examen, en acabat, era una bona ocasió. Demano disculpes al Carlos, al mateix temps que li agraeixo la confiança i l’amistat de fer-me-les a mà.
― Cervesa de color d’ambre intens, de transparència variable, inicialment, molt neta.
Avaluació
Aspecte
― Color d’ivori. Densa, de persistència entre baixa a moderada. No forma adherències o molt poques.― Cervesa de color d’ambre intens, de transparència variable, inicialment, molt neta.

Foto: Fernando Rodríguez Luque
Aromes
D’entrada, es nota fortament l’alcohol, sense que arribi a ser molest.Es poden detectar notes de llaminadura, fruites més aviat seques (pera, préssec, pansa, pruna) o fruits secs (avellana). Un estudiant suggereix que els fruits secs es troben en forma crua i també torrats.
Altrament, es poden distingir notes de galeta, caramels i magdalena, tot plegat sobre un rerefons lleugerament dolçant.
També es poden apreciar discretes notes balsàmiques que evoquen la menta.
Alguns participants afegeixen cacau i regalèssia, sucre panela, pa torrat, fruites roges (melmelada), toffee.
En boca
Còrpora
Efervescència discreta, però eficient en treure pes al conjunt.El cos és mig fort i la textura resulta especialment sedosa.
Molt lleugera amargor al principi, que desapareix ràpidament i de caràcter balsàmic. També un pèl secant.
Lleugeríssima astringència.
Aromes
Nota dolça bastant forta.En aquesta fase, es nota clarament l’alcohol en forma d’escalfor, sobre tot en empassar, però no se n'aprecia l’olor. No es percep cap nota de dissolvent.
Es detecten fruitats que queden una mica indefinits. Reapareix la regalèssia, tènuement, així com les panses i prunes seques. D’altra banda, algú assenyala clau d’espècia.
Criteris generals
No passa la set, no és fàcil de beure.El conjunt és impactant i intens en totes les fases de l’avaluació, però tampoc és res exagerat ni extrem. En especial, al menys al principi, crida l’atenció la intensitat de l’alcohol així com la seva qualitat neta.
El recull aromàtic és d’una complexitat generosa.
Es manifesta notablement llarga, especialment en el perfil dolç.
Tampoc és equilibrada. Es decanta molt evidentment cap al perfil del malt i cap a la fermentació, amb un discretíssim suport de llúpol.
Foto: Fernando Rodríguez Luque
L’harmonia del conjunt es basa en els tons càlids, densos i amb un to permanent dolçant. Així i tot, no es tracta d’una cervesa especialment extrema ni abassegadora. La seva suavitat general la fa de molt còmode accés malgrat els seus 10% vol.
Una cervesa de tast, lenta i harmoniosa, molt ben estructurada, exempta de defectes coneguts, ni tan sols aquells que podrien resultar d’una maduració excepcionalment llarga.
Algun alumne ha trobat una amargor intensa. Sorprèn perquè el conjunt de sensacions introduïdes pel llúpol és especialment discret tot i que funciona prou bé en la seva feina de mitigar una mica el fort perfil càlid del conjunt. I en qualsevol cas, l’aportació aromàtica del llúpol és pràcticament nul·la.
→ Fabiola Juárez
→ Fernando Rodríguez
→ Alejandro Caraveo
→ Cándida Garcia
→ Mauricio Mendoza
→ Octavio Sandoval
Una cervesa de tast, lenta i harmoniosa, molt ben estructurada, exempta de defectes coneguts, ni tan sols aquells que podrien resultar d’una maduració excepcionalment llarga.
Algun alumne ha trobat una amargor intensa. Sorprèn perquè el conjunt de sensacions introduïdes pel llúpol és especialment discret tot i que funciona prou bé en la seva feina de mitigar una mica el fort perfil càlid del conjunt. I en qualsevol cas, l’aportació aromàtica del llúpol és pràcticament nul·la.
Nota 4:
L’examen no és precisament un moment que permeti fer fotos ni res d’aquesta mena: les imatges d’aquest article han estat robades descaradament per internet. Per si de cas, n’hem especificat la procedència.Nota 5:
Els participants són→ Fabiola Juárez
→ Fernando Rodríguez
→ Alejandro Caraveo
→ Cándida Garcia
→ Mauricio Mendoza
→ Octavio Sandoval
Nota 6:
Trobareu la fitxa de l'english barley wine traduïda al Català del BJCP (17D) al final d'aquest article.
10-03-2025
Albert Barrachina Robert
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Ex-membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020
Albert Barrachina Robert
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Ex-membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020
Nota final
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons.Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada