Scone
PALE ALE
Dades tècniques conegudes
Productor: Cervecera Scone SL. C/Michel Faraday, 2; Nave 2, 33211 Gijón (Astúries). https://www.cervezascone.com/
Alcohol: 5%Vol.
Lot: L 92
Consum preferent: 08/22
Notes
Nota 1: Aquesta avaluació es va fer una setmana abans de l’examen d’avaluació, en forma de simulació d’examen. Les condicions en foren les mateixes que per l’examen. La diferència és que, en lloc de quatre, van ser tres cerveses i que, al final, ho comentàvem tots junts. El que va ser diferent és que ningú estava obligat a entregar les notes d’avaluació, de manera que molt pocs ho van fer. Així que, l’avaluació serà principalment d’un servidor.
Nota 2: Vaig rebre aquesta cervesa quan estava perfectament DINS de l’espai de temps previst com a consum preferent. L’he guardada absolutament sempre dins d’una nevera que mai ha passat dels 8 graus. Esperant un bon moment per tastar aquesta cervesa, m'ha passat temps i he quedat molt malament amb el productor. Al final, he decidit portar-la a la darrera sessió d’avaluació abans de l’examen en el curs d’avaluació sensorial de la cervesa que dono en el marc del Màster en Begudes fermentades de la URV.
Merci, Carlos i disculpa altre cop el retard. No em passa només amb tu: tot sovint, em costa trobar el moment adient i oportú per posar-me a tastar les cerveses dels amics.
Avaluació
Repeteixo l’avís: estem avaluant una cervesa de dos anys!!! El perfil que li trobarem no es correspon amb el que trobaríem si l’haguéssim avaluat en estat de frescor.
Aspecte
Escuma: De color beix clar. Persistent, generosa i densa.
Cervesa mitjanament transparent, de color carabassa o ambre clar.
Aromes
Inicialment, es percep una nota dolça que evoca sobre tot un fons de caramel. Apareixen a continuació aspectes herbosos i florals. I finalment, podem també citar quelcom discret especiat.
Ja entregats a la feina, podem descriure pa de pessic bastant fet i magdalena. Diria que també apareix un lleuger to de xocolata. Es confirma l’herba fresca i finalment, potser podem definir l’especiat en pebre.
Els participants assenyalen també cafè amb llet i caramels diversos.
És possible que es pugui identificar alguna cosa de SO2, però és pràcticament imperceptible.
També podríem parlar de diacetil. Molt poc, però normal en una maduració de dos anys.
En boca (còrpora i aromes)
Efervescència forta i vivaç. Es nota un toc àcid que es podria relacionar amb la gasificació.
El cos sembla mitjà mentre que la textura resulta bastant sedosa, malgrat l’efervescència.
L’amargor és gairebé immediata i forta, amb un notable caràcter resinós (càmfora, mirra per exemple). Arriba a una intensitat relativament alta i es desfà progressivament, sense pressa. És força persistent i forma la persistència general, acompanyada de tons de caramel.
No s’aprecia cap dolçor especial, l’exemplar està ben atenuat.
Es confirmen les aromes en nas, en sentit més discret i amb els afegits de llaminadura i, potser, maduixa.
Criteris generals
Bastant bevible i passa «normalment» la set.
L’impacte general és entre mitjà i notable.
La persistència, com ho hem anotat, és llarga, basada en l’amargor.
De complexitat aromàtica mitjana.
Apreciacions finals
La composició de les dues fases és diferent: en nas tenim un conjunt centrat en el malt, sobre tot en notes caramel·litzades, mentre que, en boca, el perfil general es compensa una mica per les aportacions amargues balsàmiques.
En general, es tracta d’una composició molt harmònica, sensorialment ben lògica i compensada.
Nota 3: Únic estudiant (de moment) que m'ha participat els seus apunts sobre aquesta cervesa: Càndida Garcia
18-03-2025
Albert Barrachina Robert
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Ex-Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Ex-membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des de 2015
Premi Steve Huxley 2020
Nota final
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons.
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada