02 de desembre 2013

Fitxes de degustació - Brewdog - Hoppy Christmas



Brewdog

Hoppy Christmas


Dades tècniques:

Estil: Festive Pale Ale
Tast realitzat el 6 Novembre 2013.
Temperatura: 10ºC en amunt.
Lot: 229
Caducitat: 01-10-2014
Alcohòl: 7,2%Vol
D.I. 1071 g/L
IBU: 66
Presentació: ampolla de 330mL
Malts: Extra pale, Cara, Crystal
Llúpols: Simcoe

Descripció:

En destapar:

Olors molt perfumades amb notes dolces i bons aspectes d'herba fresca. Les olors recorden una mica l'aigua de Colònia.

Aspecte 1:

Escuma poc espessa i mitjanament persistent de color blanc lleugerament tenyit.
Cervesa perfectament transparent de color d'or vermell o de coure profund.

Nas 1:

Fortes olors d'herba frescament tallada, de resines fines i quelcom un pèl oliós.
Gran festival d'olors florals amb tons de gerani d'olor (Pelargonium fragans), de menta, i de baladre rosa. El perfil és molt més ric que el que es pot identificar.
Pellargonium Graveolens
Notables notes especiades, especialment amb canyella i quelcom de vainilla.
Existeix un llunyà perfil de desinfectant hospitalari (cloro fenol) però ja és buscar molt a fons.
Al darrera, podem identificar una nota dolça de caramel poc fet. També es poden apreciar fruites com ara la llimona, la mandarina i, com amb l'aspecte floral, més coses que no es poden acabar d'identificar.
Mandarina

Boca 1:

El tast és tremendament complex i ric però decebedor: desapareix massa ràpidament.
L'efervescència és la justa, potser una mica per sota de la norma, però perfectament conjuntada amb la resta.
Com deiem, en boca, la cervesa resulta molt llaminera d'olors, molt generosa d'aromes florals, fortament perfumada.
Es poden trobar notes de farina i de pasta crua de pa. També apreciem notes caramel·litzades d'intensitat reduïda.
Xarop de sucre molt poc caramel·litzat
L'amargor només apareix molt, molt a la llarga, en quantitats molt mesurades, i amb alguna resta perfumada, compon el retorn. Però, sense estridències.
Astringència, aspror, DMS, diacetil, res. I pel que fa a l'acidesa, és tot just notable a la llarga, i en forma molt moderada.
L'alcohol, malgrat els seus gens menyspreuables 7,2 en volum, queda perfectament integrat i només s'aprecia al cap d'una estona d'empassar. No hi ha cap olor de dissolvent (i el cloro fenol ja no es nota).
La persistència pertany al caracter perfumat. Hi trobem menta, gerani d'olor (Pelargonium graveolens), llessamí de nit (Cestrum nocturnum), baladre rosa (Nerum oleander), i altres coses més difícils d'identificar.
Menta

Aspecte 2:

Aconseguim una escuma més densa que en el primer tast i val a dir que produeix bones garlandes. També és molt més persistent que a la primera passada.

Nas 2

Amb molt escuma, amb prou feines es nota el DMS preceptual.
Sinó, es manifesten fortes olors d'herba acabada de tallar i de fulla trencada. També podem identificar olors resinoses i de pi.
Collita de resina de pi
Aquest cop, els caramels clars són molt més evidents.
La cervesa segueix desprenent una forta olor perfumada floral. Insistiria amb la menta, , parlaria de sàlvia, i de geranis odorífers diversos i baladre rosa.
Sàlvia
Existeix un lleuger rerefons de SO2, però és quasi res.
Amb la temperatura més alta, es nota més l'alcohol amb alguna nota lleugerament pebrada.
En general, una cervesa molt llaminera i rica olfactivament.

Boca 2:

A tall de curiositat, podem parlar d'una lleugera nota salada. Mínima en la seva expressió.
L'efervescència és discreta, potser massa i tot.
El cos és mitjà, sense pretensions, just, agradable.
Olors de mandarina, de llimona i potser d'albercoc.
Albertcoc (Wiki)
L'aspecte floral és molt ric i dominant en els aspectes de gerani i de baladre. Potser arribariem a parlar d'espígol, però no n'estic segur.
Al final, podem citar discretes olors de farina i de pasta crua de pa acompanyades de notes feblement caramel·litzades i lleugerament dolces.
L'amargor es manifesta molt a la llarga en forma moderada i ajustada. Es fa més punyent en el retorn, però no és res de l'altre món tampoc.
Cervesa perfectament bevible, aperitiva i que passa bé la set.
No detectem cap defecte notable.

Impressions generals:

Una cervesa molt aromàtica, llaminera i fàcil de beure. Les aromes florals dominen la perspectiva amb elegància i finor, de forma amable i una mica amanerada, rococó diríem.
La composició queda gairebé perfectament homogènia i complexa tot i que no gaire equilibrada: com deiem, dominen els aspectes florals. Però tot plegat es manifesta en un conjunt on tot te sentit.

Nota sobre els malts:

Caramel, Cara o Crystal  són termes sinònims que descriuen una gran família de malts que es fan canviant el procés de torrefacció. Tots els malts són assecat al forn per aturar la germinació. Per fer malts Caramel, el maltejador afegeix un pas clau, coneguda com "stewing" (guisar) o sacarificació, abans de l'assecat. El pas "stewing" escalfa els malts humits no eixugats o re-hidratats a  aproximadament 70° C. Es manté el malt a aquesta temperatura durant 1 a 2 hores amb un mínim de ventilació per reduir al mínim l'assecat.
La majoria dels malts Caramel es torren en tambors on es controlen fàcilment ventilació i la temperatura. El “stewing” permet al midó de l'interior del nucli del malt de convertir el sucre, com en la maceració. Després de l'etapa de “stewing”, el malt és assecat i fornejat a diverses temperatures i temps.
El malt "extra pale" presenta, entre altres,  les cracterítiques tècniques següents:
Humitat: 4,5% màxim
Extracte: 80,5%
Color: 3-4 EBC
Proteines: 9,1-10,3%
... i són especialment recomanats en l'elaboració de cerveses Pils.

Nota sobre el llúpol.

Personalment, em resulta difícil de creure que aquest perfil ric i complex de flors s'hagi aconseguit només amb Simcoe. Tot i així no tinc perquè dubtar.
El Simcoe és un llúpol que es pot usar tant per l'amargor com per les aromes que va ser creat al Ranxo Yakima Chief de Washington l'any 2000. Tot i que és principalment un llúpol d'amargor, és net, amb olors de pi acompanyades de lleugers tocs cítrics. És menys astringent que altres llúpols de pi. El sabor del Simcoe es considera  superior a causa dels seus baixos nivells cohumulona. Els àcids alfa oscil·len entre 12 i14%.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada