06 d’octubre 2016

Fitxes de degustació - Projecte Saison - Almanac - Dolores

ALMANAC

DOLORES


Dades de l'avaluació:

Data: 10/09/2016
Nombre de jutges: 6
Lloc: Arenys de Munt
Estil: Saison

Alcohol: 6.8 %V
Ordi, sègol i blat.
Llevats propis (?)
Del seu web:Saison Dolores is a bright, aromatic brew for all seasons inspired by San Francisco’s Mission District. We combine barley, rye and Sonoran Wheat grown in Mendocino County and ferment the beer with our house Saison yeast. Finally we dry hop it to create a California Saison with flavors of spicy white pepper, fruity melon and a clean food friendly finish.

Avaluació:

Aspecte

Cervesa Color:
Groc-Daurat; Palla-daurat; Daurat; Groc-Daurat. Ens queda clar que la cervesa té un to daurat més aviat clar.
Cervesa transparència:La mitjana de valors és 2,66. Això implica una transparència valorada com per sota de "moderat". Poc transparent, diríem.
Pòsit
Només un jutge en parla, i superlativament: 4,5. A ell li deu haver tocat del pòsit! Sinó, ningú en parla.
Escuma quantitat:
Tampoc es pot considerar que la cervesa fos especialment generosa en matèria d'escuma. Per sota de "moderat".
Escuma persistència:La persistència de l'escuma aixeca encara menys entusiasme.
Escuma adherències:
Amb un 4,25, ja estem en zones de pre-entusiasme. Bones adherències.
Escuma densitat:
Aquest aspecte també reflecteix una certa satisfacció donat que la densitat és considerada per damunt de "moderada".
Escuma Color:He de revisar el full perquè els jutges no s'han adonat de on i com valorar el color. En qualsevol cas, dos ho han fet i indiquen que l'escuma és blanca.

Una curiositat prèvia a l'anàlisi de les aromes:

Aromes

En primer lloc, després de processar els fulls d'avaluació, arribem a una sèries de gràfiques força expressives.
He de dir però que el full de recollida no deu d'estar ben fet en la mesura que els jutges han oblidat indicar-me la intensitat de l'amargor. Com que ho han oblidat tots, el problema és que no ho fet prou clar.
Gràfica 1:

D'aquesta gràfica podem extraure un parell d'observacions:
-En primer lloc, no és res nou, les aromes en nas són menys intenses que en boca.
-Hi ha alguns descriptors "únics" que només es troben en una de les dues fases. 
Detalladament:
-Només en NAS: 
Pa/Crosta/Torrats, Pasta de sopa, Salsa Soja, Fumat, Verdura, Ferment, Autòlisi, DMS, SO2, H2S i Oxidació. (M'adono que tenim "verdura" dues vegades. Ho hauré de revisar.
En qualsevol cas, cap d'aquests criteris era prou intens com per ser detallat a part.
-Només en BOCA: 
Mantega i Dissolvent. El primer implicaria notes de diacetil (o d'infecció làctica lleugera si és tot just perceptible [es podria confondre amb iogurt]) i el segon implica un excés d'acetat d'etil o d'alcohols de Fusel.
Gràfica 2:

En la segona gràfica, hem fet una mitjana en funció dels descriptors, totes fases confoses. Feta l'esmentada mitjana, hem fet una altra mitjana de tots els descriptors aromàtics. Hem decidit, de forma completament unilateral i arbitrària, que aquest valor seria el límit inferior per definir els descriptors "principals" o "significatius". Posteriorment, si dividim aquesta nova mitjana per dos, separem els descriptors restants entre els "secundaris" i els "terciaris", essent aquest els menys significatius. La gràfica en sí no és especialment expressiva, però la llista que en podem extraure té la seva gràcia: hem fet una llista ordinal dels descriptors aromàtics. Dit d'una altra manera, hem ordenat les intensitats de més a menys:
D'aquesta manera podem definir tres capes d'importància dels descriptors aromàtics. He de dir que he intentat classificacions alternatives (per terços, per exemple) però he de dir que la temptativa no s'ha saldat en res interessant. Especialment, es perdien descriptors pel camí.

Descriptors principals:

Balsàmic*, Resines*, Caramels*, Alcohol, Cítric*, Afruitats frescs*, Herba*, Mel, Gra, Especiats*, Pa.

En detall:
Balsàmic: Les notes balsàmiques s'han identificat més aviat com a Eucaliptus, Mentol, Anís i Resina de Pi.
Resines:
Els jutges han confós una mica les categories, però no passa res perquè les resines també funcionen com a element balsàmic: Resina de Pi.
Caramels: Caramel clar. En aquest apartat es posa en evidència la confusió o fusió possible entre les aportacions de llúpol i la possible dolçor romanent. També es cita caramel clar, tot just xarop i almívar.
Alcohol:
En matèria d'alcohol, es diu que no queda del tot ben integrat i que podria aportar cua de dissolvent.
Cítric:
Els cítrics són percebuts com a Llima i Pela de Taronja.
Afruitats frescs:
Les fruites percebudes són Préssec i Albercoc (en melmelada), Plàtan, Poma, Pera i Pinya.
Herba:
Herba molla. Herba fresca, Saba.
Mel i Gra i Pa
No són genèrics i per tant simplement els citem. Els jutges no han aportat cap precisió.
Especiats
En els especiats, es podria citar l'Anís que tenim en les notes balsàmiques (hem respectat les "famílies" dels jutges). També es cita el pebre blanc.

Descriptors secundaris:

Ferment, Fruites tropicals, Farina, Palla/segó, Dissolvent (Qualsevol), Floral*, Molla pa, Afruitats madurs o melmelada*, Fustes*, SO2, Herbes aromàtiques/perfumat*, Verdura*, H2S, Paper cartró.
Essent que són secundaris, no els detallem. Amb la seva menció n'hi hauria d'haver prou. Tot i així cal posar en evidència un parell de punts curiosos:
-Més d'un jutge ha apuntat que hi havia un perfil de fusta o notes de celler. Podria ser que aquesta cervesa rebés algun tractament de maduració en fusta?
-També sorprenen les notes de SO2 i de H2S però estan lluny de fer la unanimitat. En qualsevol cas, el segon, en una cervesa d'alta fermentació, no és una senyal especialment positiu.
-Finalment, hem de citar l'oxidació anotada amb paraules diferents per diversos jutges, així com les possibles notes d'autòlisi que tampoc són afalagadores.

Gustos:


No tenim molta experiència amb aquest mètode, però si tenim en compte els comentaris annexes dels jutges i els relacionem amb la gràfica, observem que l'amargor surt una mica de mare. A algun jutge, li "molesta" mentre que a un altre no li molesta però la troba excessiva. Un altre troba que hi ha "molt" de llúpol. El sabor àcid es comenta però sense valorar expressament. El Dolç sí que genera reacció, en general negativa. S'observa que fins i tot resta "bevibilitat". El salat tampoc resulta "important".

Qualitat de l'amargor



Si bé l'amargor no s'ha percebut en una intensitat adequada, la seva qualitat ofereix menys discussió. En principi se la percep prou rodona, de qualitat acceptable tot i que presenta un aspecte metàl·lic un pèl exagerat. L'altre "pic", el punyent, no atrau tant l'atenció.

Còrpora


El cos s'ha percebut com a "mitjà".
La carbonatació, des del punt de vista numèric també, però en general, ha estat l'objecte de comentaris que la situaven en una franja "excessiva".
No s'ha descrit res picant.
L'alcohol tampoc és numèricament important, però no s'ha percebut ben integrat ans al contrari.
L'astringència tampoc ha estat objecte de gaires valoracions i s'ha quedat a un nivell discret.
La textura apareix com a mig aigualida.

Criteris generals:

El primer grup de criteris ens informa que la cervesa ha estat apreciada com a moderadament bevible, un pèl menys digestible i encara una mica menys "passa la set". 

El segon grup descriu com la intensitat general ha estat percebuda "més que moderada", gairebé de la mateixa forma que la persistència. En canvi, amb prou feines s'ha notat cap retorn.

La cervesa s'ha considerat notablement complexa i una mica decantada, possiblement cap als llúpols i l'amargor.

Al final, l'harmonia, l'estructura o la composició han estat notats per sota de la mitjana. Diríem que la qualitat general de la cervesa no ha suscitat grans moviments d'entusiasme.

En general també, els comentaris indicaven que aquesta Saison no acabava de fer el pes ni com a cervesa, ni com a representant de l'estil.

Josep Xuriach, Jesús Sarabia, Xavier Rubio, Ariel Caballero, Marc Roig, Albert Barrachina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada