18 d’agost 2012

Fitxes de degustació - Art Cervesers - ORUS

Art Cervesers 
ORUS

La brouateria:
ART Cervesers és una petita fàbrica de cervesa artesana.
El projecte d'Art Cervesers és la materialització d'una idea nascuda l'any 2006. Després de més de 15 anys promovent la cultura cervesera, van decidir emprendre l'aventura de plasmar totes les seves vivències en la creació i comercialització de cerveses elaborades artesanalment.
A la masia de Can Partegàs hi dissenyen les receptes exclusives i les elaboren recuperant la manera tradicional d'elaborar la cervesa. Fan recerca per desenvolupar nous productes, per innovar i millorar.
Les seves cerveses també són el resultat d’un projecte per:
  • Explicar i promoure el món de la cervesa des del vessant cultural.
  • Recuperar una masia emblemàtica i conservar un espai agrícola característic de la plana del Vallès.
  • Dotar la zona amb un nou espai singular d’àmbit rural.
  • Promoure una manera de fer empresa respectuosa amb l’entorn.
Adreces:
Art Cervesers - cervesa artesanal - Masia Can Partegàs
Carretera C-1415b (Granollers - Caldes de Montbui) km 9.5 - 08420 Canovelles
info@artcervesers.com - Telèfon: 93 849 87 68

La cervesa:
Tipus: cervesa de baixa fermentació (Lager) 
Estil: Märzen.
Alcohol: 5.6% vol Alc
Envàs: 33 cl.
Descripció:

En destapar:
Fortes olors d'herba, resina i un punt de caramel.

Aspecte:
De color ambre clar ben transparent. Escuma espessa, cremosa a les vores del recipient i no tant al mig i de color lleugerament tenyit de beix molt clar. Forma garlandes.

En nas 1
Confirmaríem les primeres impressions amb fortes flaires de llúpol: tall de planta grassa i resina, principalment. Al darrere d'aquest perfil, podem distingir mel, caramel, una mica de toffee i un punt de caramel cremat. Buscant amb més insistència, trobaríem crosta de pa ben torrada.
Resina natural

En boca 1
Primer es manifesta breument el caramel. Posteriorment torna al davant de l'escena el llúpol amb notes respectablement amargues, entre seques i metàl·liques. Aquest perfil és prou dominant per no permetre a altres aromes de manifestar-se.
El tast és mitjanament persistent amb un final mig sec. el retorn es manifesta discretament en amargor, un pèl punyent, i sense acompanyament aromàtic detectable.

En nas 2
En aquesta segona passada, segueix dominant el perfil de vegetal verd: herba, heura i tall de planta. Tal vegada es pugui distingir alguna cosa de llimona o millor, d'aranja. Sinó, també es pot notar alguna cosa de resina i de pi.
Pinus Halepensis

També es pot trobar alguna cosa de caramel cremat i un punt de toffee. Potser alguna cosa de Diacetil.
El perfil del malt recorda una mica la coca de Sant Joan de rovell caramel·litzat de la PASTISSERIA de Barcelona.


En boca 2
Forçant una mica, podem aconseguir una millor percepció del perfil del malt que confirmem en caramel i toffee.
El perfil del llúpol revela olors d'agrella. En aquesta segona passada, l'amargor, tot i ser considerable, es combina millor o "s'integra" millor en el conjunt.

Agrella. Rumex Acetosa
El tast és prou llarg (més que en la primera passada) i l'amargor no impedeix una "bevibilitat" molt acceptable tot i que no òptima. (Veieu més avall per "bevibilitat")
També podem avançar que la cervesa és prou desalterant tot i que diria que aquest no és el seu objectiu.
Molt a la llarga, hem identificat un toc de suro.

En nas 3:
Amb molt escuma, no apareix el clàssic toc de ferment fresc mentre que es fan paleses olors de gerani. Fins i tot podríem avançar que recorda una mica la olor una mica llimonosa del gerani de fulla olorosa (he pogut olorar el Pelargonium Graveolens).
Gerani de fulla olorosa.
Confirmaríem la crosta de pa i el caramel a punt de cremar.

En boca 3
Es pot notar que l'efervescència és justa, un pèl per sota del que podríem esperar d'una Lager ordinària. El cos és mitjanet i prou, sense pretensions. A la llarga, l'amargor ja no molesta tant i, molt al final, apareix un toc àcid que queda compensat pel perfil lleugerament dolç del malt de semblant intensitat.

Impressions personals.
Una cervesa molt ben aconseguida, complexa alhora que compensada i de factura bastant elegant. Però no es tracta d'un cru molt fàcil de beure. Més aviat quedaria reservat als especialistes i als amants de la cosa amarga.



Bevibilitat:
Neologisme traduït literalment de l'anglès "drinkability" que descriu la sensació de més o menys dificultat en empassar. Les cerveses poc "bevibles" presenten una certa resistència a ser begudes fins i tot per a gent que no hi entén. Les solen trobar una mica "rasposes", aspres, difícils d'empassar. Podríem dir "passadores", però crec que no quedaria tan clar.




Altres apreciacions:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada