Samuel Adams
NOBLE PILS
L'empresa.
Samuel Adams és
una marca americana de cervesa fabricada per la Boston Beer Company
i els seus brouaters contractats i associats. La companyia va ser fundada
el 1984 per Jim Koch,
Harry M. Rubin,
i Lorenzo Lamadrid
a Boston, Massachusetts, EUA. La marca de Samuel
Adams (sovint abreujat
en Sam Adams), va
ser triada en honor a Samuel Adams, un
patriota americà famós pel seu paper en la
Revolució Americana. Segons la
tradició, Samuel Adams també va ser brouater.
La
marca "Samuel
Adams" va començar amb la Samuel Adams Boston Lager. La
recepta original va ser desenvolupada
el 1860 a St Louis,
Missouri, per Louis Koch, i es va vendre sota el nom de Louis Koch
Lager fins a la prohibició i, passada aquesta, altre cop fins
a principis de 1950.
A nosaltres no ens ha
quedat clar si Jim Koch era el primogènit d'una sisena generació de brouaters
professionals o si era descendent de la sisena generació de Louis Koch. El cas
és que en 1984, Jim Koch elabora el seu primer
lot de Samuel Adams
Boston Lager a la
seva cuina, utilitzant la recepta
original de la família de Louis Koch Lager.
Alhora, Koch treballava
al Boston Consulting Group després de graduar-se
a la Universitat de Harvard.
A
Harvard, Koch
havia conegut a Harry Rubin i a Lorenzo Lamadrid. Tant
Rubin com Lamadrid
eren graduats de
l'Escola de Negocis de Harvard.
El
desembre de
1984, Koch va abandonar la seva carrera al Boston Consulting Group i
juntament amb Rubin
i Lamadrid, va fundar
la Companyia Samuel Adams.
Koch va ocupar-se de la publicitat.
Rubin va assumir la
funció d'administració financera i
de negocis de l'empresa. Lamadrid va jugar un
paper important essent un dels principals inversors
en la companyia. Samuel Adams seria el primer
pas per Rubin i Lamadrid, que més tard es va convertir en prominents homes de
negocis en els seus camps
respectius.
Poc després, es va optimitzar la recepta amb
l'ajuda de Joseph Owades, un home conegut
per la invenció de la cervesa "Light" en la
dècada de 1970.
Pel que fa a la brouateria,
cal adonar-se que cap d'aquests tres personatges es va plantejar mai la
fundació d'una cerveseria com a tal. En realitat, van muntar un negoci on
l'elaboració de la cervesa era subcontractada. De fet, la companyia te en
l'actualitat una brouateria artesanal que exhibeix a Boston com a esquer per
fer creure que és una "craft" però en realitat, la Sam Adams sempre
s'ha fet en brouateries com ara la Pittsburgh Brewing Company, Stroh breweries,
Blitz-Weinhard brewery (avui tancada), Hudepohl-Schoenling brewery a
Cincinnatti. Aquesta darrera, la van comprar en 1997.
Al marge de la Samuel
Adams Boston Lager, la marca Samuel Adams ha estat diversificant els seus
productes creant una línia de més de 40 cerveses entre les quals citarem la
NOBLE PILS creada en 2009 o 2010 segons les fonts.
Dades de l'empresa:
The Boston Beer
Company
One Design Center, Suite 850
Boston, MA 02210
617.368.5000
One Design Center, Suite 850
Boston, MA 02210
617.368.5000
L'estil:
L'etiqueta indica que
es tracta d'una PILS de BOHÈMIA (2B). En opinió meva, es tracta d'una PILS
AMERICANA (2C). Però ens podem quedar amb la intenció de fer alguna cosa PILS,
no en farem una qüestió de vida o mort.
La cervesa:
Color: 5 SRM (9,85 EBC).
D.I. 12.7° Plato
Alcohol: 4.9%ABV
IBUs: 34
Malts: Barreja de malts Pale Samuel Adams de dues carreres i malt Pils txec.
Llúpols: Hallertau Mittelfrueh, Tettnang Tettnanger, Spalt Spalter, Saaz, i Hersbrucker
D.I. 12.7° Plato
Alcohol: 4.9%ABV
IBUs: 34
Malts: Barreja de malts Pale Samuel Adams de dues carreres i malt Pils txec.
Llúpols: Hallertau Mittelfrueh, Tettnang Tettnanger, Spalt Spalter, Saaz, i Hersbrucker
Ferment: Samuel Adams lager yeast
Presentació:
Ampolla de 335mL.
Caducitat: Març 2013
Data del tast: 18-11-2012
Temperatura: de 8ºC en amunt.
Descripció:
En destapar:
De seguida ens arriben olors cítriques identificables en llimona, llima i
mandarina.
Aspecte:
Molt bon cap d'escuma, dens, blanc, persistent i formant garlandes.
Cervesa de color entre groc i daurat, lleugerament tèrbola.
En nas 1:
En primer lloc i, fins i tot a distància, tornem a descriure fresques olors
cítriques així com de pinya i d'herba fresca sense tallar.
També a distància podem
descriure notes de resina. Sinó, i ja acostant-nos més, podem trobar olors de
pa de barra francès (baguette) molt fresc, amb menció especial de la molla. Molt en retret trobem alguna cosa sofrada, tènue però perfectament
identificable. Una altra cervesa que vam provar el dia anterior no presentava
aquesta característica.
En boca 1:
Cervesa molt efervescent. Notes florals, especialment rosa però molt
fresca, acabada d'obrir.
Amargor quasi nul·la, testimonial i de naturalesa
seca. En boca, la nota sofrada es nota molt menys.
La sequedat augmenta notablement al cap d'un temps d'empassar i es manté
força estona.
Molt a la llarga, el retorn es fa bastant sec.
En nas 2:
Malgrat que la cervesa encara és massa freda, podem identificar una bonica
olor de pinya. Amb molta escuma es pot trobar bé el ferment fresc, com a olors
de brisa marina. Amb la pinya, trobem també alguna cosa de grosella blanca.
Podríem també citar altres olors de l'àmbit cítric com ara l'agrella.
Passada l'escuma, apareix altre cop el pa fresc acabat de sortir del forn,
relativament poc torrat. També trobem una lleugera nota dolça però sense aroma
associat identificable.
En boca 2:
Fina efervescència, olors de pa i tocs de DMS. Cos mitjà amb una certa
viscositat força agradable. Cervesa molt passadora i només àcida a molt llarg
termini. No detectem cap astringència.
Les olors de pa i de rosa es barregen favorablement i mentre la cervesa es
troba en boca, no percebem gairebé cap amargor. Un cop empassat el glop, la
sensació d'amargor apareix però sense avassallar, lleugerament seca i un punt
picant. L'amargor no és forta, però és molt persistent en forma seca. No notem
cap toc metàl·lic.
En nas 3:
Hem volgut fer una tercera passada perquè en un principi, la cervesa era
massa freda.
Aquest cop però, no hi ha molta diferència tot i que apareix una aportació
curiosa en forma d'olors de saponària. També trobem taronja.
En boca 3:
Res de nou.
Més info:
Altres apreciacions:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada