19 de des. 2012

Fitxes de degustació - Weihenstephan FESTBIERWeihenstephan 
FESTBIER
La brouateria:
Aquesta brouateria es troba al Nord Est de München en una localitat anomenada FREISING. Diuen que és la cerveseria en actiu més antiga del món. Segons sembla, aquesta brouateria ha elaborat cervesa des de fa mil anys ininterrompudament.
Freising
Va ser fundada per monjos benedictins l’any 725 sota l’advocació de Sant Esteve (és el que significa Weihenstephan), però es va posar a fer cervesa l’any 1040.
Després de pertànyer als monjos, la brouateria passà a mans del rei de Baviera per convertir-se posteriorment en una brouateria independent.
Abadia de Weihenstephan, punta de coure de Michael Wening in Topographia Bavariae, um 1700 (Wiki)
A prop d’aquest establiment es va fundar també una de les escoles més importants de brouateria: Technische Universität München (fundada en 1868 per Ludwig II, escola universitària politècnica, amb departaments especialitzats en alimentació, agronomia i medi ambient -Wissenschaftszentrum Weihenstephan für Ernährung, Landnutzung und Umwelt) També hi ha situat en el mateix entorn la Hochschule Weihenstephan-Triesdorf, escola superior on també es cursen matèries lligades a l’agronomia i al medi ambient.
Technische Universität München

Adreça i contacte:
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Postfach: 1155
D-85311 Freising
tel: 0 81 61/53 6-0
Fax: 0 81 61/53 62 00

L'estil.
FESTBIER és una denominació que no hem trobat en les llistes d'estils. Però està molt clar que una FESTBIER és una cervesa que es serveix a l'OKTOBERFEST (OKTOBERFESTBIER per ser exactes). I a l'OKTOBERFEST, el que es serveix és MÄRZENBIER. També hem trobat LAGER AMBRE ALEMANYA.
Del mateix blog:
FESTBIER, MAIBOCK, FASTENSTARKBIER, MÄRZENBIER :
Varietats estacionals de cervesa forta (Veieu BOCK).
(Traducció literal: FESTBIER, cervesa reservada a una festa, MAIBOCK = BOCK del mes de Maig, FASTENSTARKBIER: cervesa forta de dejuni; probablement una cervesa de Quaresma. MÄRZENBIER : Cervesa del mes de Març)
Antigament, aquestes cerveses se servien per les festes de Març i Octubre. Es tractava de la darrera remesa de cervesa abans de l'estiu atès que per culpa de la calor i per l'absència de sistemes de refrigeració artificial, no es feia cervesa fins ben entrada la tardor. Aquesta cervesa es feia segons el mètode d'alta fermentació i s'emmagatzemava en unes coves dels Alps de manera que al final de l'estiu estava molt ben fermentada i era més forta que el que era habitual. Aquest més important contingut d'alcohol preservava el cru de possibles contaminacions durant els mesos de més calor. Al final de l'estiu la consumien en diversos festivals que, llavors donaven pas a les cerveses elaborades al mes de Setembre. Quan s'imposà l'estil Lager, hom va seguir fent el mateix utilitzant les receptes de l'Anton Dreher de Viena. El sistema les fa més fortes i menys fines que les Italianes d'estil Viena, i també, amb la refrigeració artificial, es poden fer tot l'any. Actualment, totes les grans marques tenen l'estil Märzen: Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Erdinger, etc. Hom considera que la negra Modelo mexicana és d'aquest estil...
Pel que fa a l'estil mateix: al nostre blog i BJCP.

La cervesa:
Presentació: ampolla de 500mL.
Caducitat: 08/05/2013
Alcohol: 5,8%Vol.
D.I. 10ºPlato.
Data del tast: 09/12/2012

Descripció:

En destapar:
Molt bones olors de pa fresc acompanyades d'un agradable i discret toc d'herba.

Aspecte:
Cervesa de color daurat clar, perfectament transparent i amb un cap d'escuma dens, abundant i persistent de color blanc. Forma notables garlandes.
En nas 1:
Primer podem identificar una nota de ferment fresc. Acte seguit apareix olor d'herba amb un notable perfil de pa fresc, principalment molla de pa com obrint un pa de pagès acabat de sortir del forn. 
Lleus notes cítriques (Llimona o Aranja segons com es miri). També apareixen lleugeres notes fruitades difícils d'identificar que podrien moure's entre poma, pera i alguna cosa tropical (com un d'aquests nèctars de fruites tropicals que es troben en els supermercats). Però quasi res.
També trobem un punt de dissolvent.

En boca 1:
Molt bones olors de pa fresc, barra de pa cuita. Es pot notar un puntet dolcet molt agradable i alguna cosa d'amargor, un pèl punyent però de molt baixa intensitat.
Sequedat residual (o secundària: que no apareix de seguida) bastant persistent.
Retorn mig sec i mig dolç molt afalagador.

En nas 2:
Amb molta escuma, bona olor de ferment fresc. Herba fresca i tall de fulla.
Altre cop pa fresc, galeta Maria, crosta de pa poc feta amb una nota de palla.
Galetes Maria
En segon pla apareixen olors d'herba amb una clara referència a la saponària i alguna cosa floral sense identificar. Potser al final, algun punt de mel.
 
En boca 2:
Efervescència mitjana, acidesa i astringència residuals molt a la llarga, amargor quasi nul·la. El cos se'ns presenta mitjà amb una certa consistència. Reapareix el toc dolç amable. També notem, molt amagat, el toc de ferment.
Molt agradables olors de pa fresc, de galeta, de cracker amb acompanyament d'herba.
Retorn dolcet amb un punt de sequedat.

Impressions generals:
Una cervesa molt agradable, diria que molt bona, com una PILS però menys seca i menys amarga i amb més olors de forneria. El cos també és una mica més consistent que el de la PILS. Una cervesa per altra banda molt passadora, sense resistències i bastant aromàtica. Un molt digne representant del seu estil.


Altres apreciacions:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada