Weihenstephan
FESTBIER
La brouateria:
Aquesta brouateria es troba al Nord Est de München en una localitat anomenada FREISING. Diuen que és la cerveseria en actiu més antiga del món. Segons sembla, aquesta brouateria ha elaborat cervesa des de fa mil anys ininterrompudament.
Aquesta brouateria es troba al Nord Est de München en una localitat anomenada FREISING. Diuen que és la cerveseria en actiu més antiga del món. Segons sembla, aquesta brouateria ha elaborat cervesa des de fa mil anys ininterrompudament.
Freising |
Va ser fundada per monjos benedictins l’any 725 sota l’advocació de Sant Esteve
(és el que significa Weihenstephan), però es va posar a fer cervesa l’any 1040.
Després de pertànyer als monjos, la brouateria passà a mans del rei de Baviera per convertir-se posteriorment en una brouateria independent.
Després de pertànyer als monjos, la brouateria passà a mans del rei de Baviera per convertir-se posteriorment en una brouateria independent.
Abadia de Weihenstephan, punta de coure de Michael Wening in Topographia Bavariae, um 1700 (Wiki) |
A prop d’aquest establiment es va fundar també una de les escoles més
importants de brouateria: Technische Universität München (fundada en 1868 per
Ludwig II, escola universitària politècnica, amb departaments especialitzats en
alimentació, agronomia i medi ambient -Wissenschaftszentrum Weihenstephan für
Ernährung, Landnutzung und Umwelt) També hi ha situat en el mateix entorn la
Hochschule Weihenstephan-Triesdorf, escola superior on també es cursen matèries
lligades a l’agronomia i al medi ambient.
Technische Universität München |
Adreça web http://www.weihenstephaner.de
Adreça i contacte:
Bayerische Staatsbrauerei
Weihenstephan
Postfach: 1155
D-85311 Freising
tel: 0 81 61/53 6-0
Fax: 0 81 61/53 62 00
L'estil.
FESTBIER és una
denominació que no hem trobat en les llistes d'estils. Però està molt clar que
una FESTBIER és una cervesa que es serveix a l'OKTOBERFEST (OKTOBERFESTBIER per
ser exactes). I a l'OKTOBERFEST, el que es serveix és MÄRZENBIER. També hem
trobat LAGER AMBRE ALEMANYA.
Del mateix blog:
FESTBIER, MAIBOCK,
FASTENSTARKBIER, MÄRZENBIER :
Varietats estacionals de
cervesa forta (Veieu BOCK).
(Traducció literal: FESTBIER, cervesa reservada a
una festa, MAIBOCK = BOCK del mes de Maig, FASTENSTARKBIER: cervesa forta de
dejuni; probablement una cervesa de Quaresma. MÄRZENBIER : Cervesa del mes de Març)
Antigament, aquestes cerveses se servien per les festes de Març i Octubre. Es tractava de la darrera remesa de cervesa abans de l'estiu atès que per culpa de la calor i per l'absència de sistemes de refrigeració artificial, no es feia cervesa fins ben entrada la tardor. Aquesta cervesa es feia segons el mètode d'alta fermentació i s'emmagatzemava en unes coves dels Alps de manera que al final de l'estiu estava molt ben fermentada i era més forta que el que era habitual. Aquest més important contingut d'alcohol preservava el cru de possibles contaminacions durant els mesos de més calor. Al final de l'estiu la consumien en diversos festivals que, llavors donaven pas a les cerveses elaborades al mes de Setembre. Quan s'imposà l'estil Lager, hom va seguir fent el mateix utilitzant les receptes de l'Anton Dreher de Viena. El sistema les fa més fortes i menys fines que les Italianes d'estil Viena, i també, amb la refrigeració artificial, es poden fer tot l'any. Actualment, totes les grans marques tenen l'estil Märzen: Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Erdinger, etc. Hom considera que la negra Modelo mexicana és d'aquest estil...
Antigament, aquestes cerveses se servien per les festes de Març i Octubre. Es tractava de la darrera remesa de cervesa abans de l'estiu atès que per culpa de la calor i per l'absència de sistemes de refrigeració artificial, no es feia cervesa fins ben entrada la tardor. Aquesta cervesa es feia segons el mètode d'alta fermentació i s'emmagatzemava en unes coves dels Alps de manera que al final de l'estiu estava molt ben fermentada i era més forta que el que era habitual. Aquest més important contingut d'alcohol preservava el cru de possibles contaminacions durant els mesos de més calor. Al final de l'estiu la consumien en diversos festivals que, llavors donaven pas a les cerveses elaborades al mes de Setembre. Quan s'imposà l'estil Lager, hom va seguir fent el mateix utilitzant les receptes de l'Anton Dreher de Viena. El sistema les fa més fortes i menys fines que les Italianes d'estil Viena, i també, amb la refrigeració artificial, es poden fer tot l'any. Actualment, totes les grans marques tenen l'estil Märzen: Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Erdinger, etc. Hom considera que la negra Modelo mexicana és d'aquest estil...
La cervesa:
Presentació: ampolla de
500mL.
Caducitat: 08/05/2013
Alcohol: 5,8%Vol.
D.I. 10ºPlato.
Data del tast: 09/12/2012
Descripció:
En destapar:
Molt bones olors de pa
fresc acompanyades d'un agradable i discret toc d'herba.
Aspecte:
Cervesa de color daurat
clar, perfectament transparent i amb un cap d'escuma dens, abundant i
persistent de color blanc. Forma notables garlandes.
En nas 1:
Primer podem identificar
una nota de ferment fresc. Acte seguit apareix olor d'herba amb un notable
perfil de pa fresc, principalment molla de pa com obrint un pa de pagès acabat
de sortir del forn.
Lleus notes cítriques (Llimona o Aranja segons com es miri). També apareixen lleugeres notes
fruitades difícils d'identificar que podrien moure's entre poma, pera i alguna
cosa tropical (com un d'aquests nèctars de fruites tropicals que es troben en
els supermercats). Però quasi res.
També trobem un punt de
dissolvent.
En boca 1:
Molt bones olors de pa
fresc, barra de pa cuita. Es pot notar un puntet dolcet molt agradable i alguna
cosa d'amargor, un pèl punyent però de molt baixa intensitat.
Sequedat residual (o
secundària: que no apareix de seguida) bastant persistent.
Retorn mig sec i mig dolç
molt afalagador.
En nas 2:
Amb molta escuma, bona
olor de ferment fresc. Herba fresca i tall de fulla.
Altre cop pa fresc,
galeta Maria, crosta de pa poc feta amb una nota de palla.
Galetes Maria |
En segon pla apareixen
olors d'herba amb una clara referència a la saponària i alguna cosa floral
sense identificar. Potser al final, algun punt de mel.
En boca 2:
Efervescència mitjana,
acidesa i astringència residuals molt a la llarga, amargor quasi nul·la. El cos
se'ns presenta mitjà amb una certa consistència. Reapareix el toc dolç amable.
També notem, molt amagat, el toc de ferment.
Molt agradables olors de
pa fresc, de galeta, de cracker amb acompanyament d'herba.
Retorn dolcet amb un punt
de sequedat.
Impressions generals:
Una cervesa molt
agradable, diria que molt bona, com una PILS però menys seca i menys amarga i
amb més olors de forneria. El cos també és una mica més consistent que el de la
PILS. Una cervesa per altra banda molt passadora, sense resistències i bastant
aromàtica. Un molt digne representant del seu estil.
Altres apreciacions:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada