20 de febrer 2014

Fitxes de degustació - Samuel Adams - Summer ale

Samuel Adams

SUMMER ALE

Boston Beer Company

Samuel Adams és una marca americana de cervesa fabricada per la Boston Beer Company i els seus brouaters contractats i associats. La companyia va ser fundada el 1984 per Jim Koch, Harry M. Rubin, i Lorenzo Lamadrid a Boston, Massachusetts, EUA. La marca de Samuel Adams (sovint abreujat en Sam Adams), va ser triada en honor a Samuel Adams, un patriota americà famós pel seu paper en la Revolució Americana. Segons la tradició, Samuel Adams també va ser brouater.

La marca "Samuel Adams" va començar amb la Samuel Adams Boston Lager. La recepta original va ser desenvolupada el 1860 a St Louis, Missouri, per Louis Koch, i es va vendre sota el nom de Louis Koch Lager fins a la prohibició i, passada aquesta, altre cop fins a principis de 1950.

A nosaltres no ens ha quedat clar si Jim Koch era el primogènit d'una sisena generació de brouaters professionals o si era descendent de la sisena generació de Louis Koch. El cas és que en 1984, Jim Koch elabora el seu primer lot de Samuel Adams Boston Lager a la seva cuina, utilitzant la recepta original de la família de Louis Koch Lager. Alhora, Koch treballava al Boston Consulting Group després de graduar-se a la Universitat de Harvard.

A Harvard, Koch havia conegut a Harry Rubin i a Lorenzo Lamadrid. Tant Rubin com Lamadrid eren graduats de l'Escola de Negocis de Harvard.

El desembre de 1984, Koch va abandonar la seva carrera al Boston Consulting Group i juntament amb Rubin i Lamadrid, va fundar la Companyia Samuel Adams. Koch va ocupar-se de la publicitat. Rubin va assumir la funció d'administració financera i de negocis de l'empresa. Lamadrid va jugar un paper important essent un dels principals inversors en la companyia. Samuel Adams seria el primer pas per Rubin i Lamadrid, que més tard es va convertir en prominents homes de negocis en els seus camps respectius.

Poc després, es va optimitzar la recepta amb l'ajuda de Joseph Owades, un home conegut per la invenció de la cervesa "Light" en la dècada de 1970.

Pel que fa a la broueria, cal adonar-se que cap d'aquests tres personatges es va plantejar mai la fundació d'una broueria com a tal. En realitat, van muntar un negoci on l'elaboració de la cervesa era subcontractada. De fet, la companyia te en l'actualitat una broueria artesanal que exhibeix a Boston com a esquer per fer creure que és una "craft" però en realitat, la Sam Adams sempre s'ha fet en broueries com ara la Pittsburgh Brewing Company, Stroh Breweries, Blitz-Weinhard Brewery (avui tancada), Hudepohl-Schoenling Brewery a Cincinnatti. Aquesta darrera, la van comprar en 1997.

Al marge de la Samuel Adams Boston Lager, la marca Samuel Adams ha estat diversificant els seus productes creant una línia de més de 40 cerveses.
Dades de l'empresa:
The Boston Beer Company
One Design Center, Suite 850
Boston, MA 02210
617.368.5000
Adreces web:
www.bostonbeer.com
www.samadams.com

L'estil: 

Crec que aquesta cervesa entraria en la categoria 06B del BJCP, Blonde Ale. Original i traducció al Català.
La cervesa:

Dades tècniques:

Data del tast: 13-01-2014
Caducitat: Abril 2014
Referència: PO 983123322E
Alcohol: 5,5% Vol.
Presentació: ampolla de 355 mL 
Ingredients:
    Barreja de malts pale d'ordis de dues carreres i blat.
    Llúpols Hallertau Mittelfrueh i Zatec.
    Pela de llimona i grans del Paradís.
Ferment: alta fermentació
EBU's: 7

Descripció:

En destapar:

Olors lleugerament sofrades i fruita (possiblement poma).

Aspecte:

Escuma d'un blanc lleugerament trencat, ben densa i persistent i formant garlandes.
La cervesa és perfectament transparent, de color daurat fort i una mica coure.

Nas 1

Amb molta escuma, es troben aromes lleugerament marítimes. També es pot trobar un lleuger toc d'herba. Però el que acaba dominant al cap d'una estona, és una certa olor de pa molt fresc, potser molla i també pasta de pa crua.
Molla de pa
Es pot descriure una mica de SO2
Notes fruitades poc definides així com un lleuger perfil de sucre escalfat, però no de caramel.
Regalim de sucre calent

Boca 1

Bones olors de caràcter general dolç. Pastisseria dolça, magdalenes, ensaïmada.
Efervescència molt justa, potser un pèl baixa i tot.
Amargor: quasi res. O res, directament.
Important nota dolça sense que la cervesa resulti dolça. Lleugera acidesa amb, a la llarga, notes de llimona. Astringència, no. Aspre, no. DMS, potser alguna cosa. Diacetil, no.
Cos entre mig-fuix i mitjà.
Cervesa molt fàcil d'empassar. Cap resistència. Passa molt bé la set.
Tast poc persistent en el que domina el perfil del malt.
Final potser una mica sec. Molt al final, potser podríem descriure quelcom de l'escalfor de l'alcohol.

Nas 2

Amb escuma, ja no apareix el DMS. En canvi, es nota millor la massa de pa crua i la molla de pa. També podríem citar quelcom de mel. Al darrere, es pot distingir alguna cosa d'herba.
Encara queda una mica de SO2.
Tal vegada també cal citar un toc de resina.
Hi ha un aspecte que amoroseix tot el conjunt i el lliga prou bé. Recorda la mel o el sucre escalfat. Caramel, no. La fruita es precisa en poma.
Poma verda

Boca 2

Sensació fresca i dolça alhora, molt ben conjuntat.
Una mica d'acidesa que recorda la llimona o la grosella. N'hi ha molt poc, però participa activament en el conjunt.
Pela de llimona
El cos resulta una mica més voluminós que abans. Potser una mica més fort que un cos mitjà. Però això deu ser perquè em prenc la cervesa molt temperada.
L'efervescència és justa, un pèl feble, però perfectament ajustada al conjunt.
Bones olors de forneria, gens exagerades tampoc, però en presents.
Una cervesa molt fàcil de beure, ni molt ni poc persistent amb un final sec molt tardà.

Impressions generals

Una cervesa especialment passadora, de perfil lleuger però amb característiques de malt dominants tot i que perfectament integrades.
En la línia de Sam Adams, sense estridències ni romanticismes exacerbats i sense originalitat tampoc (personalment, he de dir que no he sabut trobar el gra del Paradís per enlloc...). La Summer Ale és un producte molt professional, molt ben acabat, rodó, equilibrat, fàcil de beure, refrescant i, al cap i a la fi, prou "confortable".
Destacaríem com a nota negativa, la presència de SO2 que va i ve i que no acaba mai de desaparèixer del tot.
Una cervesa aparentment lleugereta i sense pretensions però que perd molt en no ser degustada. Sense fixar-s'hi, no brilla molt, però parant una mica d'esment, revela una composició molt afinada.

Nota:

Els Grans del paradís (Aframomum melegueta) procedeixen d'una planta perenne que produeix una beina de color marró que conté nombroses llavors petites. Aquesta planta es troba a l'Àfrica subtropical (on s'utilitza sovint com un afrodisíac), és una espècie de Aframomum i pertany a la mateixa família botànica que el gingebre, Zingiberaceae.
La seva llavor s'utilitza com un condiment. De vegades es diu malagueta, pebre de Guinea o pebre del Paradís.
Afromum Melegueta
Els grans del Paradís presenten un gust picant, com de pebre, causat per les cetones aromàtiques, per exemple, (6)-paradol (de nom sistemàtic: 1-(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)-decan-3-one). Només hi ha rastres de molt poca entitat d'olis essencials, que són els components de sabor dominants en el cardamom. També hem trobat que el gra de paradís aporta aromes herbàcies.
Fonts: 
http://www.thegoodscentscompany.com/data/rw1103061.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Aframomum_melegueta


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada