20 de novembre 2014

Fitxes de degustació - BREWDOG - THIS IS LAGER

BREWDOG

 THIS. IS. LAGER.

21TH CENTURY PILSNER
La Pils del segle XXI. Això és Lager. Brewdog ens proposa una cervesa de baixa fermentació, neta i brillant, que, no sense un pèl de presumptuositat, pretenen que sigui la referència del que ha de ser una Pils del segle XXI. O ens provoquen donant-nos aquesta impressió i al final, simplement és una cervesa de baixa fermentació, amb una adscripció estilística vaga (cosa que dóna molta llibertat). Ja sabíem que Brewdog abunda en la provocació i la irreverència. I realment, no ens molestava gens. Anem a veure què ens proposen.

Dades tècniques:

Alcohol: 4,7%Vol.
Presentació: ampolla de 330ml.
Lot: 367 BBBB
Caducitat: 24/09/2015.

Descripció:

 

En destapar:

Principalment, olor de gra, de pa i un bon toc de saba. Posteriorment, mel.

Aspecte:

Escuma blanca, ben densa tot i que no rocosa, persistent i formant bones garlandes.
Cervesa de color groc clar, perfectament transparent.

Nas 1

Amb molta escuma es pot apreciar una nota cítrica prominent. També podem descriure olors d'herba. No trobem cap compost del sofre.
Passada l'escuma, apareix un grup d'olors que denuncia la possible presència de malt Pils: gra, galeta, pa de pessic clar i quelcom molt discret de mel.
També podem parlar d'una combinació molt refrescant amb un perfil de llúpol molt mesurat i discret: notes florals indefinides així com un lleuger perfil d'herba. Potser queda quelcom cítric però molt poc.
En nas, la combinació general es mostra atractiva.

Boca 1

L'efervescència és el primer que notem, justa, fina, un pèl picantona, vivaç.
L'amargor s'expressa de forma més aclaparadora del que ens esperàvem. És bastant rodona però domina l'aspecte sec.
Cos entre fluix i mitjà, sense pretensions.
També cal esmentar una lleugera nota salada, com de bicarbonat.
El final és notablement llarg i sec així com acompanyat de notes d'herba.
En aquesta cervesa, s'ha apostat per una marcada amargor, en detriment del perfil del malt que queda ocult, per no dir timorat.

Nas 2

Amb molta escuma, altre cop, no s'aprecia cap compost del sofre no res que fes que la cervesa no fos "neta". Podem parlar d'alta professionalitat.
Només trobem gra i herba en primera instància.
Sense escuma, es pot identificar un bon perfil de gra (he deixat escalfar-se bé la cervesa) amb una discreta nota de palla, galeta, pa de pessic i baguette fresca poc feta.
Insistint, podríem retrobar la mel del principi.
En aquesta nova etapa, el llúpol aporta quelcom d'herba (sempre molt discret) i de llimona.
En nas, la composició queda bastant ben equilibrada i prou integrada.

Boca 2

Amb la cervesa bastant més temperada, trobem primer aromes de gra, de pa i de galeta.
Acte seguit, gairebé al mateix temps, ens assalta una efervescència fina i picant. Alegre.
L'amargor que apareix després, es barreja sàviament amb l'efervescència. Aquest amargor és prou rodona tot i que presenta aspectes predominantment secs i potser quelcom punyents. Tot plegat molt més intens del que cal esperar. Potser exagerat i tot.
Trobem notes àcides subjacents. No gens molestes, però ben presents.
El perfil del malt és més present tot i que segueix essent dominat per no dir ocultat pels altres perfils, especialment el del llúpol.
La persistència és mitjana a llarga i es fa en amargor i quelcom de mel. L'amargor és seca i un pèl punyent.

Impressions generals:

Brewdog ha optat per elaborar una Lager amb fort caràcter de llúpol. Diríem una Pils duta a l'extrem en els aspectes aportats per aquesta planta.
Tenim una combinació molt ben aconseguida entre acidesa, amargor i efervescència. La llàstima és que no hi ha res en contraposició que justifiqui aquest desplegament de mitjans. El malt queda molt tímid, amortit per aquesta invasió d'aspectes refrescants. Al final doncs, trobem una composició si més no, coixa. Això si, és molt fàcil de beure, molt digestiva i passa bastant bé la set.

1 comentari:

  1. Com ja he dit, no puc estar més d'acord. Ahir vaig fer un "anàlisi mental" i al llegir avui l'entrada ha sigut com mirar una radiografia. Jo no vaig trobar res cítric, i sí un punt com de pinso. L'amargor em va semblar excessiva i el perfil maltós en boca més tirant cap al d'una helles... Em va agradar molt més la "Fake Lager" que van treure farà un o dos anys.

    ResponElimina