Cerveses Palau
WEIZENBOCK
Dades tècniques:
Presentació: ampolla de 33cl.
Alcohol: 7,5. Vol.
Lot: 17-2014
Caducitat: 12-2015
RSIPAC: 30-05678/CAST
Contacte:
c/ Giralt i Serra 6, Local
08221 Terrassa - Barcelona
INGREDIENTS: Aigua, malts (Wheat, Munich, Cara amber i
Aromatic), llúpol i llevat.
Estil: Weizenbock. BJCP.
De color d'ambre fosc a fosc, robí a marró. Cap d'escuma molt gruixut, persistent, de color de bronze clar. L'alt contingut en proteïnes del blat perjudica la transparència en aquest estil tradicionalment no filtrat, encara que el nivell de terbolesa és una cosa variable. El sediment de llevat suspès (que ha de ser remenat abans de beure) també contribueix a la terbolesa.Una combinació complexa de melanoïdines semblants a les Bock, fruita fosca, especiats de fenols-clau, plàtan lleuger i/o de vainilla, així com un gust moderat de blat. El gust maltós de forneria del blat és augmentat per l'ús abundant de malts Munic i/o Viena. Pot tenir un paladar lleugerament dolç, i es pot trobar a vegades un caràcter de xocolata lleuger (encara que un caràcter torrat no és apropiat). Podem trobar opcionalment un caràcter feblement àcid. No hi ha gust de llúpol, i la seva amargor és baixa. El malt de blat i el caràcter del llevat dominen el paladar, i l'alcohol ajuda a equilibrar el final. Exemples ben madurats poden presentar certa oxidació semblant al xerès com un punt de complexitat. No diacetil o DMS.Cos entre mig-ple i ple. És típica una sensació cremosa així com la sensació d'escalfament del contingut substancial alcohol. La presència de malts Munic i/o Viena també proporcionen una sensació addicional de riquesa i plenitud. Moderada a alta carbonatació. Mai picant ni dissolvent.
D.I.: 1.064 – 1.090; EBUs: 15 - 30; D.F.: 1.015 – 1.022; Color: 24 – 50 EBC; Alc: 6.5 – 8.0% Vol.
Descripció:
En destapar:
Pa, crosta i molla. També cítric.
Aspecte:
Escuma de densitat mitjana, de color beix clar, poc
persistent. No forma adherències.
Cervesa de color d'ambre fort, amb tocs de carabassa. Una
mica tèrbola.Nas 1
Olors de melanoïdines clares: crosta de pa bastant torrada i
melasses.
Es nota fortament l'alcohol però no trobem rastre de
dissolvent. L'alcohol condueix també a la percepció d'olors perfumades, com de
colònia.
Podem assegurar el perfil de plàtan.
Es poden assenyalar algunes fruites roges, especialment
ribes roges. També apreciem quelcom de fuga dessecada.
No s'aprecien olors de llúpol. Tal vegada es podria apuntar
alguna cosa de terra i quelcom balsàmic que mirarem de confirmar o no
posteriorment.
Boca 1
El cos queda rodó i ple.
L'efervescència és forta, alegre, vivaç, tot i que un pèl
dura.
Es poden identificar fortes aportacions de melanoïdines amb
crosta de pa ben torrada i melasses.
L'alcohol també es nota bé. No es troba dissolvent. Espècies
tampoc.
Tampoc s'aprecien aportacions fruitades del malt Munic.
L'amargor és gairebé nul·la.
Tal vegada podem indicar la presència de plàtan i potser
quelcom de clau d'espècia.
L'entrada general és atractiva. En olors també ho era. Ho
diem aquí.
L'alcohol i el cos dominen l'horitzó sensorial seguits de
molt a prop per les melanoïdines.
Molt al final, podem detectar un aspecte refrescant i una
certa acidesa, molt discreta, residual.
El conjunt és relativament fàcil de beure i pesa una mica en
la digestió (cosa normal per una cervesa com aquesta).
El final és especialment suau i vellutat malgrat la forta
efervescència, amb notes balsàmiques fresques.
Presenta una dolçor residual acceptable però diríem que està
ben atenuada.
L'acidesa és residual i prou.
No és una cervesa molt llarga. Però en la seva persistència,
podem notar la viscositat del malt i la frescor que ho compensa.
Aspecte 2
Aconseguim una escuma molt més densa, més persistent i
algunes adherències.
Nas 2
Entrada de vi fort
La gran quantitat d'escuma posa en evidència una mica de
DMS, quelcom de plàtan i potser clau d'espècia. El plàtan queda ràpidament
tapat per les melanoïdines.
Passada l'escuma, dominen les melanoïdines amb crosta de pa
bastant torrada, melassa, cafè molt suau. També es pot apreciar molla de pa, i
quelcom de pebre.
De caramels, n'assenyalaríem molt pocs per no dir gens, però
plana una agradable sensació dolça.
El perfil general és molt càlid.
L'alcohol es fa notar amb notes de colònia (espígol?).
Dissolvent, no. Tal vegada algun record de rom.
Insistint i buscant, arribem a descriure un to cítric que es
podria resoldre en taronja i/o aranja.
Boca 2
Cos notable, confortable i suau viscositat.
Ara els caramels són més evidents però es mantenen en zones
de discreció: manen les melanoïdines amb crosta de pa ben torrada, notes de
cafè i galeta molt torrada.
L'efervescència és forta, reconfortant i fa un bon
contrapunt als aspectes dominants càlids.
L'alcohol és molt present en aromes i en escalf. No
s'aprecia dissolvent.
En aquesta passada, l'amargor és més present però és molt
suau i de bona qualitat. La seva funció principal és de refrescar.
Fruites roges: cirera, ribes roges. Ja no apreciem presència
de figa.
No és una cervesa especialment fàcil de beure ni tampoc ho
pretén. En canvi passa per l'estómac sense resistència.
Passa mitjanament la set, però tampoc és la seva funció.
La complexitat és mitjana, és evolutiva i la persistència
general també és mitjana. En aquesta persistència, fa acte de presència el
llúpol. Quelcom de bàlsam i herba fresca.
Una cervesa decantada gairebé exclusivament cap al perfil
del malt.
Malgrat la força i la contundència de la construcció, s'aconsegueix
una suavitat notable. No hi ha cap rastre de rusticitat.
Impressió general
Des del punt de vista estilístic, estem davant d'un exemple.
És una Weizenbock amb totes les de la llei. La composició és molt respectuosa
amb la referència clàssica: dominen clarament les melanoïdines i juguen amb l'alcohol
per donar sensacions que seran especialment agradables quan vinguin els freds.
Potser s'hagués pogut insistir sobre el caràcter Weizen,
però ja és un repte tècnic (aconseguir que el plàtan sobrevisqui a l'atac
massiu de les melanoïdines!).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada