Santa Pau Ales
SPONTANEOUS HUMAN CORROSION
Cervesa amb fermentació àcida
Contacte:
Dades tècniques:
Lot: 072014
Caducitat: 01/2020
Presentació: ampolla de 33cl.
Alcohol: 6%
Ingredients: ?
Madurada 6 mesos en bótes de roure francès on hi ha
hagut Somontano.
Descripció:
Aspecte:
Escuma espessa (en diversos graus), lleugerament colrada,
molt persistent, rocosa i formant garlandes.
Cervesa tèrbola de color ambre/carabassa. Sorprèn la
terbolesa perquè a l'etiqueta no s'indica que hi hagi blat.
Nas 1
Molts aspectes fruitats: llimona, poma, pera, plàtan i
grosella.
Apareixen algunes notes de SO2.
Toc de fons lleugerament dolç, com de mel. També es poden
apreciar aspectes de caramel.
Presència d'herba fresca amb discreta a aportació mentolada.
Diria que trobo quelcom de fusta però és molt discret.
La sensació olfactiva general és de frescor.
Boca 1
Efervescència fina i picant. Molt adequada.
L'amargor es manifesta gairebé immediatament amb una
intensitat gens menyspreable. L'acompanyen bons tons de resina. Val a dir que
l'amargor ens ha sorprès per la seva intensitat i perquè habitualment, les
cerveses àcides són poc o gens amargues. A més, i en general, la combinació
entre àcid i amarg no és còmoda d'aconseguir. Ben mirat també és una amargor de
bona qualitat, bastant rodona i principalment balsàmica.
L'acidesa és molt fina, lleugerament picant, diria que
gairebé exclusivament làctica cosa que em fa sospitar que no estem davant d'una
cervesa de fermentació espontània sinó davant d'una cervesa de fermentació
àcida controlada. Aquí només hi ha hagut els llevats que ha volgut en Pep. No
trobo cap rastre d'acidesa acètica (vinagre).
El llúpol també és notable en aromes i aporta herba, fulla
trinxada i/o carxofa. També quelcom floral que queda una mica dissimulat
darrera els perfils forts d'acidesa i amargor.
Com dèiem, la combinació àcid/amarg queda molt ben aconseguida.
El perfil de malt és discret: gra i algun aspecte torrat.
En boca, la nota balsàmica és bastant intensa, especialment
si hi guardem la cervesa un bon moment. D'altra banda és un efecte que perdura
i mitiga una mica la vessant una mica dura de l'amargor.
A mi personalment, em sobra una mica d'amargor, especialment
cap al final quan augmenta la seva presència pràcticament sense barreres
sensorials. Però insisteixo que és una qüestió de gust. L'amargor és de molt
bona qualitat.
El conjunt és molt i molt llarg, fàcil de beure i molt
digestible. Diria que fins i tot aperitiu.
El final és una interessant combinació de restes d'acidesa,
de balsàmic, d'amargor i de romanalles de notes dolces.
No aprecio notes Brett mentre que sí que puc descriure
alguna cosa oxidada tirant a vinosa i que dóna cos i afegeix caràcter.
Nas 2
D'entrada, podem descriure notes cítriques i aspectes
bastant clars de ruibarbre, agrella i grosella. Alhora parlaríem de fruita i
herba. Citaríem poma, pera i potser albercoc. També alguna cosa de plàtan. Tot
plegat bastant verd, poc madur.
No hi ha cap aroma de vinagre. En canvi, l'acidesa
cítrica/làctica és fortament dominant.
En rerefons descriuríem un suport agradable i discret lleugerament
encaramel·lat amb notes de figa i quelcom de fusta. Però és quasi res.
També cal citar un to balsàmic i resinós.
Boca 2
Efervescència molt adequada, refrescant, fina i elegant.
Molt encertada.
Cos notable, molt més fort del que esperaríem en una cervesa
àcida de llarga maduració (habitualment són molt atenuades).
De cop trobo mango. No és un "farol"! Altres
fruitats apareixen sobre un fons lleugerament dolç. Pera i albercoc.
El malt fa més feina en aquesta segona passada. És més
present i funciona millor com a contrapès dels aspectes frescos.
Perfil fortament cítric amb una acidesa intensa però molt
ben integrada, fina, gens agra, picant.
L'amargor és menys intensa (tot i ser-ho bastant) i es
combina molt bé amb l'acidesa. És de molt bona qualitat amb un lleuger repunt
de l'aspecte balsàmic (xiprer).
Remarcarem la nota de fusta.
Final amarg i fresc, resinós.
Impressions generals
Fàcil de beure i de pair. Passa molt bé la set i és
especialment aperitiu.
El conjunt és llarg, complex, no gens equilibrat (dominen
els aspectes àcids i amargs), bastant estable. Molt bona qualitat d'acidesa i
d'amargor tot i que aquesta se'n va una mica de mare en intensitat.
Molt bona sensació de cos, de netedat i de frescor. Queda
elegant, sense cap aspecte rústic.
Em sobra la intensa amargor del retorn.
Una cervesa àcida fora de cànons. Diria que no te blat i
presenta un notable perfil de llúpol. Un repte aconseguit: maridar correctament
acidesa i amargor. Insisteixo perquè moltes vegades, aquesta combinació acaba
gairebé "elèctrica".
Un producte molt ben acabat, ben envellit. En definitiva un
bon exemplar per als afeccionats a l'acidesa i a l'amargor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada