27 d’agost 2015

Fitxes de degustació - Santa Pau Ales - SPONTANEOUS HUMAN CORROSION

Santa Pau Ales

SPONTANEOUS HUMAN CORROSION
 

Cervesa amb fermentació àcida

Contacte:

C/Font del Consol s/n. Santa Pau Girona

Dades tècniques:

Lot: 072014
Caducitat: 01/2020
Presentació: ampolla de 33cl.
Alcohol: 6%
Ingredients: ?
Madurada 6 mesos en bótes de roure francès on hi ha hagut Somontano.

Descripció:

Aspecte:

Escuma espessa (en diversos graus), lleugerament colrada, molt persistent, rocosa i formant garlandes.
Cervesa tèrbola de color ambre/carabassa. Sorprèn la terbolesa perquè a l'etiqueta no s'indica que hi hagi blat.


Nas 1

Molts aspectes fruitats: llimona, poma, pera, plàtan i grosella.
Apareixen algunes notes de SO2.
Toc de fons lleugerament dolç, com de mel. També es poden apreciar aspectes de caramel.
Presència d'herba fresca amb discreta a aportació mentolada.
Diria que trobo quelcom de fusta però és molt discret.
La sensació olfactiva general és de frescor.

Boca 1

Efervescència fina i picant. Molt adequada.
L'amargor es manifesta gairebé immediatament amb una intensitat gens menyspreable. L'acompanyen bons tons de resina. Val a dir que l'amargor ens ha sorprès per la seva intensitat i perquè habitualment, les cerveses àcides són poc o gens amargues. A més, i en general, la combinació entre àcid i amarg no és còmoda d'aconseguir. Ben mirat també és una amargor de bona qualitat, bastant rodona i principalment balsàmica.
L'acidesa és molt fina, lleugerament picant, diria que gairebé exclusivament làctica cosa que em fa sospitar que no estem davant d'una cervesa de fermentació espontània sinó davant d'una cervesa de fermentació àcida controlada. Aquí només hi ha hagut els llevats que ha volgut en Pep. No trobo cap rastre d'acidesa acètica (vinagre).
El llúpol també és notable en aromes i aporta herba, fulla trinxada i/o carxofa. També quelcom floral que queda una mica dissimulat darrera els perfils forts d'acidesa i amargor.
Com dèiem, la combinació àcid/amarg queda molt ben aconseguida.
El perfil de malt és discret: gra i algun aspecte torrat.
En boca, la nota balsàmica és bastant intensa, especialment si hi guardem la cervesa un bon moment. D'altra banda és un efecte que perdura i mitiga una mica la vessant una mica dura de l'amargor.
A mi personalment, em sobra una mica d'amargor, especialment cap al final quan augmenta la seva presència pràcticament sense barreres sensorials. Però insisteixo que és una qüestió de gust. L'amargor és de molt bona qualitat.
El conjunt és molt i molt llarg, fàcil de beure i molt digestible. Diria que fins i tot aperitiu.
El final és una interessant combinació de restes d'acidesa, de balsàmic, d'amargor i de romanalles de notes dolces.
No aprecio notes Brett mentre que sí que puc descriure alguna cosa oxidada tirant a vinosa i que dóna cos i afegeix caràcter.

Nas 2

D'entrada, podem descriure notes cítriques i aspectes bastant clars de ruibarbre, agrella i grosella. Alhora parlaríem de fruita i herba. Citaríem poma, pera i potser albercoc. També alguna cosa de plàtan. Tot plegat bastant verd, poc madur.
No hi ha cap aroma de vinagre. En canvi, l'acidesa cítrica/làctica és fortament dominant.
En rerefons descriuríem un suport agradable i discret lleugerament encaramel·lat amb notes de figa i quelcom de fusta. Però és quasi res.
També cal citar un to balsàmic i resinós.

Boca 2

Efervescència molt adequada, refrescant, fina i elegant. Molt encertada.
Cos notable, molt més fort del que esperaríem en una cervesa àcida de llarga maduració (habitualment són molt atenuades).
De cop trobo mango. No és un "farol"! Altres fruitats apareixen sobre un fons lleugerament dolç. Pera i albercoc.
El malt fa més feina en aquesta segona passada. És més present i funciona millor com a contrapès dels aspectes frescos.
Perfil fortament cítric amb una acidesa intensa però molt ben integrada, fina, gens agra, picant.
L'amargor és menys intensa (tot i ser-ho bastant) i es combina molt bé amb l'acidesa. És de molt bona qualitat amb un lleuger repunt de l'aspecte balsàmic (xiprer).
Remarcarem la nota de fusta.
Final amarg i fresc, resinós.

Impressions generals

Fàcil de beure i de pair. Passa molt bé la set i és especialment aperitiu.
El conjunt és llarg, complex, no gens equilibrat (dominen els aspectes àcids i amargs), bastant estable. Molt bona qualitat d'acidesa i d'amargor tot i que aquesta se'n va una mica de mare en intensitat.
Molt bona sensació de cos, de netedat i de frescor. Queda elegant, sense cap aspecte rústic.
Em sobra la intensa amargor del retorn.
Una cervesa àcida fora de cànons. Diria que no te blat i presenta un notable perfil de llúpol. Un repte aconseguit: maridar correctament acidesa i amargor. Insisteixo perquè moltes vegades, aquesta combinació acaba gairebé "elèctrica".

Un producte molt ben acabat, ben envellit. En definitiva un bon exemplar per als afeccionats a l'acidesa i a l'amargor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada