31 de desembre 2011

Fitxes de tast-Kozel-Černý

Kozel Černý

Velkopopovický Kozel significa exactament “el boc del poble de Velké Popovice” un poble que es troba al Sud-Est de Praga sobre la carretera de Bratislava. No caldria dir que es troba doncs a la república txeca.
L’empresa productora es diu Pivovar Velke Popovice que significa, si no m’equivoco, brouateria de Velke Popovice.

La menció històrica més antiga de la brouateria data del segle XVI quan la brouateria pertanyia a la família Hyrsl. Al final de la guerra dels 30 anys, la brouateria passà a mans de monjos benedictins. Després d’una amortització (1785) i després d’algunes vicissituds passà a mans de l’alcalde de Smichov, Frantisek Ringhofer (1870). Aquest va construir una nova brouateria més gran que incloïa nova tecnologia. La producció a gran escala va començar en 1874. Com en totes les empreses ben portades d’aquella època, la història d’aquesta brouateria és un seguit de nombres creixents d’hectolitres de cervesa. Pràcticament fins a la segona guerra mundial, la producció va créixer.
A l’època comunista, la brouateria fou nacionalitzada, en 1992 va passar a ser una societat per accions. I en 1995, va ser adquirida per la brouateria alemanya Radegast que es va ajuntar amb Pilsner Urquell en 1999 per ser venut de seguida al holding cerveser SABMiller (South African Brewing+Miller).

Els productes:
Velkopopovický Kozel Premium: una Lager rossa, possiblement Pils de 4,8%Vol.
Velkopopovický Kozel 11° Medium : una altra rossa amb una D.I. de 11ºP i 4,6%Vol.
Velkopopovický Kozel Světlý: També rossa. Crec que svetly és alguna cosa com “clara” o "lluminosa". 4%Vol.

Velkopopovický Kozel Černý : La més popular : Černý significa « negra ». L’etiqueta diu “dark” que significa “fosc”. Podem suposar que es tracta d’una DUNKELBIER.

Pàgina:
http://www.kozel.cz/en/home.html
Direcció:
Plzeňský Prazdroj, a. s.
Pivovar Velké Popovice
Ringhofferova 1
251 69 Velké Popovice



Presentació:
Ampolla de 500cl. Molt bonica etiqueta on apareix el boc (Kozel) prenent-se una gerra de cervesa. Tot i que apareix aquest mític animal, la cervesa no és una BOCK ni una Doppelbock, ni res d’això. Crec, com deia més amunt, que la podríem classificar entre les DUNKELBIER, només cal veure el color de la foto. Podem suposar, tot i que no es diu enlloc, que es tracta d’una cervesa de baixa fermentació.

Ingredients:
Aigua, malts d’ordi, “productes del llúpol” i sucre. En la versió Alemanya parlen de “Hopfenextrakt”, extracte de llúpol. No és un bon senyal, tot i que, en vistes de la producció industrial en massa, era d’esperar.

Caducitat: 09/09/2012 (la pillem jove.)
Lot: L3343 0404
Temperatura de degustació: 10ºC aprox. en començar la descripció.

Descripció:

En destapar apareix una forta olor de malt torrat (caramel) i alguna cosa de poma.

Aspecte:
Color coure fosc, robí, molt poc marró. Perfectament transparent. Bon cap d’escuma “normalment” dens i persistent amb garlandes.

Aromes 1:
Pruna negra (seca) bastant notable, poma verda madura, caramel i quelcom discret d’ortiga. Una mica d’herba fresca. Sensació de frescor.

En boca 1:
Lleugera acidesa, toc entre torrat i cremat així com herba. El cremat retorna molt aviat i afegeix amargor que, per altra banda és molt discreta. De moment, notem el cos una mica fluixet. A la llarga es nota una certa dolçor fruitada.

Aromes 2:
Malt dolcet i ferment fresc. Potser alguna xicra de mel. Pruna seca sense dubte i ortiga altre cop. No sé si hi han posat candi, però hi trobo alguna cosa de candi. Potser seria una combinació de les aromes del perfil del malt.

En boca 2:
Cos més notable i fina efervescència lleugerament picant. Toc “perdut” de DMS. Altrament, fruita com ara poma i pruna. Es nota el pa cremat. El cremat “pica” una mica. Final d’ametlla amarga, gairebé res. Aquesta cervesa guanya molt en ser mantinguda força estona a la boca.
Si s’oxigena molt, el DMS és molt més evident, alhora que apareix poma Golden...

El retorn és de caramel acompanyat de l’amargor del cremat. L’amargor del llúpol és extremadament tènue. En sí, aquesta cervesa és poc persistent i la seva còrpora no passa de mitjaneta.
En tastos successius, no apareix res de nou. Potser, per moments, el ferment és més evident i potser que aparegui una fruita tropical de tipus mango però no ho afirmaria.


Impressions generals:
No es tracta d’un gran cru però, per ser una cervesa de producció a gran escala, es pot dir que és de molt bona factura. S’aprecia especialment que sigui tan passadora (que pesi molt poc) per una cervesa negra. El seu cos fluix l’avantatja. El color és especialment bonic (no afecta el tast, però m’encanten les cerveses que entren també pels ulls).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada