27 de desembre 2012

Fitxes de degustació SAISON DUPONT



SAISON DUPONT
Nota històrica:
En 1920, Louis Dupont, agrònom, considerava  la possibilitat d'emigrar al Canadà mitjançant la compra d'una granja en aquell país. Per dissuadir-lo, el seu pare Alfred Dupont va comprar la granja-brouateria Rimaux Deridder que datava del 1759. Aquesta granja-brouateria era famosa per la seva SAISON i per la seva cervesa de mel.
El 1945, Louis Dupont sense fills, va llegar la Brasserie Dupont  al seu nebot Sylva Rosier, "Ingénieur Brasseur " (Mestre brouater o enginyer brouater).
Sylva Rose ha estat treballant amb el seu fill Marc, director de Brasserie Dupont del 1964-2002, i amb la seva filla Claude, amb qui va desenvolupar de l'oficina ROLA, un laboratori d'anàlisi per a la indústria cervesera i maltera.
Avui en dia, els fills i néts de Sylva Rosier són els propietaris de Brasserie Dupont.
El net de Sylva Rosier, Olivier Dedeycker va entrar a la Brasserie Dupont com a mestre brouater el 1990.
L'any 2002, Olivier Dedeycker va succeir al seu oncle Marc Rosier a la direcció de la brouateria familiar i representa la quarta generació d'aquesta família de broauters.
Des de 1994, Dupont te una forneria que treballa amb productes de la cerveseria i en 1995, van fundar una formatgeria on s'elaboren formatges relacionats amb la cervesa (amb addicions de cervesa o curats amb cervesa).

Contacte:
BRASSERIE DUPONT SPRL
Rue Basse, 5
7904 TOURPES
Belgique
Tél. ++.32.69.67.10.66
Fax ++.32.69.67.10.45
contact@brasserie-dupont.com

L'estil:
Al nostre blog: nota general i característiques


La cervesa en general:
La particularitat de la Brasserie Dupont és d'haver-se orientat durant dècades a produir cerveses d'alta fermentació refermentades en ampolla.
Són per tant unes cerveses que poden presentar una mica de sedimentació.
Primer se les sotmet a una segona fermentació en espais de temperatura controlada (23ºC durant 2 mesos) per tal d'obtenir que la cervesa, un cop oberta, presenti un bon cap d'escuma.
Després d'aquest període, la fermentació continua en el celler (12 a 14°C) durant diversos mesos o fins i tot diversos anys.
 

Saison Dupont:
Graduació alcohòlica: 6,5% vol.
El 1844, aquesta cervesa ja es fabricava a l'hivern a la granja-brouateria. Després refermentava diversos mesos en barrils de fusta i s'utilitzava per donar de beure als treballadors agrícoles. La Saison Dupont és sotmesa durant bastant de temps (no hem pogut saber quant) a una guarda en celler.
Presentació: ampolla de 33cL
Caducitat: 11/2014
Lot: L11252 14:13
Data del tast: 07-11-2012
Temperatura del tast: la que recomana Dupont: de 12ºC en amunt.

Descripció:
En destapar:
En un principi, apareixen bones olors de molla de pa, d'herba i de llimona.
Aspecte:
La cervesa es revela força escumosa. L'escuma és d'espessor mitjana i és mitjanament persistent. Forma garlandes. La cervesa és perfectament transparent, de color daurat fort amb un toc molt lleuger de roig.
En nas 1:
Olor de farina, de gra i de pa fresc. Cítric notable amb aspecte de llimona i alguna cosa de grosella madureta. 

Al darrere, apareix una lleugera olor d'herba fresca. També ens apareix un punt de no res de DMS. Sinó es pot trobar un curiós toc de verdura (moniato?).
Al final parlaríem d'un fons lleugerament dolç amb notes fruitades sense identificar.

En boca 1:
Efervescència fina i picantona. Amargor mitigada, diríem justa, ni massa ni massa poc. Bones olors de pastisseria, però moderat i sense excessos. Fruitat lleugerament dolç que recorda la pera i de kiwi, ambdues fruites prou madures. (No és ben bé kiwi, però el recorda).
Cos mitjà, lleugerament superior.
Amargor residual, llarga i lleugerament picant. El final és llarg i sec però sense exagerar aquesta segona característica.

Aspecte 2:
Escuma molt més espessa i persistent que la primera vegada.

En nas 2:
Amb força escuma: olors de ferment fresc.
Sinó, un cop rebaixada l'escuma, dominen les olors de pa i de galeta. 
Després ve el cítric, bastant fi i amb possibles reminiscències de mandarina bastant madura. Al final, potser podríem identificar notes florals de Gerani i de Ravenissa.
Més al final encara, apareix altres cop el DMS (poc) i un toc notable i clar de magdalena.
En boca 2:
Altre cop, el primer que es nota és l'efervescència, fina i lleugerament picant. Acte seguit podem notar com apareix l'amargor, en un primer temps molt moderada. Després trobem una nota dolça poc definida, entre pastisseria i fruita, com una mena de pastís de fruites confitades.
Al final cal esmentar el pa, la galeta i la mandarina.
Un cop empassada la cervesa, l'amargor es posa a "treballar" i augmenta notablement la seva presència en forma bastant seca.
Molt a la llarga, podem notar un toc àcid i un retorn sec amb olors de tall de planta grassa.
En conjunt, el glop és bastant passador tot i que l'amargor redueix una mica aquest aspecte. Malgrat que és una cervesa molt "treballada", amb llargs períodes de maduració, no trobem que s'aconsegueixi una integració harmoniosa dels aspectes descrits, més aviat assistim a una bona juxtaposició, bastant equilibrada, però sense sensació de conjunt.

En nas 3:
Altre cop, notes de pa fresc, de galeta i de llimona. Ferment fresc net. Toc dolç com de llaminadura de maduixa (tipus gominola). Retrocedint una mica, o posant distància, trobem herba i gerani. Augmentant la distància, trobem fusta i un pèl de saponària.

En boca 3:
Primer apareixen algunes olors fruitades i després les de pastisseria fan la seva entrada, però res exageradament dolç. Coses com ara brioix amb notes de fruita, poma (bastant madura) i pera (igual). També trobaríem alguna nota de fruita tropical (papaia?).
Acidesa molt mitigada.
Mentre tinc la cervesa en boca, dóna la sensació  d'una cosa "integrada", però un cop empassada, les característiques àcida i amarga s'amplifiquen i poden constituir una certa molèstia.
L'amargor és llarga.

Impressions generals:
La Saison Dupont és un clàssic entre els clàssics i crec que es mereix la seva fama perquè es pot notar una riquesa de components i una gran varietat de matisos que la fan especialment interessant i agradable. Però no és una cervesa fàcilment passadora. Es resisteix una mica i el glop no és del tot fluid.

Altres apreciacions:

1 comentari:

  1. Genial, como siempre! Información objetiva sobre la cervecera, que siempre es interesante, y más en este caso, y una nota de cata exhaustiva, profunda y con seriedad. Enhorabuena! Un saludo, Albert!

    ResponElimina