22 de desembre 2012

Fitxes de degustació SAM ADAMS NOBLE PILS



Samuel Adams
NOBLE PILS
L'empresa.
Samuel Adams és una marca americana de cervesa fabricada per la Boston Beer Company i els seus brouaters contractats i associats. La companyia va ser fundada el 1984 per Jim Koch, Harry M. Rubin, i Lorenzo Lamadrid a Boston, Massachusetts, EUA. La marca de Samuel Adams (sovint abreujat en Sam Adams), va ser triada en honor a Samuel Adams, un patriota americà famós pel seu paper en la Revolució Americana. Segons la tradició, Samuel Adams també va ser brouater. 

La marca "Samuel Adams" va començar amb la Samuel Adams Boston Lager. La recepta original va ser desenvolupada el 1860 a St Louis, Missouri, per Louis Koch, i es va vendre sota el nom de Louis Koch Lager fins a la prohibició i, passada aquesta, altre cop fins a principis de 1950.

A nosaltres no ens ha quedat clar si Jim Koch era el primogènit d'una sisena generació de brouaters professionals o si era descendent de la sisena generació de Louis Koch. El cas és que en 1984, Jim Koch elabora el seu primer lot de Samuel Adams Boston Lager a la seva cuina, utilitzant la recepta original de la família de Louis Koch Lager. Alhora, Koch treballava al Boston Consulting Group després de graduar-se a la Universitat de Harvard

A Harvard, Koch havia conegut  a Harry Rubin i a Lorenzo Lamadrid. Tant Rubin com Lamadrid eren graduats de l'Escola de Negocis de Harvard.

El desembre de 1984, Koch va abandonar la seva carrera al Boston Consulting Group i juntament amb Rubin i Lamadrid, va fundar la Companyia Samuel Adams. Koch va ocupar-se de la publicitat. Rubin va assumir la funció d'administració financera i de negocis de l'empresa. Lamadrid va jugar un paper important essent un dels principals inversors en la companyia. Samuel Adams seria el primer pas per Rubin i Lamadrid, que més tard es va convertir en prominents homes de negocis en els seus camps respectius.

Poc després, es va optimitzar la recepta amb l'ajuda de Joseph Owades, un home conegut per la invenció de la cervesa "Light" en la dècada de 1970.

Pel que fa a la brouateria, cal adonar-se que cap d'aquests tres personatges es va plantejar mai la fundació d'una cerveseria com a tal. En realitat, van muntar un negoci on l'elaboració de la cervesa era subcontractada. De fet, la companyia te en l'actualitat una brouateria artesanal que exhibeix a Boston com a esquer per fer creure que és una "craft" però en realitat, la Sam Adams sempre s'ha fet en brouateries com ara la Pittsburgh Brewing Company, Stroh breweries, Blitz-Weinhard brewery (avui tancada), Hudepohl-Schoenling brewery a Cincinnatti. Aquesta darrera, la van comprar en 1997.

Al marge de la Samuel Adams Boston Lager, la marca Samuel Adams ha estat diversificant els seus productes creant una línia de més de 40 cerveses entre les quals citarem la NOBLE PILS creada en 2009 o 2010 segons les fonts.

Dades de l'empresa:
The Boston Beer Company
One Design Center, Suite 850
Boston, MA 02210
617.368.5000


L'estil:
L'etiqueta indica que es tracta d'una PILS de BOHÈMIA (2B). En opinió meva, es tracta d'una PILS AMERICANA (2C). Però ens podem quedar amb la intenció de fer alguna cosa PILS, no en farem una qüestió de vida o mort.

La cervesa:
Color: 5 SRM (9,85 EBC).
D.I.  12.7° Plato
Alcohol: 4.9%ABV

IBUs: 34
Malts: Barreja de malts Pale Samuel Adams de dues carreres i malt Pils txec.
Llúpols: Hallertau Mittelfrueh, Tettnang Tettnanger, Spalt Spalter, Saaz, i Hersbrucker
Ferment: Samuel Adams lager yeast

Presentació:
Ampolla de 335mL.
Caducitat: Març 2013
Data del tast: 18-11-2012
Temperatura: de 8ºC en amunt.

Descripció:

En destapar:
De seguida ens arriben olors cítriques identificables en llimona, llima i mandarina.

Aspecte:
Molt bon cap d'escuma, dens, blanc, persistent i formant garlandes.
Cervesa de color entre groc i daurat, lleugerament tèrbola.
En nas 1:
En primer lloc i, fins i tot a distància, tornem a descriure fresques olors cítriques així com de pinya i d'herba fresca sense tallar. 
També a distància podem descriure notes de resina. Sinó, i ja acostant-nos més, podem trobar olors de pa de barra francès (baguette) molt fresc, amb menció especial de la molla. Molt en retret trobem alguna cosa sofrada, tènue però perfectament identificable. Una altra cervesa que vam provar el dia anterior no presentava aquesta característica.

En boca 1:
Cervesa molt efervescent. Notes florals, especialment rosa però molt fresca, acabada d'obrir. 
 Amargor quasi nul·la, testimonial i de naturalesa seca. En boca, la nota sofrada es nota molt menys.
La sequedat augmenta notablement al cap d'un temps d'empassar i es manté força estona.
Molt a la llarga, el retorn es fa bastant sec.

En nas 2:
Malgrat que la cervesa encara és massa freda, podem identificar una bonica olor de pinya. Amb molta escuma es pot trobar bé el ferment fresc, com a olors de brisa marina. Amb la pinya, trobem també alguna cosa de grosella blanca. 
Podríem també citar altres olors de l'àmbit cítric com ara l'agrella.
Passada l'escuma, apareix altre cop el pa fresc acabat de sortir del forn, relativament poc torrat. També trobem una lleugera nota dolça però sense aroma associat identificable.

En boca 2:
Fina efervescència, olors de pa i tocs de DMS. Cos mitjà amb una certa viscositat força agradable. Cervesa molt passadora i només àcida a molt llarg termini. No detectem cap astringència.
Les olors de pa i de rosa es barregen favorablement i mentre la cervesa es troba en boca, no percebem gairebé cap amargor. Un cop empassat el glop, la sensació d'amargor apareix però sense avassallar, lleugerament seca i un punt picant. L'amargor no és forta, però és molt persistent en forma seca. No notem cap toc metàl·lic.
 
En nas 3:
Hem volgut fer una tercera passada perquè en un principi, la cervesa era massa freda.
Aquest cop però, no hi ha molta diferència tot i que apareix una aportació curiosa en forma d'olors de saponària. També trobem taronja.

En boca 3:
Res de nou.

Més info:

Altres apreciacions:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada