07 de març 2013

Fitxes de degustació - ART CERVESERS FOSCA


ART FOSCA (II)

Art fosca ampolla

Les referències sobre la brouateria i altres coses es troben en el primer post sobre aquesta cervesa.

La cervesa:

Estil: Stout de civada (Oatmeal stout) [al nostre blog] [BJCP]
Presentació: 33 cL
Envasada: 17-10-2012
Data del tast: 01-03-2013
Alcohol: 5.8%Vol.
Ingredients: No sabem més que la presència de civada (Avena Sativa).
Temperatura de degustació: 12ºC en amunt.

Descripció:


En destapar:
Olors d'herba i després de cremat.

Aspecte: 
Cervesa negra, gairebé sense transparència amb algunes notes marrons.
De moment, escuma poc persistent.

En nas 1:
La cervesa, ara, és massa freda i no ofereix perfils especialment marcats. Tot i així apareix una bona olor de malt amb notes caramel•litzades i fumades. També es pot notar un perfil floral molt fi però de difícil identificació. A la llarga, trobo notes fruitades, especialment pruna negra seca i alguna cosa de fruites roges.

En boca 1:
Efervescència un pèl alta. Notes de torrat i de cremat amb una lleugera aspror deguda als malts cremats. Cos corpulent, cremositat notable.
Amargor quasi nul•la, seca i bastant persistent. Acidesa només molt a la llarga. No percebo cap retorn.

En nas 2:
Bona olor de caramel gairebé cremat amb notables i ben identificables olors de pebre roig (paprika).  Potser podríem descompondre aquesta darrera característica en toc cremat una mica punyent, caramel i alguna cosa d'herba. Una característica molt curiosa, sorprenent i agradable.
Amb la cervesa ja més calenta, apareix de nou la pruna negra seca i també alguna cosa de cirera molt, molt madura. També alguna lleugera nota de fusta. Al final arriba el lleuger toquet de xocolata. Valia la pena esperar que s'escalfés la cervesa!
Al final i insistint bastant, trobaríem una molt lleugera nota de dissolvent.

En boca 2:
Cos més considerable que abans. Bones olors de fruites molt madures (pruna, cirera i potser pinya). El torrat és lleugerament punyent i, a la llarga, dóna sensació d'acidesa. La glopada és bastant persistent, gens amarga, tot just a la llarga una mica seca. Aquest cop hi ha un retorn difícil d'identificar però globalment floral.

Aspecte 2:
Escuma bastant densa però poc persistent de color marró clar. Forma garlandes ben adhesives.
Cervesa de color negra amb espurnes de robí i marró.

Nas 3:
Lleugera olor de ferment fresc. A distància, es nota una mica d'herba i bastant de flor fresca (Ravenissa).
A mesura que escalfem la cervesa, anem trobant coses noves com ara, notes més evidents de xocolata i de torrat.  Hi ha una nota cítrica que pot recordar la mandarina. També trobaríem notes de fruites roges barrejades. Tot i així podem identificar la pruna negra seca i la cirera molt madura. Amb la cervesa més calenta també es pot identificar un punt discret de diacetil (mantega).
Finalment, les notes d'herba també són més presents. I per acabar, podríem citar una nota de pebre negre que només ha fet la seva aparició amb la cervesa ja ben temperada.

En boca 3:
Amb la cervesa ja "chambrée", podem trobar la nota cítrica més desenvolupada. També apareix la regalèssia. Les notes cremades venen més tard però en una mesura molt justa, més aviat modesta. No és res molest, ans al contrari.
La sensació de cos no ha augmentat amb la temperatura.
El retorn es fa clarament en xocolata amb llet.
L'acidesa només apareix molt a la llarga si guardem la cervesa molta estona en boca.

Impressions generals:
No és la primera vegada que provem aquesta cervesa. He de reconèixer que sento una certa simpatia per a aquest cru confortable i suau. És una cervesa que no presenta els aspectes aspres i durs de moltes Stouts. Val a dir que és una Stout d'avena i que això és el que la fa especialment "confortable".  Una cervesa que s'expressa tot en matisos i suavitat. Per a mi, fins i tot podria ser més cremosa i densa però és que llavors ja seria una altra cosa (per exemple una Imperial Stout).
La meva sensació general és que ens trobem davant d'un molt bon exemplar de Stout d'avena, complexa i alhora lleugera i elegant.
Trobo a més que és una cervesa homogènia i equilibrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada