02 de març 2013

Fitxes de degustació - Sam Adams Octoberfest

Sam Adams Oktoberfest
Boston Beer company
L'empresa. Samuel Adams és una marca americana de cervesa fabricada per la Boston Beer Company i els seus brouaters contractats i associats. La companyia va ser fundada el 1984 per Jim Koch, Harry M. Rubin, i Lorenzo Lamadrid a Boston, Massachusetts, EUA. La marca de Samuel Adams (sovint abreujat en Sam Adams), va ser triada en honor a Samuel Adams, un patriota americà famós pel seu paper en la Revolució Americana. Segons la tradició, Samuel Adams també va ser brouater. 

La marca "Samuel Adams" va començar amb la Samuel Adams Boston Lager. La recepta original va ser desenvolupada el 1860 a St Louis, Missouri, per Louis Koch, i es va vendre sota el nom de Louis Koch Lager fins a la prohibició i, passada aquesta, altre cop fins a principis de 1950.

A nosaltres no ens ha quedat clar si Jim Koch era el primogènit d'una sisena generació de brouaters professionals o si era descendent de la sisena generació de Louis Koch. El cas és que en 1984, Jim Koch elabora el seu primer lot de Samuel Adams Boston Lager a la seva cuina, utilitzant la recepta original de la família de Louis Koch Lager. Alhora, Koch treballava al Boston Consulting Group després de graduar-se a la Universitat de Harvard.

A Harvard, Koch havia conegut  a Harry Rubin i a Lorenzo Lamadrid. Tant Rubin com Lamadrid eren graduats de l'Escola de Negocis de Harvard.

El desembre de 1984, Koch va abandonar la seva carrera al Boston Consulting Group i juntament amb Rubin i Lamadrid, va fundar la Companyia Samuel Adams. Koch va ocupar-se de la publicitat. Rubin va assumir la funció d'administració financera i de negocis de l'empresa. Lamadrid va jugar un paper important essent un dels principals inversors en la companyia. Samuel Adams seria el primer pas per Rubin i Lamadrid, que més tard es va convertir en prominents homes de negocis en els seus camps respectius.

Poc després, es va optimitzar la recepta amb l'ajuda de Joseph Owades, un home conegut per la invenció de la cervesa "Light" en la dècada de 1970.

Pel que fa a la brouateria, cal adonar-se que cap d'aquests tres personatges es va plantejar mai la fundació d'una cerveseria com a tal. En realitat, van muntar un negoci on l'elaboració de la cervesa era subcontractada. De fet, la companyia te en l'actualitat una brouateria artesanal que exhibeix a Boston com a esquer per fer creure que és una "craft" però en realitat, la Sam Adams sempre s'ha fet en brouateries com ara la Pittsburgh Brewing Company, Stroh breweries, Blitz-Weinhard brewery (avui tancada), Hudepohl-Schoenling brewery a Cincinnatti. Aquesta darrera, la van comprar en 1997.

Al marge de la Samuel Adams Boston Lager, la marca Samuel Adams ha estat diversificant els seus productes creant una línia de més de 40 cerveses entre les quals citarem la NOBLE PILS creada en 2009 o 2010 segons les fonts.

Dades de l'empresa:
The Boston Beer Company
One Design Center, Suite 850
Boston, MA 02210
617.368.5000
Adreces web:
www.bostonbeer.com
www.samadams.com

L’estil:
Al nostre blog: Märzenbier i Oktoberfestbier , BJCP.

Ingredients:
Malts: Blend (barreja) de malts pale de dues carreres, Munich-10, Moravi, i Caramel 60
Llúpols: Tettnang Tettnanger, Hallertau Mittelfrueh
Ferment: baixa fermentació

Presentació:
Ampolla de 355cL
Data del tast: 13-01-2013
Caducitat: Juliol 2013
Color: vermell/ambre fosc: , SRM: 20 = 39,4 EBC
Alcohol: 5.5% Vol.
Amargor: 15 EBU/ IBU

Descripció:
En destapar:
Olor de mel, de caramel lleugerament torrat i de poma.

Aspecte:
Molt bonic color d’ambre, perfectament transparent. Escuma ben densa, persistent i formant garlandes.

En Nas 1:
En primer lloc, podem descriure olors d’herba i de saba. Acte seguit venen les olors de caramel, de llaminadura, de mel i de melassa.
Melassa
 No trobem cap fruita evident però creiem que podem esmentar fruites roges i alguna cosa cítrica perfumada però difícilment identificable. Podríem proposar cirera i taronges molt confitades. Sinó també apareix una nota de fusta molt discreta i un toc de pebre negre molt difusa.

En Boca 1:
Primer podríem descriure una nota de palla/herba. Acte seguit trobem galeta (integral) i finalment podem parlar de mel o, millor, de melassa.
Mel
Trobem una nota dolça fluixa però persistent. L’efervescència és la justa, un pèl feble potser. L’acidesa només apareix molt a la llarga.
El cos és mitjà tirant a discret amb una notable presència de l’alcohol.
El glop no és molt persistent i l’amargor és seca però quasi inexistent. Tot i així, aquest aspecte és el que dura més. Fins i tot creix una mica cap al final.
Cervesa molt passadora sense cap mena d’astringència ni aspror ni cap altra mena de resistència.


En Nas 2:
Amb molta escuma, podem descriure una barreja de notes d’herba fresca (sense tallar) acompanyades d’un molt lleuger perfil de ferment fresc. Insistiríem en descriure un toc de pebre, mig verd i mig negre.
www.helleas.com
 Després apareixen les olors de forneria: galeta Maria principalment. Apareixen notes de melassa i quelcom de saponària. Finalment, arriba amb força la cirera confitada amb notes de taronja, també confitada o fornejada.
www.freemages.fr
Potser podríem citar alguna cosa de codonyat.
Codonyat
En Boca 2:
De seguida podem notar olors de forneria dolça: galeta, coca de vidre, ensaïmada de cabell d’àngel. En empassar apareix un toc de palla que fa pensar en unes galetes digestives integrals amb avena molt conegudes.
www.minichef.es
Un cop la cervesa més calenta, trobem més sensació de cos tot i que ens mantenim en una forquilla de lleugeresa. Insistiria en que la cervesa és molt passadora. Molt agradable toc dolç al final amb una lleugera nota seca que persisteix bastant. Acidesa molt al final tot just perceptible.
Ara, amb la cervesa més calenta, el glop és més llarg i persisteix en aspectes de malts torrats. el retorn es fa amb tons de galeta i un fort record de codonyat.

En Nas 3:
Tinc la sensació que ja hem fet una bona descripció però no em puc resistir a fer una tercera passada per veure si trobem alguna cosa nova.
A la tercera passada doncs, el ferment es fa més present si fem prou escuma. L’herba també tot i que es manté en pla més retirat i discret.
Ensumant a distància trobem una barreja d’herba i melassa.
www.synel37.com
També podem confirmar el codonyat i quelcom de saponària. L’aspecte del malt es queda igual.

En boca 3:
Bona presència de galeta i de palla amb tocs de caramel fosc o de sucre candi. Molt aviat apareixen la taronja i la cirera confitada.
www.la-recette-de-cuisine.com
Tot el demés segueix com abans.

Impressions generals:
Un molt bon exemplar, fi, elegant i prou complex de les cerveses d’Octubre amb un perfil del malt especialment interessant que no obsta una perfecta bevibilitat. Un cru agradable i que passa molt bé la set.
En recomano el seu gaudi amb una cançó de Willie Dixon (I’m the blues).


Altres apreciacions:
http://alcoholandaphorisms.wordpress.com/2012/11/02/tasting-notes-boston-beer-company-samuel-adams-oktoberfest/
http://www.newhampshire.com/article/20120822/NEWHAMPSHIRE0705/708229906/0/aggregation
http://www.theperfectlyhappyman.com/sam-adams-octoberfest/
http://www.ratebeer.com/beer/samuel-adams-octoberfest/167/
http://beeradvocate.com/beer/profile/35/102
http://beer.about.com/od/beerandbreweryreviews/fr/SamAdamsOFest.htm


1 comentari:

  1. Nice post. I learn something totally new and
    challenging on sites I stumbleupon everyday.
    It's always exciting to read articles from other writers and use a little something from other sites.



    my page; tv en directo

    ResponElimina