05 de juny 2013

Fitxes de degustació - ORVAL - Tast col·lectiu

Orval Tast col·lectiu

Orval

Això és el resum de dos tastos col·lectius que s'han fet un al local de Lo Gambusí a Tortosa i a la botiga de 2D2Despuma a Barcelona. És la llista exhaustiva del que han suggerit una vintena de persones.

Val a dir que aquestes persones estaven avisades de dos fets importants.
  1. Que tot el que diguessin havia de ser dit "honestament". No es tractava de dir qualsevol cosa. Es tractava de descriure el que es sentia. Essent així, tot el que es deia era "real".
  2. Tots sabíem que no estàvem descrivint la cervesa sinó les sensacions i els records que ens produïa. Per tant, ningú tenia la raó ni ningú, complint amb la primera condició, errava. Simplement podíem o no coincidir. Cal recordar que cadascú te una "biblioteca" d'aromes i olors diferent. Per tant, la discrepància no és real i es poden trobar bons punts d'enteniment. 
Poden trobarer més informació sobre la Orval al blog, a la taula de matèries de la introducció a les cerveses d'abadia.

Degustació.

Les Orval que es van obrir deuen ser totes de la mateixa partida i són joves. No disposem de les referències.
Me'n adono ara que no hem fet cap descripció visual... mal cap!

En nas

Perfil lleugerament àcid a l'olfacte. Sinó, trobem pebre negre, mel i olors de gominola o núvol de sucre. Altrament, es descriuen olors de romaní i de sàlvia acompanyades de tocs de resina.
Sàlvia

També s'han pogut detectar olors de grosella verda (o agrella), albercoc, poma, pa de barra i alguna cosa de coriandre.
Agrella

En els dos tastos, el perfil del malt ha quedat una mica ocultat per la fredor dels exemplars.

Boca

En boca, hem pogut descriure una efervescència fina, lleugerament picant. Sinó apareix altre cop una barreja d'herbes aromàtiques entre les quals cal esmentar la sàlvia i tocs balsàmics de resina.
L'amargor és llarga i s'acompanya de notes d'herba.
El final és més aviat sec.

Amb la cervesa més calenta, podem identificar millor el perfil del malt amb aromes de pansa, mel i caramel.
El tast en general és força llarg. El cos és entre mitjà a fort.
Panses

L'efervescència no fa la unanimitat: la percepció és molt variada. Crec que és perquè la cervesa és fresca i força efervescent, però alhora aquesta efervescència és fina.
Al final, es detecta una sensació com de bicarbonat, un pèl salada.
DMS no, Diacetil no. Astringència, no, i aspror tampoc.

Impressions generals.

En un dels cursos, la opinió ha quedat bastant repartida i s'ha confirmat el que solc dir: la Orval només te amics o enemics. Entremig no hi ha res o poca cosa. És una cervesa que no deixa indiferent.
A l'altre curs en canvi, la Orval s'ha emportat una majoria insòlita d'amics. Diria que tots.
Val a dir que, al meu coneixement, la Orval és l'única que aporta notes àcides que, en cas d'exemplars joves, pot ser bastant notable. Això, amb una amargor que evoluciona cap a bastant forta, pot generar algun rebuig entre gent poc habituada a cerveses "especials".
Ambtot, la cervesa ha tingut una bona rebuda. Ha resultat bastant passadora i s'ha considerat bastant homogènia tot i no ser especialment equilibrada. En definitiva, una composició complexa i especialment interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada