18 de nov. 2014

Notes de degustació - SCHNITZER BRÄU - HIRSE BIER

SCHNITZER BRÄU - HIRSE BIER

Schnitzer Hirsebier
Cervesa possiblement de baixa fermentació, elaborada amb malt de mill i farina de pèsol. Cal esmentar que es tracta d'una cervesa amb la certificació BIO i lliure de gluten.
Schnitzer Bräu s'elabora a Offenburg a Baden a la Selva Negra. Offenburg es troba al sud-oest d'Alemanya, a la frontera francesa, a prop d'Estrasburg.
Schnitzer Bräu és lliure de gluten. Es fan servir matèries primeres només naturalment lliures de gluten. Aquesta empresa només fa aquest producte de manera que no pot ser "contaminat" per matèries que contenen gluten.

Contacte:

Schnitzerbräu GMbH & Co KG
Marlenerstr,9
D-77656 Offenburg
Tel: 49 (781) 5047 555
Fax: 49 (718) 5047 509
EMail: info@schnitzerbraeu.de

Ingredients:

Com dèiem, aquesta "beguda alcohòlica" és feta amb malt de mill i farina de pèsol. Ens imaginem que aquests ingredients, segons la llei, no li permet anunciar-se com a "cervesa" tot i que en te l'aspecte.
El mill és un cereal amb alts continguts de proteïnes de manera que ens avisen que pot ser tèrbola, La versió que hem tastat no ho és gens. Com a additiu, ens anuncien àcid ascòrbic que molt probablement s'afegeix com a anti-oxidant.

Descripció:


En destapar:

Olors d'herba i de pa fresc (baguette). Lleugera nota cítrica.

Aspecte:

Escuma blanca bastant densa, mitjanament persistent i formant bones garlandes.
Cervesa de color groc clar, perfectament transparent.

Nas 1

Olors cítriques d'entrada. Diríem que el perfil del malt és bastant dominant tot i que ens movem en unes intensitats generals bastant rebaixades. aporta aromes de gra, de palla fresca (sense que això darrer introdueixi cap defecte).
Es produeix una nota dolça, una mica "buida" i que recorda la galeta.
Es nota ferment fresc, molt poc.
El llúpol és molt discret. Principalment descriuríem una nota d'herba fresca (o de te verd), alguna cosa floral, un punt de resina.
Molt amagat, podríem acabar assenyalant una nota de pebre negre.

Boca 1

Efervescència justeta, molt moderada, un pèl picant.
La nota dolça reapareix i es barreja amb l'amargor que és fluixa, tirant a seca i un no-res punyent. S'ha intentat un equilibri de baixa intensitat entre aquestes forces sensorials, entre la dolçor, la sequedat, l'acidesa (gens menyspreable) i l'efervescència. Una sàbia mixtura que surt mitjanament bé. Resulta en una mena de Radler rebaixat...
La cervesa resulta molt fàcil de beure, no presenta defectes dignes de ser esmentats i passa molt bé la set.
El cos és especialment lleuger.
Es nota una certa acidesa, cítrica, potser, que s'intensifica a la llarga.
Al final apareix com un aspecte "buit".
La combinació que esmentàvem, entre l'acidesa, la dolçor, la sequedat i l'efervescència, no acaba de convèncer. Tal vegada es fa a un nivell molt baix. 


Nas 2

Amb molta escuma, es nota molt de H2S i bastant de DMS. Passada l'escuma, aquests aspectes desapareixen.
A la llarga apareix herba fresca i el pa també fresc.
L'acidesa es pot apreciar en nas, com d'agrella i més lluny, llimona verda.
Amb el temps, podem notar el perfil de malt, amb aspectes de pa de baguette molt fresc, de gra i de farina.
Es pot trobar una lleugera nota de terra o, buscant molt, cendra (?).
El perfil del malt es manifesta amb una nota dolça que va creixent. Aquesta nota pot fer pensar en mel o, potser, en pa de pessic.

Boca 2

Efervescència fluixa, picant però fina i alegre. L'efervescència i l'acidesa refresquen bé la cervesa i arriben a constituir una combinació prou acceptable i reeixida.
Important toc d'herba, una mica buit, com d'hexanal, i quelcom de dissolvent dolç com ara l'acetat d'etil.
El cos és entre fluix i mitjà mentre que l'acidesa és notable.
La nota dolça va en augment però no es dóna res de fruitat.
La cervesa resulta molt fàcil de beure i passa molt bé la set.
El conjunt és una mica persistent en els seus aspectes secs i dolços.


Impressions generals:

Una cervesa que de tant fina es queda en fluixa, bastant equilibrada. S'estableix una interessant combinació entre l'efervescència, l'acidesa, la sequedat i els aspectes dolços.
Aquesta cervesa posa en evidència les aportacions del mill que detallem més avall.
Un producte professional, ben acabat però poc interessant.

Nota:

El mill conté molts àcids grassos i el seu ús en broueria implica una gran vigilància per evitar que aquests àcids s'oxidin.
Bàsicament, les olors que es poden esperar d'una cervesa de mill són les de gra, de terra, de nous, de fruites verdes (gens madures) i alguna cosa especiada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada