9 de set. 2015

Fitxes de degustació - Barret Cerveses - KABUTO

Barret Cerveses

KABUTO

Estil: després de mirar-ho bé, crec que ens trobem davant d'una English Barleywine (19C)
Veieu al BJCP o al nostre blog.

«Forts, intensos i complexos sabors de malt a diversos nivells que van des de pa i pa de pessic a través de nou, passant per pa torrat profund, caramel fosc, caramel, i/o melassa. Moderada a alta dolçor de malt al paladar, encara que l'acabat pot ser moderadament dolç a moderadament sec (depenent de l'envelliment). Alguns sabors oxidatius o vinosos poden estar presents, i sabors sovint complexes d'alcohol haurien de ser evidents. Els sabors d'alcohol no han de ser durs ni escalfants ni comportar cap perfil de dissolvent. Moderadament a bastant afruitat, sovint amb caràcter de fruits secs. L'amargor del llúpol pot variar de just suficient per mantenir l'equilibri fins a una presència ferma. Per tant, l'equilibri varia del malt a quelcom amarg. Aromes de llúpol (generalment anglès) de fluixos a moderadament alts. Diacetil entre poc i res»

El projecte

L'Hort de Barret és un de tants productors que no tenen fàbrica pròpia i que solen doncs produir les seves receptes en instal·lacions alienes. Pel que he pogut llegir, el projecte arrenca des de la elaboració casolana. També ens ha semblat observar que el "centre" de l'activitat es situa a Granollers. Però no sabem res més. 
Més info.

Contacte:  

Fermí Cueva
Barret Cerveses
Tel. 667 091 817
Cerveser membre de la Global Association of Craft Beer Brewers.http://www.craftbeerbrewers.org/

La cervesa:

Descripció:

Dades tècniques:

Alcohol: 11%Vol
Envellida un any i reactivada amb 5% de Kabuto fresca.         
Conté mel del Montseny
RGS: 30 01 2204/B
Lot: 14 129
Envasat: 03-07-2015

En destapar

Fortes aromes de llúpol, especialment herba i notes cítriques. També cafè i caramels.

Aspecte

Escuma de color blanc trencat, no gaire densa i mitjanament persistent.
Cervesa de color marró/robí una mica tèrbola.

Nas 1

Es barregen de forma bastant equilibrada les notes del barril, el fons de malt i els aspectes més frescs del llúpol.
Els aspectes de barril s'expressen en forma de fusta, una mica de suro i quelcom de vainilla. També apareix un toc terrós que sembla pertànyer també a aquest perfil tot i que també podria ser una expressió d'algun llúpol anglès.
Les notes de malt es barregen amb les de la fermentació i aporten pansa, nou i caramels diversos, alhora que trobem fruitats com cirera confitada, taronja i potser ribes roges.
La presència de l'alcohol és més que notable i fins i tot molesta per discernir altres aspectes com ara el malt que a la llarga aconsegueix expressar-se en forma de crosta de pa. No trobem dissolvent ni cap nota especiada. Tal vegada buscant molt podríem assenyalar canyella.
Cal assenyalar una nota d'oxidació en forma de cartró/pols. És poca cosa.
Al final apareix una lleugera característica balsàmica que ve a refrescar oportunament la tendència tremendament càlida del conjunt.

Boca 1


El cos és especialment contundent, rodó i presenta una notable viscositat.
L'efervescència és testimonial però dóna la sensació que es troba en la seva justa mesura.
Apareixen olors herbals de saba i d'herba fresca.
L'amargor, en aquest estadi de la degustació és pràcticament nul·la.
Els fruitats es manifesten tímids: taronja, pansa, cirera confitada i potser figa. També parlaria de nou però pot ser una suggestió meva.
Al marge d'això trobem caramels en diverses consideracions de torrefacció, molt presents. Diria que fins i tot intervenen fortament en la sensació de cos. També podem descriure mel.
La sensació d'alcohol és molt forta, potser excessiva: dificulta la percepció d'altres característiques. Aquest perfil podria incloure notes de dissolvent però no hi arriba, estem just al límit superior d'intensitat d'aquesta sensació.
Cal assenyalar una lleu nota de cafè que, amb els caramels i l'alcohol recorden fortament el rom cremat.
Cal tornar a parlar d'amargor perquè ha anat prenent intensitat fins a ocupar pràcticament tot l'espai sensorial del final del tast. La seva principal característica és refrescant però també inclou sequedat i algun aspecte lleugerament metàl·lic. Com deia, l'amargor, en el seu aspecte refrescant es manifesta fortament sobre tot després d'empassar la cervesa. Val a dir que s'allarga moltíssim, fins al retorn i més enllà. L'esmentat retorn es fa en amargor i notes de caramel.

Nas 2

En aquesta passada podem descriure múltiples i indestriables aspectes de fruites del bosc en forma de melmelades i amb el seu lleuger toc àcid. També hem d'assenyalar la taronja que es manifesta una mica més tard.
La massa sensorial de caramels és abassegadora i dominant. Els perfils de caramels són bastant variats i cap d'ells arriba a donar cap nota cremada. Tot ben torrat, això sí.
Record de pastisseria amb alcohol (borratxo, baba al rom).
També es poden descriure notes de fusta, quelcom de terra i un toc florit. La fusta es combina amb vainilla i dàtil.
Hem d'assenyalar un lleuger aspecte d'oxidació (paper/cartró).
L'alcohol és gairebé exageradament present. Combinat amb els caramels, condueix a pensar en rom.
En rerefons, trobem un perfil general, com en teló de fons, de dolçor.

Boca 2

Cos especialment fort, dens i viscós. Forta dolçor que no arriba a embafadora tot i que s'hi acosta perillosament.
L'efervescència és molt moderada, fina i en justa mesura. Ajuda eficaçment a la bevibilitat del conjunt.
Aromes de caramels diversos, un punt de cafè i notes de xocolata amb llet.
Les fruites es repeteixen: taronja i pansa. S'hi afegeix la pera amb vi al forn.
L'alcohol és especialment notable. No trobem dissolvent ni cap astringència.
L'amargor, al principi, no és molt expressiva i resulta refrescant.
Acidesa de llimona i taronja a la llarga. Fluixa.
Sensació de "borratxo" o de qualsevol pastisseria amb rom.
La cervesa en general és molt llarga i fins i tot presenta un retorn dolç i herbós.

Impressions generals.

Un barley wine amb forta presència d'alcohol, dens i de complexitat mitjana.
El conjunt és llarg i, essent un pèl embafador, es resisteix una mica a l'entrada però és fàcil de pair. No es pot dir que passi la set, però tampoc dóna la sensació que aquesta sigui la seva finalitat sensorial.
Sorprenentment, en una cervesa superlativa com aquesta, els perfils queden bastant equilibrats (exceptuant l'alcohol). La composició general queda bastant compacta.
Tal vegada una atenuació més efectiva ens hagués tret una bona part de la sensació embafadora que al final fa la repetició un xic pesada.
El toc de florit hauria de ser considerat com una lleugera falta. Igualment la nota oxidada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada