29 de febrer 2012

Fitxes de degustació Guineu SITGES

Ca l'Arenys Guineu SITGES


La cerveseria (Brouateria).

L’empresa pròpiament dita és Ca l’Arenys S.L. i es troba a Valls de Torroella, Municipi de Navàs a la comarca del Bages (entre Puig-reig i Balsareny).

Contacte:

Ca l’Arenys, SL.
Passatge del Riu, 12
08269 – Valls de Torroella (Barcelona)
Email: info@calarenys.com
Tel. (0034) 93 868 29 74
Fax (0034) 93 868 29 75

WEB: http://www.calarenys.cat

La filosofia general de l’empresa és la recuperació de la producció artesanal i propera de cervesa en contraposició amb la industrialització intensiva de les grans cerveseries. Es tracta de primar la qualitat sobre la quantitat i d’oferir una varietat en els productes que les grans cerveseres no poden plantejar-se.

El nom de la cervesa:

(Del seu web): Sitges és un poble marítim situat en la comarca del Garraf, al sud de Barcelona. El nom de Sitges ve de "sitja" de procedència preromana que vol dir "clot fondo, dipòsit de gra". Ara utilitzem les càmeres frigorífiques, però en èpoques llunyanes s’utilitzaven les sitges, que eren un recipient excavat a terra, d’aproximadament un metre i mig de diàmetre i dos de profunditat, que s'utilitzava antigament per emmagatzemar blat, ordi i civada. Els cereals es guardaven sota terra per mantenir les condicions de frescor i humitat que es necessitaven per a poder conservar-los. És per això que hem volgut posar aquest nom a una de les nostres cerveses.

La cervesa:

Fitxa tècnica:

Ingredients: Malts Pils i blat. (malt cru? o maltejat?)

2 varietats de llúpol, però no sabem quines. (possiblement varietats americanes com Williamette o Ahtanum).

Correcció: es tracta de Centnnial i Mont Hood. Només l'he encertat en que són americans!

Fermentació: Alta.

Estil: American Wheat Beer (BJCP: 6D.)

Nota sobre l'estil:

En substància, es preveu que es noti moderadament o poc el caràcter del blat, que s’accepta una mica de dolçor i que hi ha entre poc i gens d’èsters (fruites). No hi ha d’haver ni plàtan ni clau d’espècia. Aromes de llúpol entre baixes i moderades, tot i que pot ser especiada i/o cítrica i també alguna cosa floral.

Presentació: Ampolla de 33cl. Nº 1004, lot 188, caducitat, 15/06/2013.

Alcohol: 5,2% vol.

Data de tast: 28/02/2012.

Descripció:

En destapar, se’ns fan immediatament evidents aromes de llimona i de poma. No es nota res del malt, de moment.

Aspecte:

Lleugerament tèrbola. Color daurat fort amb un punt de carabassa. Escuma fina, densa i molt persistent, amb garlandes.

Aromes 1: (nas)

El perfil de llúpol és dominant i ens ofereix olors d’heura i d’herba tallada. Altrament també apareix la poma. El perfil del malt queda bastant ocultat darrera les olors vegetals del llúpol. Però amb una mica d’esforç, es pot trobar pa blanc fresc, més aviat la molla del pa, i farina.

El llúpol també tragina llimona, tocs florals (Ravenissa o Gerani) i altre cop, heura. No apareixen ni el plàtan ni el clau d’espècia.

Olors 1: (en boca)

Amargor molt moderada. Però el llúpol domina tot el panorama amb herba i heura. Un toquet de saponària i, molt a la llarga, alguna cosa afruitada d’albercoc. També cal reconèixer un punt de salat segurament degut al blat.

No es nota cap astringència i l’acidesa típica del blat és ben discreta. DMS no i Diacetil, tampoc.

Totes les característiques gustatives consignades són de poca duració. I el retorn d’amargor és igualment tènue i sense olors notables que l’acompanyin.

Aromes 2: (nas)

Altre cop podem percebre amb facilitat l’heura i l’herba. Airejant el cru podem distingir alguna cosa de ferment fresc. Apareixen també la poma, el cítric i l’albercoc.

Amb la cervesa més escalfada, el perfil del malt, amb molla de pa i farina, es fa més evident.

Olors 2: (boca)

Forta entrada floral de Gerani o Ravenissa potser també pot recordar la flor d’ametller (ara que estan tots en flors, és fàcil olorar-los).

El cos també guanya presència amb l’escalfor (relativa). Mantenint la cervesa en boca força estona, les fruites prenen més relleu, poma i albercoc. El pa també prèn acuitat.

Altre cop, el fet de mantenir la cervesa un bon moment en boca ens permet distingir millor un perfil lleugerament àcid que podríem associar a alguna fruita poc madura, especialment raïm o grosella, però molt poc.

Tastos ulteriors no ofereixen res de nou.

Consideracions generals i apreciacions personals:

Podem dir que el mestre brouater s'ha ajustat a les exigències de l’estil. Ha creat una cervesa molt decantada cap al perfil del llúpol però donant relleu a l’aspecte aromàtic i mitigant la vessant amarga. El component del malt actua més com a suport o tela de fons i no adquireix en cap moment el paper protagonista. Sento molta curiositat per conèixer quines varietats de llúpol s’han fet servir.

En definitiva una cervesa bastant elegant i fina que caldria acompanyar amb menges que no la tapessin ni li fessin massa ombra. Algun formatge tendre i fresc o semi-curat, adobat o no amb oli, no massa fort. També podria veure’s ben envoltada d’un bou Wellington o d’alguna pastisseria salda. Finalment, també podria crear una interessant associació amb marisc al vapor, sense salses massa potents. Musclos al vapor...

Per altra banda, jo no recomano en absolut de beure aquesta cervesa massa freda si se li vol trobar tot el que duu. No se li fa cap favor servint-la per sota de 10ºC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada