25 de març 2012

Fitxes de tast - Ca l'Arenys - Guineu - Montserrat

Ca l'Arenys
Guineu
MONTSERRAT

La cerveseria (Brouateria).
L’empresa pròpiament dita és Ca l’Arenys S.L. i es troba a Valls de Torroella, Municipi de Navàs a la comarca del Bages (entre Puig-reig i Balsareny).

Contacte:
Ca l’Arenys, SL.
Passatge del Riu, 12
08269 – Valls de Torroella (Barcelona)
Email: info@calarenys.com
Tel. (0034) 93 868 29 74
Fax (0034) 93 868 29 75
WEB: http://www.calarenys.cat
La filosofia general de l’empresa és la recuperació de la producció artesanal i propera de cervesa en contraposició amb la industrialització intensiva de les grans cerveseries. Es tracta de primar la qualitat sobre la quantitat i d’oferir una varietat en els productes que les grans cerveseres no poden plantejar-se.

El nom: (de la seva pàgina web)
La muntanya de Montserrat, està situada a la dreta del riu Llobregat i la formen diferents cims, dels quals el Sant Jeroni, amb 1.236m, n’és el més alt. A més de ser coneguda per la seva inquietant forma, Montserrat també es coneix pel seu monestir, que mil·lers de visitants s’hi acosten cada any per veure el temple.
Aquesta cervesa és negra, talment com la Moreneta, una de les poques verges negres que existeixen.

Estil: American Stout.
Segons el BJCP, una American Stout ha de presentar aromes de torrats entre moderats a forts amb tocs de cafè i/o de xocolata negra. També han de ser presents (entre poc i res) aromes de carbó de fusta. Aroma de llúpol entre mitjà i gairebé res, sovint amb un toc cítric o resinós degut als llúpols americans. Èsters opcionals però fins a mitjana intensitat. També es poden notar notes derivades del contingut alcohòlic però és opcional. No hi ha d’haver diacetil.

Tipus fermentació: alta
Presentació: ampolla de 0,33 L
Alcohol: 6,7% vol
Amargor: 78 IBU
Ampolla 215; lot nº178
Caducitat 10/10/2013

Ingredients:
Malts Pale, Munic, Caramel i Xocolata. Llúpols: Centennial.

Descripció:
En destapar, se’ns fa molt present el pa torrat, gairebé cremat, herba tallada i caramel.

Aspecte:
Escuma marró més aviat densa, persistent i amb garlandes, de color marró-robí fosc. No es pot distingir la transparència.
Una cervesa “moreneta”...

Aromes 1 (nas)
Ens assalten de cop aromes de torrats i cremats. Tot seguit distingim xocolata i caramel. Es pot notar un lleuger toc d’herba però discret i poc definible. Amb el temps, podem notar millor el perfil del llúpol tot i que encara sense poder definir amb exactitud. Curiosament, tot i la seva feblesa, el llúpol arriba a compensar molt agradablement les fortes aromes torrades i cremades del principi.
Bàsicament però, la sensació és de xocolata molt torrada.

En boca 1
El primer que notem és el llúpol en forma d’herba tallada. Acte seguit tornen a dominar les olors de caramel i xocolata en companyia d’un notable toc cremat. Al principi notàvem amb més acuitat el perfil del llúpol mentre que al final s’imposa el del malt. Interessant lliscada entre pols... També apareix alguna cosa licorosa essent aquesta la que persisteix més al final.
El retorn es constitueix gairebé exclusivament de l’amargor dels perfils cremats, amb un lleuger toc herbós sense definir. El retorn amarg també és prou persistent.
Al tacte, el cru dóna sensacions de cremositat i l’efervescència, com ja ens té acostumats aquest productor, és la justa, ni massa ni massa poc, un pèl per sota del que estem habituats en les nostres latituds.

Aromes 2
Aquest cop, primer apareix el caramel i després el llúpol (al revés de la primera experiència). Podríem dir que aquest cop, el llúpol es manifesta en forma d’olors de gerani o de rosa. També sorprèn un toc de pera. Altrament podem distingir tocs de fruites roges, especialment cirera i maduixa. Insistiria en el Gerani si se’m permet.

En boca 2
Notables flaires de xocolata negra amarga. Com dèiem, podem insistir en la justa proporció d’efervescència (ni massa, ni massa poc, ans al contrari...). Fruites diverses com ara pansa i cirera. La xocolata segueix dominant el panorama.
Molt a la llarga (un cervesa d’aquest calibre ha de romandre en boca almenys tres minuts!) l’amargor perd consistència i deixa lloc als perfils fruitats i dolços. Cal dir que segueixen dominant els cremats però sense ofegar els altres perfils.
El cos és notablement consistent. Podem parlar d’una cervesa “corpulent”.
El retorn, aquest cop, és gairebé exclusiu dels cremats.

Aromes 3 (nas)
En una tercera passada apareix una mica de ferment fresc però la resta no presenta cap novetat que puguem distingir.

En boca 3
No se’m apareix cap novetat. Només puc destacar el notable cos i, a la llarga, un agradable toc de pastisseria.

Impressions generals, sensacions personals i recomanacions gastronòmiques:
Recomanaria una degustació lenta d’aquesta cervesa, amb llargues glopades que farem durar força. La temperatura no ha de ser gaire baixa. Si fos el cas, només trobaríem els aspectes cremats. És de saludar com s’ha aconseguit un notable sensació d’equilibri en una cervesa dominada pels malts foscos. És contradictori, ja ho sé, però ho noto així.

Al capdavall doncs, una cervesa molt interessant, amb una rica i bonica paleta de gustos però molt subjectivament, amb un lleuger excés de tocs cremats. Tot i així, es tracta d’una obra molt encertada (en consonància amb l’estil desitjat), agradable i notablement consistent.

Jo provaria combinacions en dues vessants:
-Guisats poderosos (sense all) amb bolets o una cosa alhora fina i forta com el peix a l’empordanesa que feien a cal Sènio de Tossa de Mar (crec que amb molta nyora).
-Altrament podem imaginar combinacions amb postres consistents com ara un Sacher o algun pastís dolç de formatge fresc.

1 comentari:

  1. el llupol es de la varietat centennial, per totes les adicions. gracies per la feina que fas.
    guzman.

    ResponElimina