24 de maig 2012

Fitxes de degustació HERSLEV PILSNER

HERSLEV PILSNER




La brouateria:
Adreça:
Herslev Cerveseria
Kattingevej 16
Herslev
4000 Roskilde
Dinamarca

Telèfon: +45 46 40 18 07
Correu electrònic: post@herslevbryghus.dk
Web:
http://www.herslevbryghus.dk/

Una brouateria danesa que es troba en una de les illes que hi ha entre Dinamarca i Suècia (de fet la darrera, aquella on hi ha la capital Kobenhavn-m’agrada respectar les grafies i els noms).

La filosofia general és la de les brouateries artesanals però diríem que han fet un pas més en la mesura que disposen de terres en les que planten els seus cereals. No sé si els maltegen ells mateixos, però podem suposar que sí.

Altrament, també és important notar el treball enorme de varietat que fan. No he comptat menys de 27 crus diferents, i el que tinc entre mans no hi figura! Alguns d’ells són “bio”.

Evidentment, no tinc ni idea de danès i cal que tradueixi les coses amb el Google. Per tant no cal avisar que ens hem assabentat d’alguna cosa però que ens queden moltes coses en la obscuritat de la ignorància.

La cervesa:
HERSLEV PILSNER.
Presentació: ampolla de ½ litre.
Caducitat: 02/12/2011
Partida: 448
Alcohol: 5,5%V.
Amargor 40EBU
D.I. 12,75ºPlato
Temperatura de tast: 12ºC
Data: 12/04/2012

Ingredients possibles.
Ni idea. Possiblement malts Pils o Lager i Llúpols Zatec. Però no en sé res de res.

No està pasteuritzada ni filtrada.

Descripció:

En destapar:
Agradables olors de pasta de pa, de mel i un toc d’herba.




Aspecte:
De color groc molt clar, lleugerament tèrbola. Molt bon cap d’escuma de color blanc, persistent i formant garlandes. Bombolles de totes mides.

En nas 1:
Forta olor de llúpol, bàsicament herba i floral. Algun toc de grosella verda, cítric i també alguna cosa de fruita però sense identificar (potser més endavant).
A la llarga, el perfil del malt apareix entre el tons del llúpol, i comporta olors de pa, “baguette” fresca tot just sortida del forn, amb un toc amable de mel.

Molt al final i de forma subreptícia, una curiosa nota de carxofa.

En boca 1:
Al principi, l’amargor no és tan intensa com els grau EBU ho podien fer pensar. De moment és més aviat seca tot i que conté un punt metàl·lic apreciable i que va en augment. El cos és notablement rodó.
Amb el temps, l’amargor, en la seva vessant seca acaba dominant i fins i tot, molestant una mica.
Retorn cítric i sec.
A baixes temperatures (8ºC), cal forçar una mica per tal d’aconseguir alguna apreciació del perfil del malt: una mica de pa fresc, principalment la molla.
Nas 2:
En una segona passada trobem una nota fugissera de DMS que desapareix de seguida. Al nas, el perfil del malt es revela millor i ens aporta com abans notes de pa fresc ben torradet (i cruixent) i quelcom de galeta però sense el component dolç. Tal vegada una mica de mel.
Apareix també una curiosa nota que recorda la mostassa i al mateix temps apareix una flaira floral semblant a la del gerani.
Grans i salsa de mostassa.
Però cal repetir que ara, al nas, domina el malt.

En boca 2:
De bones a primeres trobem altre cop el “llampec” de DMS. També es pot notar una mica millor el malt. Aquest cop sí que es pot notar un toc dolç acompanyant efluvis de pasta de pa i de galeta Maria. I aquest cop, l’amargor no és tant present. Tot just una certa sequedat amb un final metàl·lic. Molt a la llarga, també podem notar una nota àcida que, per altra banda, va augmentant amb el temps. No trobem cap astringència.

Potser també a la llarga notem mel.
El retorn es manifesta en forma d’amargor metàl·lica i de pasta de pa. Molt al final d’aquest retorn, apareix un perfil de galeta i de palla (veieu la Weissenoher) molt agradable.

Nas 3:
Amb escuma, com sempre, es pot notar bé la olor de ferment en forma d’olors marítimes. Després trobem una judiciosa barreja de malts i llúpols: pa fresc de pagès i herba tallada amb records de camp d’alfals. Amb el temps podem tornar a percebre olor de galeta i potser alguna cosa de pebre negre.


En boca 3:
Cal dir que la cervesa es troba en perfecte estat malgrat que l’estem degustant quatre mesos després de la seva data oficial de caducitat!
Altrament, en boca doncs trobem de nou una nota dolça que es fa fonedissa amb rapidesa. Acte seguit notem forneria: galeta, pa fresc i potser pa de pessic.

L’amargor ja no domina tant. Al final, mantenint la cervesa força estona en boca, es pot notar acidesa cítrica (però insistint molt). Com en les altres passades, l’amargor, al principi seca es resol al menys en part en metàl·lica.
El retorn és d’amargor, mig i mig.
Si forcem altre cop, podem tornar a distingir bastant clarament la grosella verda.


Impressió general:
Un molt bon representant de l’estil Pils, molt ben fet i amb evidències de molts bons materials. Només em sobra un part de l’amargor que al final es fa una mica massa present i pesada.

Suggerències gastronòmiques:
Ara mateix no estic massa inspirat, però trobo que un pa de pessic, o millor un brioix podrien casar força bé amb aquesta Pils.


Sinó una truita de carxofa podria convenir, un pastís de truites.
Altrament, un bon tros de formatge semi aniria de perles.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada