Saint Peter's India Pale Ale
L'estil:
Al nostre blog.
India Pale Ale:
Fines, poc dolces i molt llupolitzades, venudes en
ampolles perquè van tenir el seu moment de glòria quan les exportaven per
abeurar els soldats britànics a les colònies índies. Aquestes cerveses
s’haguessin fet malbé si les haguessin fet viatjar un cop acabades. En efecte,
sortien d’un lloc temperat a fred, passaven per l’Equador, llavors contornaven
el cap de bona Esperança, fred, travessaven l’Oceà Índic per arribar a l’Índia.
Per que la cervesa suportés el viatge, era convenient que fermentés durant el viatge.
De manera que la feien més densa i més forta de llúpol amargant. Fermentava
doncs durant el viatge i quan arribava constituïa una delícia que els prohoms
degustaven tal qual, mentre que el menut poble la degustava tallada amb aigua.
Les que hom pot prendre ara són rèpliques bastant rebaixades i condicionades en
ampolla.
Això de l'aigualiment de la cervesa és una afirmació que
l'historiador de la cervesa Martyn
Cornell rebutja
frontalment.
La
brouateria:
Va ser
fundada en 1996 a l'adreça indicada en un barri amb moltes cases de la ruralia
antiga a South Elham prop de Bungary.
El lloc és
especialment adient atès que la qualitat de les aigua del pou propi és ideal.
També permet l'abastiment d'ordis locals i llúpols de Kent per a l'elaboració
de receptes tradicionals angleses.
Es
produeixen doncs "ales" tradicionals angleses i també, una bona
varietat d'estils menys comuns, de temporada o aromatitzats com se'n feien en
el segle XIX.
Segons el
seu web, a St Peters, tenen com a objectiu mantenir antigues pràctiques de
brouat tot intentant mantenir l'interès de les produccions noves. Volen
"introduir cerveses angleses delicioses, d'alta qualitat, interessants en
el mercat mundial".
Les ampolles
de 500ml són la còpia d'una ampolla que data de ca. 1770 de Gibbstown, prop de
Philadelphia. Va ser produïda per a Thomas Gerrard que tenia un hotel sobre el
riu Delaware.
Adreces:
St. Peter’s Brewery Co. Ltd., St. Peter’s Hall,
St. Peter South Elmham, Bungay, Suffolk NR35 1NQ
+44 (0) 1986 782322
St. Peter South Elmham, Bungay, Suffolk NR35 1NQ
+44 (0) 1986 782322
Email: beers@stpetersbrewery.co.uk
La cervesa:
No tinc
indicacions d'ingredients però podem imaginar que conté Malt Pale anglès, i
alguns malts Crystal. També podem imaginar que els llúpols són més o menys
anglesos com ara Fuggle i diverses varietats de Golding. Potser alguna
varietat "nova" com ara Williamette o alguna cosa així.
Alcohol:
5,5%Vol.
Presentació:
ampolla de 500mL.
Temperatura
de tast: 8ºC i amunt.
Data del
tast: 31-08-2012
Caducitat:?
Descripció:
En destapar:
Principalment
caramel i una mica d'herba. Domina el malt.
Aspecte:
Cervesa de
color ambre fosc, un pèl marró i perfectament transparent. Escuma mitjanament
persistent i formant garlandes.
En nas 1:
Primer de
tot, apareix una forta olor de llúpols en forma de pebrot verd i tall d'herba
que desapareixen ràpidament. Acte seguit ens venen olors de caramel i de mel
així com de pastisseria amb caramel. Un altre participant al tast (Maria) descriu notes
de pasta recent feta, de pa o de galetes però no fornejades. Alguna cosa de
toffee o de donut!
En fruites
podem citar la pera, la poma molt madura i un toc de meló.
Poma al forn |
En Boca 1:
Amargor
notable, un pèl dura però bastant neta i seca. Aquesta amargor emmascara altres
coses que es podrien manifestar. El cos és mitjà. També trobem notes aspres i
picants (molt poc). El cru és desalterant i molt passador.
L'amargor
seca persisteix bastant. Molt al final apareix el caramel. La mateixa
participant d'abans, concretament la meva filla de 25 anys, posteriorment, en
el primer tast en boca descobriria olors de cirera i de gerds confitats o en
melmelada.
Cireres confitades |
També ha trobat la cervesa amarga però de forma evolutiva: primer
molt, després desapareix gairebé completament i, finalment reapareix abans del
retorn.
En nas 2:
Olors de
caramel altre cop, de ferment amb un puntet sofrat. Clarament, pastisseria com
ara ensaïmada amb cabell d'àngel (de la Mistral a la ronda Sant Antoni).
Tocs
herbacis amb menció especial de pebrot verd o de tall de planta grassa. Al
final podem trobar mel i un no-res d'herba sabonera.
En boca 2:
Aquesta
cervesa guanya moltíssim en temperatures més temperades: Es nota un cos més ple
i es troben millor les notes de pastisseria, els tocs de caramel i de mel. No
es troba res d'astringència i l'amargor es manté en una intensitat molt millor
compensable: la nota dolça s'expressa millor i el cru queda una mica més
equilibrat.
Molt a la
llarga podem citar una lleugera nota àcida. Les olors de malt també són més
persistents a aquesta temperatura (mel i caramel).
El retorn és
una pèl amarg i en olors d'herba.
Més
temperada, la cervesa segueix igual de passadora i desalterant.
Tot plegat
és molt persistent en boca.
En nas 3:
Bon
equilibri entre la pastisseria dolça i el perfil herbal. Seguiríem amb la olor
de pastisseria (no em trec del cap l'ensaïmada de la Mistral).
Toc floral
sense definir, potser de flor blanca. També poma al forn i tall de fulla
d'heura (que seria una mica el mateix que el pebrot verd o el tall de planta
grassa).
En boca 3:
Primer
trobem els tocs dolços de pastisseria i, al revés de les primeres experiències,
l'amargor va recuperant posicions. Curiosa inversió de papers.
El cos
segueix mitjà i la "bevibilitat" i el desalterant segueixen
donant-nos plaer. Final persistent i sec.
Retorn molt
persistent i molt moderadament sec.
Impressions
generals:
Una cervesa
com Déu mana, poderosa, consistent i alhora fina i elegant. Una dicotomia que
ha atret l'entusiasme de tots els participants (bé, dels dos) que, d'altra
banda, són grans afeccionats a aquest estil. Una cervesa complexa, rica en
matisos i molt "activa", que evoluciona ràpidament i ofereix
ordenacions diferents de les seves característiques.
Per acabar
no sabríem insistir massa en que cal fer una visita a la forneria pastisseria
MISTRAL de Barcelona. Demaneu una ensaïmada de cabell d'àngel i oloreu el lloc.
No té pèrdua. Una experiència fonamental per tot barcelonita de pro.
Altres
valoracions:
Per a brouaters casolans:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada