Samuel Smith's
IMPERIAL
STOUT
L'estil
Stout originalment elaborat per a ser exportat als
països del Nord d’Europa i especialment a la Rússia imperial. Una versió més
robusta i forta que la seca, altament llupolitzada per crear una aroma de
llúpol mitjana a alta i una amargor alta. L’alta densitat inicial i la forta
amargor eren buscades per permetre l’exportació, més que en les IPA. Sovint té
un caràcter de pansa o de grosella cremades. Cos ple. Color de coure fosc a
negre. L’alta densitat permet la presència d’esters fruitats. Elevat grau
alcohòlic. Malt ric. Poc o gens diacetil. El caràcter torrat es barreja amb
tocs fumats, de brea, cremat, fruitat, èsters i alcohol. Hi pot haver una
suggestió de cacau o de cafè. El fruitat pot recordar una pansa cremada a la
vora d’un pastís acabat de fornejar, o el Púding de Nadal anglès, pesat amb
fruites seques i confitades. L'alcohol pot suggerir que el cacau, el cafè, el púding
o el pastís han estat sucats amb licor.
La brouateria:
La brouateria
Samuel Smith va ser fundada en 1758 a Tadcaster.
(Tadcaster al
comtat de North Yorkshire, Anglaterra: ciutat fundada pels romans amb el nom de
Calcaria. Aquest nom és especialment interessant per a nosaltres perquè ens indica
quina podrà ser la qualitat de les seves aigües.) Es tracta de la brouateria
més antiga de Tadcaster (i de tot Yorkshire). Actualment, hi ha 3 brouateries
en aquest poble, i la de Samuel Smith és la més petita (amb un 5% de la
producció del poble).
Les dues altres
són, Coors (abans Bass) i John Smith. Més info sobre Tadcaster.
Aquesta brouateria
ha apostat pel manteniment de tradicions bastant antigues. Especialment, la
fermentació d'algunes varietats es fa en cubs rectangulars de pissarra (Stone
Yorkshire Squares), els ferments són els mateixos des del segle XIX, les
cerveses de barril són condicionades en barrils de roure que la mateixa empresa
manté i restaura, i fins i tot, el lliurament als pubs de la regió es fa en
carros estirats per cavalls.
Les cerveses Samuel
Smith estan fetes amb ingredients purs sense afegit de cap mena de química.
L'aigua procedeix des de sempre d'un mateix pou que extreu l'aigua a uns 25
metres de fondària.
Samuel Smith també
elabora sidra.
Contacte:
Samuel Smith Old
Brewery
High Street
Tadcaster
North Yorkshire
LS24 9SB
UK
By telephone
(8.30am-5.00pm Mon-Fri): 0044 1937 832225
La cervesa:
Sobre els ingredients no tenim massa cosa:
Malt d'ordi, malt torrat, sucre de canya, ferment,
llúpols, algues naturals per clarificar i prou.
Data del tast: 19-10-2012
Temperatura: de 10ºC en amunt.
Alcohol 7%Vol.
Caducitat: Març 2013
Lot: L11341
Descripció:
En destapar:
Olors d'herba, de cacau i de caramel.
Aspecte:
Escuma de color marró, densa i persistent. Cervesa de
color marró fosc, quasi completament negra, amb tocs ambrats i rojos.
En nas 1:
D'entrada, es poden citar fortes olors de cirera molt
madura o confitada o millor: fornejada. Acte seguit podem trobar cacau (com les
pólvores que es barregen amb llet per a fer la beguda matinal) i alguna cosa
especiada que podria ser vainilla. Al final apareix un toc d'herba però tan
discret que no es pot identificar. Altrament es pot descriure una mena de teló
de fons amb rastres de dolçor.
Pastís de cireres |
En boca 1:
Fina però notable efervescència. Olors clares de
regalèssia, xocolata i, tal vegada alguna herba. Amargor ben present però
perfectament compensada, en la seva mesura justa. Cos cremós, rodó, contundent,
però sense resistències, perfectament bevible. L'amargor s'allarga molt i, a la
llarga, es fa seca, a punt de picant.
Retorn d'amargor no tan seca amb fins components de
xocolata.
Cacau en pólvores |
En nas 2:
Amb molta escuma, olors especiades, alguna barreja
d'espècies però no aconseguim determinar-les. Sinó, altre cop podem parlar de
xocolata però ara, molt menys. Altre cop olorem regalèssia, forta, i tocs
d'herba sense identificar. Fruitat modest de fruites roges, especialment ribes
roges i raïm. També detectem alguna cosa cítrica.
En boca 2:
Ara podem parlar tranquil·lament de cafè i d'un punt
lleugerament cremat. El toc cítric es concreta una mica i podríem parlar
d'aromes de llimona o de llima. L'acidesa que podríem considerar corresponent
només es fa notar molt a la llarga i de forma molt atenuada, quasi res. La
xocolata també es fa notar però més evidentment.
Llimona dolça o llima. |
El cos és molt rodó, fort i un pèl tallant per l'efecte
de l'acidesa final.
L'alcohol no es fa notar gaire tot i titular un 7% en
volum.
L'amargor mereix una menció especial perquè és
especialment justa i equilibrada, perfectament integrada en el conjunt i
compensant judiciosament la nota subjacent de dolçor i el final àcid/picant.
(Una bonica "parrafada").
En nas 3:
En la tercera passada, dominen el ferment i les espècies.
Potser podríem parlar d'alguna cosa de coriandre.
Llavors de coriandre |
Sinó, no apareix res de nou:
seguim amb un perfil notable de xocolata (i cafè en proporció molt inferior),
sobre fons de dolçor, amb notes de regalèssia i amb tocs florals sense
identificar.
En boca 3:
Tampoc podem avançar cap novetat: trobem el caramel del
principi, la llimona i cafè.
Potser apareix un lleuger toc de pa negre molt
torrat.
Sinó els fruitats es mouen entre cirera molt feta i ribes amb un toc de
llimona.
Impressions generals:
Una cervesa que es cita en la majoria dels llibre com a
referent de l'estil. En si mateix trobem que és molt encertada, molt agradable,
perfectament bevible i de gran qualitat. No és una cervesa especialment
complexa: ofereix una sèrie d'aromes molt equilibrades però una ica limitades.
Però hauríem d'insistir en l'equilibri especialment ben aconseguit. No em
preocupa tampoc no poder identificar algunes aportacions aromàtiques. Formen
part de l'objectiu d'equilibri segurament cercat: res no domina com per tapar
alguna altra cosa.
Jo crec que estem davant d'una fama bastant merescuda.
En aquests casos d'equilibri es fa difícil recomanar
alguna combinació culinària. Caldria trobar alguna cosa igualment fina i
elegant que no ofegués les aportacions de la cervesa. Alguna amanida poc àcida,
amb nous i brots frescs podria fer una bonica balança amb aquesta cervesa.
Amanida amb nous |
També alguna amanida amb formatges no massa forts convindria. Se'm
acut que podríem provar amb un pastís fi de carn o amb una amanida de pasta.
Pastís de carn |
Altres apreciacions:
Beer
advocate; Ratebeer;
Alcohol
and aphorisms; Allaboutbeer.
Yearofbeer;
Allthesamesong;
The
best beer blog; Stars
alcohol; Distilled
opinion; Asociaciondecervecerosdetalavera.
Per clonar-la:
Bons consells per brouar bons productes de la sèrie
STOUT.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada