SLAAPMUTSKE CHRISTMAS BIER
Notes sobre la brouateria:
Brouateria
fundada en 1999/2000 a Melle, Bèlgica per Dany de Smet i Marleen Vercaigne. Ell
te el títol de mestre cerveser mentre que ella participa en l'elaboració de
cerveses casolanes des de 1992.
Ell ha
estat treballant a la brouateria Huyghe, els productors de la sèrie Delirium, i
és professor a l'escola tècnica superior de brouateria a Gant.
L'activitat va començar
doncs per una producció casolana. I quan la parella va tenir el seu primer
fill, van produir la "bière-Jonas" per a regalar als amics. Aquesta
cervesa va tenir molt d'èxit i va ser l'objecte de molta demanda fins al punt
que va ser el punt d'arrancada del negoci.
Slaapmutske significa "barret de
dormir". El nom procedeix del fet que una expressió flamenca diu que quan
una cosa dóna son és un "barret per dormir". I com que la cervesa que
estaven gestant i provant en aquell moment tenia una graduació considerable, li
va quedar el nom. Altrament, "Slaapmutske" també és la designació que
se li dóna a la darrera cervesa abans d'anar a dormir.
La primera cervesa, en 2000, va ser la
Slaapmutske Winterbier.
Aquesta cervesa i les següents va tenir
molt d'èxit i la parella va haver de plantejar-se delegar la producció
industrial a la brouateria de Proef a Lochristi, una brouateria especialitzada
en produir cerveses per altri. Si no m'equivoco elaboren les cerveses de
Mikkeler.
Actualment,
exporten set diferents crus a molts països:
Slaapmutske Blond 6,4 Vol%, Slaapmutske
Bruin 6,0 Vol%, Slaapmutske Tripel 8,1 Vol%, Slaapmutske Christmas 7,4 Vol%, Slaapmutske Bio Tripel 8,0 Vol%, Slaapmutske
Dry Hopped Lager 5,3 Vol%, Slaapmutske Hop Collection ft Kent Goldings 10,0
Vol%.
Contactes:
Brouwerij Slaapmutske
Oefenpleinstraat
15
9090 Melle
België
Tel/fax: + 32
9 231 93 86
La cervesa:
Estil: No se sap
massa l'estil. Però podem dir que és una cervesa de temporada de Nadal sense
risc d'equivocar-nos gaire. El títol de 7,4% d'alcohol ens acostaria a la idea
de Dubbel.
Alcohol: 7,4%Vol.
Color: 80 EBC
Amargor: 28 EBU
Densitat inicial:
16ºPlato (1,065 kg/L)
Primera cocció:
11-2005
Presentació:
Ampolla de 33 cL
Alta fermentació.
Filtrada. No pasteuritzada.
No disposem
d'informació sobre els ingredients.
Lot: ?
Caducitat:
15-09-2013
Descripció:
En destapar:
Caramel, herba i
galeta amb un punt cítric.
Aspecte:
Cervesa de color
ambre molt fosc (no és una Dubbel...) poc o gens transparenta. De moment,
l'escuma és poc consistent. Però això em passa sovint: la primera copa no em
sol donar cap bona escuma mentre que les successives em fan corregir la
impressió.
En nas 1:
Olors de figa
madura, de pa i de coca bastant cuita. Notes de cirera confitada. Trobem un
fort perfil d'elements caramel·litzats darrere dels quals podem distingir
aromes florals com ara flor de baladre i algun punt de grosella. Al final
descobrim molla de pa morè.
http://lacuinadara.blogspot.com.es/ |
En boca 1:
Fortes olors de
caramel. Efervescència notable. Olors de pa torrat acompanyades d'un punt
salat/àcid prou curiós. Amargor quasi nul·la. La corpulència és confortable
però sense exagerar. En fred, l'alcohol es nota poc mentre que la nota dominant
és dolça. Final un pèl sec i picant. Molt a la llarga, empassat el glop,
l'amargor apareix i es manté modesta però llarga, acompanyada d'una nota àcida.
Aspecte 2:
El que dèiem, en
aquesta segona passada, l'escuma és densa, persistent lleugerament tenyida de
beix i forma garlandes apreciables.
En nas 2:
Bones olors de
ferment fresc barrejades amb caramel. La nota cítrica es podria resoldre en
taronja. Alguna cosa que s'assembli a la xocolata però sense arribar a aquest
extrem. Figa madura, cirera confitada i potser quelcom de vainilla. Olor
d'herba massa tènue per a ser identificat però present. També una cosa
refrescant, tal vegada menta?
www.pedresdegirona.com |
En boca 2:
Amb un
temperatura més alta, l'efervescència s'expressa amb més contundència i es
revela una mica picant. Trobem altre cop molt de caramel i ara. un punt
d'oxidació. Es nota bé la cirera negra confitada i a mig tast, torna el toc
cítric. Aquest cop , l'alcohol es nota més.
Empassada la
cervesa, no queda res d'acidesa mentre que fa la seva aparició l'amargor.
Aquesta és més aviat seca amb una nota metàl·lica mínima. Perduren la sequedat
i el perfil escalfant de l'alcohol. A la llarga, el retorn es fa en caramel o,
potser millor, crema catalana. Molt a la llarga, torna l'acidesa.
www.celiacos.com |
En nas 3:
Es barregen
sensacions de malt: caramel, crema catalana i un punt de no res de xocolata amb
llet. Notes que recorden el pa de figues. Jo apostaria per un toc de diacetil
(nous o quelcom semblant) i alguna cosa com oxidada (cartró).
www.son-vivot.com |
El toc floral i
l'herba han pràcticament desaparegut. Al final i forçant, trobo quelcom de
pebre però no es tracta d'una evidència que salti als ulls... o al nas.
En boca 3:
L'alcohol es nota
bé. Com més calenta és la cervesa, més notem la seva relativa sequedat.
L'efervescència
és notable i l'acidesa arriba a molestar un pèl. Les olors del malt segueixen
dominant. Ara mateix parlaria de pasta de brioix bastant torrada. Amargor quasi
nul·la. DMS: un pèl.
Impressions
generals:
Una cervesa de
tast, poderosa, no molt fàcil de passar però agradablement ben feta, no massa homogènia
i bastant persistent. Aquesta cervesa és clarament decantada cap al perfil del
malt amb notes de fruites madures diverses, fins i tot, ara que hi penso, podríem
parlar de pruna negra seca. També és escalfant i aperitiva.
Llàstima de les
notes d'oxidació i de l'excés d'acidesa.
Altres apreciacions:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada