10 de febrer 2013

Fitxes de degustació SLAAPMUTSKE CHRISTMAS BIER



SLAAPMUTSKE CHRISTMAS BIER

Notes sobre la brouateria:
Brouateria fundada en 1999/2000 a Melle, Bèlgica per Dany de Smet i Marleen Vercaigne. Ell te el títol de mestre cerveser mentre que ella participa en l'elaboració de cerveses casolanes des de 1992.

Ell ha estat treballant a la brouateria Huyghe, els productors de la sèrie Delirium, i és professor a l'escola tècnica superior de brouateria a Gant.

L'activitat va començar doncs per una producció casolana. I quan la parella va tenir el seu primer fill, van produir la "bière-Jonas" per a regalar als amics. Aquesta cervesa va tenir molt d'èxit i va ser l'objecte de molta demanda fins al punt que va ser el punt d'arrancada del negoci.
Slaapmutske significa "barret de dormir". El nom procedeix del fet que una expressió flamenca diu que quan una cosa dóna son és un "barret per dormir". I com que la cervesa que estaven gestant i provant en aquell moment tenia una graduació considerable, li va quedar el nom. Altrament, "Slaapmutske" també és la designació que se li dóna a la darrera cervesa abans d'anar a dormir.
La primera cervesa, en 2000, va ser la Slaapmutske Winterbier.
Aquesta cervesa i les següents va tenir molt d'èxit i la parella va haver de plantejar-se delegar la producció industrial a la brouateria de Proef a Lochristi, una brouateria especialitzada en produir cerveses per altri. Si no m'equivoco elaboren les cerveses de Mikkeler.
Actualment, exporten set diferents crus a molts països:  
Slaapmutske Blond 6,4 Vol%, Slaapmutske Bruin 6,0 Vol%, Slaapmutske Tripel 8,1 Vol%, Slaapmutske Christmas 7,4 Vol%, Slaapmutske Bio Tripel 8,0 Vol%, Slaapmutske Dry Hopped Lager 5,3 Vol%, Slaapmutske Hop Collection ft Kent Goldings 10,0 Vol%.
 
Contactes:
Brouwerij Slaapmutske
Oefenpleinstraat 15
9090 Melle
België
Tel/fax: + 32 9 231 93 86

La cervesa:
Estil: No se sap massa l'estil. Però podem dir que és una cervesa de temporada de Nadal sense risc d'equivocar-nos gaire. El títol de 7,4% d'alcohol ens acostaria a la idea de Dubbel.
Alcohol: 7,4%Vol.
Color: 80 EBC
Amargor: 28 EBU
Densitat inicial: 16ºPlato (1,065 kg/L)
Primera cocció: 11-2005
Presentació: Ampolla de 33 cL
Alta fermentació. Filtrada. No pasteuritzada.
No disposem d'informació sobre els ingredients.
Lot: ?
Caducitat: 15-09-2013

Descripció:

En destapar:
Caramel, herba i galeta amb un punt cítric.

Aspecte:
Cervesa de color ambre molt fosc (no és una Dubbel...) poc o gens transparenta. De moment, l'escuma és poc consistent. Però això em passa sovint: la primera copa no em sol donar cap bona escuma mentre que les successives em fan corregir la impressió.

En nas 1:
Olors de figa madura, de pa i de coca bastant cuita. Notes de cirera confitada. Trobem un fort perfil d'elements caramel·litzats darrere dels quals podem distingir aromes florals com ara flor de baladre i algun punt de grosella. Al final descobrim molla de pa morè.
http://lacuinadara.blogspot.com.es/
En boca 1:
Fortes olors de caramel. Efervescència notable. Olors de pa torrat acompanyades d'un punt salat/àcid prou curiós. Amargor quasi nul·la. La corpulència és confortable però sense exagerar. En fred, l'alcohol es nota poc mentre que la nota dominant és dolça. Final un pèl sec i picant. Molt a la llarga, empassat el glop, l'amargor apareix i es manté modesta però llarga, acompanyada d'una nota àcida.

Aspecte 2:
El que dèiem, en aquesta segona passada, l'escuma és densa, persistent lleugerament tenyida de beix i forma garlandes apreciables.

En nas 2:
Bones olors de ferment fresc barrejades amb caramel. La nota cítrica es podria resoldre en taronja. Alguna cosa que s'assembli a la xocolata però sense arribar a aquest extrem. Figa madura, cirera confitada i potser quelcom de vainilla. Olor d'herba massa tènue per a ser identificat però present. També una cosa refrescant, tal vegada menta?
www.pedresdegirona.com
En boca 2:
Amb un temperatura més alta, l'efervescència s'expressa amb més contundència i es revela una mica picant. Trobem altre cop molt de caramel i ara. un punt d'oxidació. Es nota bé la cirera negra confitada i a mig tast, torna el toc cítric. Aquest cop , l'alcohol es nota més.
Empassada la cervesa, no queda res d'acidesa mentre que fa la seva aparició l'amargor. Aquesta és més aviat seca amb una nota metàl·lica mínima. Perduren la sequedat i el perfil escalfant de l'alcohol. A la llarga, el retorn es fa en caramel o, potser millor, crema catalana. Molt a la llarga, torna l'acidesa.
www.celiacos.com
En nas 3:
Es barregen sensacions de malt: caramel, crema catalana i un punt de no res de xocolata amb llet. Notes que recorden el pa de figues. Jo apostaria per un toc de diacetil (nous o quelcom semblant) i alguna cosa com oxidada (cartró).
www.son-vivot.com
El toc floral i l'herba han pràcticament desaparegut. Al final i forçant, trobo quelcom de pebre però no es tracta d'una evidència que salti als ulls... o al nas.
 
En boca 3:
L'alcohol es nota bé. Com més calenta és la cervesa, més notem la seva relativa sequedat.
L'efervescència és notable i l'acidesa arriba a molestar un pèl. Les olors del malt segueixen dominant. Ara mateix parlaria de pasta de brioix bastant torrada. Amargor quasi nul·la. DMS: un pèl.

Impressions generals:
Una cervesa de tast, poderosa, no molt fàcil de passar però agradablement ben feta, no massa homogènia i bastant persistent. Aquesta cervesa és clarament decantada cap al perfil del malt amb notes de fruites madures diverses, fins i tot, ara que hi penso, podríem parlar de pruna negra seca. També és escalfant i aperitiva.
Llàstima de les notes d'oxidació i de l'excés d'acidesa.


Altres apreciacions:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada