03 de maig 2013

Chimay - la fundació - del priorat a l'abadia

Del priorat a l'abadia 

http://www.scourmont.be/histoire/frames02.htm

Actualment, el nom de l'abadia que es troba en el municipi de Chimay es diu Abbaye de Scourmont. Però fou construït sota l'advocacia de San Josep i després "Trappe saint Joseph". Després, en 1871, el nom canvià a "Notre-Dame de la Trappe de Saint-Joseph à Forges".
No sabem quan va passar a dir-se Notre Dame de Scourmont.

Des de l'any 1863, el príncep de Chimay va encarregar al seu parent, Monsenyor de Mérode, llavors Ministre de les Forces Armades a Roma, de fer els tràmits necessaris per convertir el priorat de Scourmont en abadia. (veieu nota)

La comunitat de monjos a Scourmont el 1864
A França, gairebé tots els cenobis Trappistes tenien rang d'abadia, cosa que els procurava autonomia en les decisions propies i veu i vot en els capítols de cada any. Les abadies tractaven entre elles de tu a tu i s'ajudaven mutuament per resoldre els seus problemes.
L'abaciat sembla que també era una figura legal que permetia la propietat de terres i immobles.
Aquesta organització no existia a Bèlgica on hi havia quatre monestirs trappistes, Scourmont, Achel i Sant Sixt i Westmalle que van haver de funcionar com a priorats durant molt de temps.

No va ser fins al 14 de Setembre de 1871, al terme de moltes anades i vingudes púrpures en els passadissos del Vaticà, que aquests monestirs foren eregits al rang d'abadies

Nota:
El priorat i el convent coneixen el mateix tipus d' organització que les abadies, però en general no tenen un abat o abadessa al capdavant; depenen d'una "abadia mare" o directament del superior de l'orde monàstic.
El terme és relativament recent en comparació amb la història de cenobitisme: no es troba, per exemple, en la Regla de Sant Benet, que simplement es refereix al monestir. La paraula apareix al segle XI a Cluny que es troba a l'origen de l'evolució de les denominacions i defineix concretament l'organització d'una abadia, cosa que explica perquè la noció d'abadia es troba principalment relacionada amb el catolicisme

Les condicions necessàries per a erigir un monestir al rang d'abadia varien segons les regles de cada orde. Per exemple, en els monjos trappiste, una casa recentment fundada és:
primer una fundació sortida d'una casa-mare;
segon, un priorat (simple o major) quan arriba a un cert nombre de monjos (o monges) i una autonomia financera suficient;
tercer, una abadia, quan és totalment autònoma, ja sigui pel nombre de monjos (o monges), en edificis i en recursos.
Article precedent
Article següent
Cerveses d'abadia. taula de matèries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada